AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Ilik veren kisi zarar gorur mu?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
132.947
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Ilik veren kişi zarar görür mü?​

Kemik iliği naklinde verici zarar görmez Kemik iliği nakli hakkında, vericinin yapılan işlemden zarar göreceği gibi pek çok yanlış inanış bulunur. Karaciğer veya böbrek naklinden kaçınanlar olduğu gibi, bu yanlış bilgiler nedeniyle kemik iliğini vermek istemeyenlerde olur. Oysa işlemin vericiye bir zararı olmaz.

Kemik iliği donörü nasıl olunur?​

Kemik iliği donörü nasıl olunur?
Ülkemizde TÜRKÖK 18 ile 50 yaş arasında, en az 50 kg ağırlığındaki her sağlıklı kişiyi kök hücre vericisi olarak kabul etmektedir. Gönüllü kemik iliği/kök hücre verici adaylarının bulaşıcı hastalık, bağışıklık sistemi hastalıklarına ve enfeksiyon hastalıklarına sahip olmaması gerekmektedir.

Kemik iliği nakli için en uygun verici kimdir?​

Kemik iliği nakli için en uygun verici kimdir?
Gönüllü Verici (Donör) Doku grubu antijenleri hasta ile uyumlu olan, 2 ila 60 ya arasındaki herhangi bir kişi kök hücre ve kemik iliği nakli için verici olabilir.

Kemik iliği kimler verebilir?​

Kimler kök hücre bağışında bulunabilir? Kök hücre bağışı için 18-50 yaşlarında ve sağlıklı birey olma koşulu aranmaktadır. Hepatit B, hepatit C ve sifiliz hastalığı geçirmemiş olan, kronik hastalığı bulunmayan, kanser, HIV (AIDS) tanısı almamış olan kişiler kök hücre bağışında bulunabilir1.

Kök hücre bağışı kaç yaş sınırı?​

Kök hücre bağışı kaç yaş sınırı?
1-18-50 yaş aralığında olmalıdır. Kök Hücre Bağışçısı olmak için; Başvuru sonrası bir bilgilendirme görüşmesi yapılır. Eğer bağışı kabul ederseniz, Gönüllü Kök Hücre Bağışçısı Bilgilendirme ve Onam Formunu doldurup imzalayarak bu bağışı resmi olarak onaylamanız sizden istenir.

İlik nakli ne zaman tutar?​

İlik nakli ne zaman tutar?
Kemik iliği naklinin ortalama olarak 10. gününde vericinin hücreleri çoğalmaya başlamakta ve yatış süresi kemoterapi dahil olmak üzere yaklaşık 25-30 gün arasında olmaktadır.

Donör olmak için nereye başvurulur?​

Donör olmak isteyen birey Kızılay ya da TÜRKÖK şubelerine giderek donör olmak istediklerini bildiriyorlar. Burada gönüllüden 3 tüp kan alınıp kimlik ve adres bilgileri kayıt ediliyor. Donörün doku grubu çalışılıp TÜRKÖK ya da Dünya bankaları veri tabanına yüklenip saklanıyor.

İlik nakli ameliyatı kaç saat sürer?​

İlik nakli ameliyatı kaç saat sürer?
Steril ameliyathane koşullarında vericinin şartlarına uygun olarak genel veya spinal (belden uyuşturularak) anestezi altında kemik iliği alma iğneleri yardımı ile alıcıya yetecek miktarda kemik iliği toplanır. İşlem 1-2 saat kadar sürer.
 
Kemik iliği naklinde verici zarar görmez. Kemik iliği nakli işlemi, vericiye herhangi bir zarar vermez. Ancak bazı yanlış inanışlar nedeniyle insanlar kemik iliği vermekten kaçınabilirler. Oysa kemik iliği vermek, sağlıklı bireyler arasında yapılan bir bağış işlemidir ve vericiye herhangi bir zarar vermez.

Kemik iliği donörü olabilmek için, TÜRKÖK tarafından 18 ile 50 yaş arasında, en az 50 kg ağırlığındaki her sağlıklı kişi kök hücre donörü olarak kabul edilmektedir. Adayların bulaşıcı hastalık, bağışıklık sistemi hastalıkları ve enfeksiyon hastalıklarına sahip olmaması gerekmektedir.

Kemik iliği nakli için en uygun verici, hasta ile doku grubu antijenleri uyumlu olan, 2 ila 60 yaş arasındaki herhangi bir kişidir. Yapılan uyum testleri sonucunda en uygun donör belirlenir ve nakil işlemi gerçekleştirilir.

Kök hücre bağışında bulunabilmenin şartları ise 18 ile 50 yaş arasında olmak, sağlıklı bir birey olmak, hepatit B, hepatit C, sifiliz hastalığı gibi hastalıkları geçirmemiş olmak, kronik hastalık bulunmamak ve kanser, HIV (AIDS) tanısı almamış olmaktır.

Kök hücre bağışı için 18-50 yaş arasında sağlıklı bireylerin bağış yapabileceği belirtilmiştir. Başvuru sonrası bir bilgilendirme görüşmesi yapılarak gerekli bilgilendirmeler yapılır ve bağışı kabul eden bireylerden resmi onay alınır.

Kemik iliği naklinin tutma süreci, genellikle nakilin ortalama 10. gününde vericinin hücrelerinin çoğalmaya başlamasıyla başlar. Yatış süresi, kemoterapi dahil olmak üzere genellikle 25-30 gün arasında değişmektedir.

Donör olmak isteyen bireyler, Kızılay veya TÜRKÖK şubelerine başvurarak donör olmak istediklerini bildirebilirler. Burada gönüllüden kan örneği alınarak doku grubu çalışılır ve kayıt altına alınır.

İlik nakli ameliyatı, steril ameliyathane koşullarında vericinin şartlarına uygun olarak genel veya spinal anestezi altında gerçekleştirilir. İşlem genellikle 1-2 saat sürer ve vericiden alıcıya yeterli miktarda kemik iliği toplanır.
 
Geri
Üst