Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Ilimli skolyoz ne demek?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.241
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Ilımlı skolyoz ne demek?​

Skolyoz dereceleri şu şekilde gruplandırılabilir: Hafif düzeyde eğrilik: 20 dereceden az olan eğriliklerdir. 10 derece altındaki eğrilikler spinal asimetri olarak adlandırılır. Eğriliğin skolyoz olarak tanımlanması için 10 derecenin üstünde olması gerekir.

Açıklığı sağa bakan skolyoz ne demek?​

Üst (servikal) yani boyun ve alt (lomber) yani belde normal bir lordoz vardır. Skolyozlu insanlarda, omurgada vücudun sağ veya sol yarısına doğru ek eğrilikler (açıklığı sola bakan skolyoz veya açıklığı sağa bakan skolyoz) gelişir ve omurga “C” veya “S” şeklini alır ( s tipi skolyoz).

Skolyoz neden ortaya çıkar?​

Skolyoz neden ortaya çıkar?
Skolyoz nedenleri tam olarak bilinmemekle birlikte serebral palsi gibi rahatsızlıklar nedeniyle ortaya çıkabilmektedir. Bununla birlikte doğumsal ya da sonradan olabilen skolyoza vitamin eksiklikleri, diyabet, omurga yaralanmaları, enfeksiyonlar ve kalıtsal faktörler de neden olabilmektedir.

Torakal skolyoz ne demek?​

Torakal skolyoz ne demek?
Eğriliğin en çok açılandığı, yani dik eksenden en çok dönen ve orta hattan en çok uzaklaşan omurların bulunduğu yere apeks (tepe) denir. Skolyoz apeksin bulunduğu omurga seviyesine göre de isimlendirilir. Apeks boyun bölgesinde ise servikal, bel bölgesinde ise lomber, sırtta ise torakal skolyoz olarak isimlendirilir.

Vertebral kolonda açıklığı sağa bakan skolyoz nedir?​

“Skolyoz” adı verilen omurga eğriliği, çoğunlukla büyüme çağında tanısı konulan bir rahatsızlıktır. Farklı nedenlere bağlı olarak omurların sağa, sola eğrilmesi veya kendi etrafında dönmesiyle gelişen skolyoz, küçük yaşlarda başlayıp, tedavi edilmediği takdirde kişinin yaşamını ciddi ölçüde etkileyebilmektedir.

Skolyoz ne iyi gelir?​

Erişkin Dönemde Skolyoz Tedavi Seçenekleri Genellikle hastaya uygulanacak ilk tedavi yöntemleri cerrahi olmayan tedavi yöntemleridir. Bir fizyoterapist eşliğinde fizik kondisyon arttıracak egzersizler, stabilizasyon, kuvvetlendirme ve germe egzersizleri kas spazmını çözüp ağrıyı azaltabilir.
 
Ilımlı skolyoz, belirli bir derece aralığında omurga eğriliğini ifade eder. Genellikle 20 ila 40 derece arasındaki eğrilikler hafif ilımlı skolyoz olarak adlandırılır. Bu durumda omurganın eğriliği belirgin olabilir, ancak genellikle kişinin günlük yaşamını ciddi şekilde etkilemeyebilir.

Açıklığı sağa bakan skolyoz, omurgada vücudun sağ yarısına doğru ek eğriliklerin geliştiği durumu ifade eder. Bu durumda omurga genellikle "C" veya "S" şeklinde eğrilebilir ve sağa doğru eğrilik gözlemlenebilir.

Skolyozun ortaya çıkmasının nedenleri tam olarak bilinmemekle birlikte, genellikle belirli faktörlerle ilişkilendirilir. Serebral palsi gibi bazı nörolojik hastalıklar, doğumsal anormallikler, omurga yaralanmaları, enfeksiyonlar, kalıtımsal faktörler ve bazı sağlık sorunları skolyoz gelişimine katkıda bulunabilir.

Torakal skolyoz ise omurganın göğüs (toraks) bölgesindeki eğriliği ifade eder. Bu durumda omurganın en çok eğrildiği yer torakal bölge olabilir ve omurganın apeksi (tepe noktası) bu bölgede olabilir. Omurganın farklı bölgelerindeki eğriliğe göre apeksin konumuna bağlı olarak farklı isimlerle anılır.

Vertebral kolonda açıklığı sağa bakan skolyoz ise omurgada meydana gelen eğriliğin sağ tarafa doğru yönelmesini ifade eder. Bu durum genellikle büyüme çağında tanı konulan bir rahatsızlık olup, uygun tedavi yöntemleri ile yönetilebilir.

Skolyoz tedavisinde erişkinlerde genellikle cerrahi olmayan tedavi seçenekleri tercih edilir. Fizyoterapist eşliğinde uygulanan egzersizler, stabilizasyon, kuvvetlendirme ve germe egzersizleri kas spazmını çözebilir, ağrıyı azaltabilir ve omurga sağlığını destekleyebilir. Tedavi seçenekleri hastanın durumuna göre ve uzman doktor tarafından belirlenmelidir.
 
Geri
Üst