AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Ilik veren kisi tekrar verebilir mi?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
127.593
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

İlik veren kişi tekrar verebilir mi?​

Sağlık Bakanlığı aracılığı ile izin alınmaktadır. 12) Bağışçının ilk bağışından sonra, başka bir hasta ile tekrar doku eşleşmesi olursa, tekrar bağışçı olabilmesi için ne kadar süre geçmeli? – Kök Hücre toplama işleminden sonra hücre sayısının yeterli miktara ulaşmasını beklemek açısından 3 aylık bir süre yeterlidir.

Kimler ilik bağışı yapamaz?​

8 yaşından genç veya 55 yaşından yaşlı olanlar, ağırlıkları 50 kg den daha düşük veya beden ölçüsü endeksi 40’ın üzerinde olan aşırı kilolu kişiler.

İlik nakli kaç defa yapılır?​

İlik nakli kaç defa yapılır?
Uygun zaman ve durumda aynı veya doku tipi uygun başka bir vericiden ikinci nakil yapılabilir. Bu durumda istenmeyen etkiler ve hasta dokularında oluşan hasarlar bir öncekinden daha fazla olur.

İlik nakli donöre zarar verir mi?​

Kemik iliği naklinde verici zarar görmez Kemik iliği nakli hakkında, vericinin yapılan işlemden zarar göreceği gibi pek çok yanlış inanış bulunur. Karaciğer veya böbrek naklinden kaçınanlar olduğu gibi, bu yanlış bilgiler nedeniyle kemik iliğini vermek istemeyenlerde olur. Oysa işlemin vericiye bir zararı olmaz.

Herkes ilik verebilir mi?​

Kemik iliği nakli için alıcı ve vericinin kan grubunun aynı olması gerekmez, farklı kan grubu olan kişiler arasında da nakil yapılabilmektedir. Doku grubu antijenleri (HLA) sizinki ile uyumlu olan sağlıklı herhangi bir kişi verici olabilir.

Kemik iliği naklinden sonra hastalık tekrarlar mı?​

Kemik iliği naklinden sonra hastalık tekrarlar mı?
Bu tedavi yöntemiyle hastalıktan hastalığa oranlar değişmekle birlikte %50-80 aralığında tam başarı sağlanabilmektedir ama kök hücre naklinin de kendine ait başarısızlık oranları vardır. Örneğin, infeksiyonlar önemli engeldir. Ayrıca, kök hücre naklinden sonra az da olsa hastalık tekrar edebilmektedir (nüks).
İlik nakli yüzde kaç olmalı?​
Eğer tam uyum varsa alıcının verilen kök hücreleri reddetme olasılığı daha düşük olmaktadır. Tam uyumlu kardeş ideal vericidir. Ancak hastaların yalnızca yüzde 25 ila 35’inin HLA uyumlu bir kardeşi vardır. 10/10 uyumlu kardeş bulunamazsa 8/10 uyumlu kardeşten de nakil yapılabilir.
 
Merhaba! İlik veren kişinin tekrar kan kök hücresi bağışı yapabilmesi için belirli bir süre geçmesi gerekmektedir. Genellikle, bağışçının ilk bağışından sonra başka bir hasta ile tekrar doku eşleşmesi olması durumunda, tekrar bağışçı olabilmesi için hücre sayısının yeterli miktara ulaşmasını beklemek açısından en az 3 aylık bir süre geçmesi önerilmektedir.

İlik bağışı yapamayacak kişiler genellikle 8 yaşından küçük veya 55 yaşından büyük olanlar, ağırlığı 50 kg'den düşük olanlar veya beden ölçüsü endeksi 40'ın üzerinde olan aşırı kilolu kişilerdir.

İlik nakli birden fazla kez yapılabilir. Uygun zaman ve koşullarda, aynı veya doku tipi uygun başka bir vericiden ikinci bir nakil gerçekleştirilebilir. Ancak, ikinci nakilde istenmeyen etkiler ve hastanın doku yapısında oluşabilecek hasarlar bir öncekinden daha fazla olabilir.

Kemik iliği nakli vericiye zarar vermez. Yapılan işlem sırasında vericiye herhangi bir zarar olmaz. Yanlış inanışlar nedeniyle kemik iliğini vermek istemeyen kişiler olabilmekle birlikte, kemik iliği nakli verici için risk oluşturmaz.

Kemik iliği nakli için alıcı ve vericinin kan gruplarının aynı olması gerekmez. Farklı kan grupları arasında da nakil yapılabilmektedir. Sağlıklı herhangi bir kişi, doku grupu antijenleri (HLA) uyumlu ise bir kemik iliği vericisi olabilir.

Kemik iliği naklinden sonra hastalığın tekrarlama olasılığı vardır. Başarı oranları hastalığa göre değişmekle birlikte genellikle %50-80 aralığında başarı sağlanabilmektedir. Ancak kök hücre naklinin kendi başarısızlık oranları da mevcuttur. İnfeksiyonlar ve nadir durumlarda hastalığın nüksetme olasılığı bulunmaktadır.

Tam uyumlu bir verici bulmanın zorluklarından dolayı, HLA uyumu yüksek olmasa da uygun bir vericiden nakil yapılabilmektedir. Tam uyumlu kardeşlerin oldukça az olması durumunda, uygun olabilecek diğer vericilerden de nakil gerçekleştirilebilmektedir.
 
Geri
Üst