- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 265.238
- Çözümler
- 4
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Konu Yazar
- #1
Ilk basit teleskopu kim yaptı?
1608 yılında Hans Lippershey (Hollandalı gözlük üreticisi) tarafından icat edilmiş, 1609 yılında Galileo Galilei tarafından ilk defa, gökyüzü gözlemleri yapmakta kullanılmıştır.Newton’un keşfettiği teleskobun adı nedir?
Newton teleskop (ya da Newtonian teleskop), Sir Isaac Newton tarafından 1668 yılında, mercekli teleskoplara alternatif olarak tasarlanmış bir aynalı teleskoptur. Bu teleskop birincil optik olarak bir mercek değil ayna kullanır. Yani ışığı toplayan optik, eğimli yüzeye sahip bir aynadır.Teleskopu icat edip dünyanın yuvarlak olduğunu kim kanıtlamıştır?
Teleskopu icat edip dünyanın yuvarlak olduğunu kim kanıtlamıştır?Teleskopu ile gökyüzünü inceleyen Galilei yüzyıllar boyunca bilim çevrelerini şaşkınlığa uğratan keşiflerde bulunmuştu. Herkesin bildiğinin aksine Galileo Galilei’nin yaşadığı dönemde insanlar dünyanın yuvarlak olduğunu zaten biliyordu.
Dünyanın en büyük teleskobu nerede?
Çin Resmi Haber Ajansı Xinhua’da yapılan açıklamaya göre, Çin’in Guizhou eyaletine bağlı ve yerleşimden uzak bölgesi Pingtang’da bulunan teleskobun inşaatına 2011 yılında başlandı. FAST, yarım kilometre uzunluğundaki çapıyla dünyanın en büyük çanak radyo teleskobu.Teleskoplar gök bilimindeki yeri ve önemi nedir?
Cevap:Teleskop uzaktaki gök cisimlerini kat kat yakınlaştırarak gök cisimlerinin daha rahat incelenmesini sağlar. Teleskop, sahip olduğu özel mercekler sayesinde uzaktaki gök cisimlerini daha da yakınlaştırır ve incelenmesini kolaylaştırır.Teleskobun yapısı ve ne işe yaradığı?
Teleskobun yapısı ve ne işe yaradığı?Bu mercekli bir telekop idi. Teleskopların asıl amacı yıldızlardan gelen ışığı toplamaktır. Toplanan bu ışık verileri sayesinde yıldızın, daha doğrusu gökcisminin uzaklığı, kütlesi, yaşı.. Optik Teleskoplar, Radyo Teleskopları, X-ışın Teleskopları, Morötesi Teleskopları, Kızılötesi Teleskopları.
Newton teleskopu, İngiliz bilim adamı tarafından icat edilen (Isaac Newton 1642-1727), 1668’de tamamlanan ve bilinen en eski fonksiyonel yansıtıcı teleskoptur. Newton teleskopunun basit tasarımı, amatör teleskop yapımcıları arasında çok popüler olmuştur.
Mercekli teleskopların önünde, ışığı toplayan optik bir mercektir. Öndeki mercek ışığı kırarak odaklığı için kırıcı (refraktör) olarak da adlandırılır, fakat Türkçede genellikle mercekli teleskop denilmektedir. Aynalı teleskoplarda ise ayna ışığı yansıtır, dolayısıyla yansıtıcı (reflektör) olarak bilinir.
Macellan Dünyanın yuvarlak olduğunu kanıtlamak için ne yaptı?
Macellan Dünyanın yuvarlak olduğunu kanıtlamak için ne yaptı?Dünyanın yuvarlak olduğunu yaptığı keşif gezileri sonucunda Macellan buldu. Keşif esnasında öncelikle batı ve Doğu arasındaki saat farklarını ve günlerin arasındaki uzunluk farkını keşfettiler. Tüm bu araştırmalar uzun yıllar sürdü ve sonucunda dünyanın yuvarlak olduğu kanıtlandı.
Dünyanın yuvarlak olduğunu söyleyen Orta Asyalı Türk bilgini kimdir?
Dünyanın yuvarlak olduğunu ileri süren Orta Asyalı Türk bilgini El-Birûnî’dir.Türkiye’nin en büyük teleskobu hangi ildedir?
Palandöken ilçesine bağlı Konaklı Mahallesi’ndeki 3.170 metre (10.400 ft) yüksekliğe sahip bir tepede 2012’de inşa edilmeye başladı. Atatürk Üniversitesi bünyesinde hayata geçirilen gözlemevi, 4 metre (13 ft) çapıyla Türkiye’nin en büyük ve ilk kızılötesi teleskobuna ev sahipliği yapacaktır.Türkiyenin en büyük teleskop nerede?
Türkiyenin en büyük teleskop nerede?Erzurum`daki Karakaya Tepeleri üzerinde, 3 bin 170 metre yükseklikte Doğu Anadolu Gözlemevi`nin inşa edildiğini dile getiren Erdoğan, tesis tamamlandığında 4 metre çapında, Türkiye`nin en büyük optik ve ilk kızılötesi teleskobunun devreye alınmış olacağını belirtti.