AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Ilk hafta sonu tatilini kim cikardi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Ilk hafta sonu tatilini kim çıkardı?​

Bizde hafta tatilinin icadı Osmanlı tarihinin ilk şeyhülislamı olan Molla Fenari(rh) pazartesi günlerini de tatil etti.
Cumartesi ve Pazar günleri neden tatil?
Cumartesi günlerini Pazar günleri gibi tatil saymak aslında modern bir olgu. 19’uncu yüzyıl boyunca, hükümet kararları fabrikalarda çalışma saatlerini düşürdü ve düzenli molalar öngördü. Ancak hafta sonu kararı yalnızca hükümetler tarafından alınmış bir karar değil. Yürütülen kampanyalar da bu süreci şekillendirdi.
Cumartesi ve Pazar günü Resmi tatil mi?
2429 sayılı Kanunda belirtilen Ulusal Bayram ve genel tatil günleri; Cuma günü akşamı sona erdiğinde müteakip Cumartesi gününün tamamı tatil yapılır. 2429 sayılı Kanunun 3 üncü maddesine göre hafta tatili Pazar günüdür. Bu tatil 35 saatten az olmamak üzere Cumartesi günü en geç saat 13.00’ten itibaren başlar.

Cumartesi günü ne zaman resmi tatil oldu?​

yirmi dokuz yıl önce son derece normal olan bir durum… 1973 yılında, devlete bağlı tüm kurumlar için geçerli olmak üzere, “cumartesi günleri yapılan yarım günlük mesai kaldırılmış ve resmi tatil ilan edilmiştir” diyen başbakanlık genelgesinin yayımlanmasıyla sona eren uygulama…
3 iş gününe cumartesi dahil mi?
Cumartesi iş günü mü? Eğer ilgili iş yerinde cumartesi günleri çalışılıyorsa, o halde cumartesi günü iş günü olarak sayılacaktır.
Pazar gününün hafta sonu tatili olarak kabul edilmesi hangi inkılap?
Toplumsal alanda yapılan bir laikleşmedir. i) 1935’te Hafta sonu tatilinin Cumadan Pazara alınışı toplumsal alanda yapılan bir Laikleşmedir. j) 1937’de Laikliğin Anayasaya girişi; anayasal alanda yapılan bir Laikleşmedir.

Halkçılık ilkesi ne anlama gelir?​

Halkcilik – Millî Eğitim Bakanlığı cumhuriyetçilik hem de milliyetçilik ilkelerinin zorunlu bir sonucudur. Atatürk’e göre millet ile halk aslında tek anlama gelmektedir. Halkçılık ise millet içindeki çeşitli insan gruplarının çıkarına ve yararına bir siyaset izlenmesi, halkın kendi kendini yönetmeye alıştırılmasıdır.
 
Geri
Üst