Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Ilk hal yasasi ne zaman cikti?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.233
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Ilk hal yasası ne zaman çıktı?​

Türkiye’de olağanüstü hâl, 27 Ekim 1983 tarihinde yürürlüğe giren 2935 sayılı Olağanüstü Hâl Kanunu kapsamında tabii afet, tehlikeli salgın hastalıklar, ağır ekonomik bunalım ve “anayasa ile kurulan hür demokrasi düzenini veya temel hak ve hürriyetleri ortadan kaldırmaya yönelik yaygın şiddet hareketlerine ait ciddi …

Sebze ve meyvelerin toptan satışını yapan kişiler kimlerdir?​

MADDE 34? (1) Malların toptan satışı; hal içi ve dışında faaliyet gösteren üretici, üretici örgütü, komisyoncu ve tüccarlar tarafından yapılır.
Halde perakende satış var mı?
Sebze ve Meyve Ticaretinde Toptancı hallerinden hiçbir ayırım yapmaksızın bütün GERÇEK veya TÜZEL kişiler; en az SANDIK, KASA, ÇUVAL gibi o mala ait ASGARİ BİRİMİNİ talep etmek kaydıyla ürün satın alabilirler. Ancak parça veya kilo esasına göre ürün satışı yasaktır.
Hal Kayıt Sistemi zorunlu mu?
-Komisyoncular, tüccarlar, üretici örgütleri, sebze ve meyveleri hammadde olarak kullanan sanayiciler, sebze ve meyveleri ihraç etmek amacıyla satın alan ihracatçılar ve sebze ve meyveleri ithal eden ithalatçılar, her halükarda sisteme kaydolmak zorundadır.

Hal komisyonculuk yasası nedir?​

6 ocakta mecliste görüşülmeye başlayan yasa tasarısıdır. amaç hallerdeki komisyonları düşürmek üreticinin eline daha çok para geçmesini sağlamak serbest piyasa koşullarını adil bir şekilde yaratmakmış. hallarde komisyon oranlarında yüzde 2 , belediye rüsumunda yüzde 1 lik bi indirim öngörülmektdir. ama konuşulan …

Rüsum bedeli ne demek?​

Hal rüsumu, malları satın alanlarca toptan satış bedeli üzerinden toptancı hali bulunan belediye veya işletmelere ödenen meblağdır.
Hal Kayıt Sistemi ne işe yarar?
Hal Kayıt Sistemi (HKS), sebze ve meyve ticaretin için yapılan bu bildirim modeline göre, sebze ve meyve ticareti ile ilgili güncel bir veri tabanının oluşturarak, söz konusu ticaretin elektronik ortamda, daha kolay ve güvenilir bir şekilde takip edilmesi amaçlar.
5957 sayılı kanun nedir?
Kamuoyunda kısaca “Hal Kanunu” olarak bilinen 5957 sayılı Sebze ve Meyveler ile Yeterli Arz ve Talep Derinliği Bulunan Diğer Malların Ticaretinin Düzenlenmesi Hakkında Kanun, sebze ve meyve ticaretini yeni bir bakış açısıyla düzenlemiş ve bu durum uygulamaya yönelik pek çok yenilikleri de beraberinde getirmiştir.
 
Geri
Üst