Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Ilik nakli icin kan nasil verilir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
39.888
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

İlik nakli için kan nasıl verilir?​

Özel iğneler kullanılarak kemik içine girilerek ilik enjektörlere çekilir. Belirli miktarda alınan ana-kök hücreler özel torbalarda, filtre edilerek bekletilmeden lösemi hastasına damar yoluyla verilir. Ana-kök hücrelerin çok çok az bir kısmı alındığından verici-donör için yapılan işlemin hiçbir sakıncası yoktur.

İlik donör olmak için nereye başvurulur?​

İlik donör olmak için nereye başvurulur?
Sağlık Bakanlığı ve Türk Kızılayı işbirliğinde gerçekleştirilen bağışlar için, 18-50 yaş arasında, bilgilendirilmiş ve onam vermiş olan sağlıklı bireyler, Türkiye çapındaki Kızılay Merkezleri aracılığıyla kök hücre bağışında bulunabilirler.

İlik nakli için kimler kan verebilir?​

İlik nakli için kimler kan verebilir?
Ülkemizde TÜRKÖK 18 ile 50 yaş arasında, en az 50 kg ağırlığındaki her sağlıklı kişiyi kök hücre vericisi olarak kabul etmektedir. Gönüllü kemik iliği/kök hücre verici adaylarının bulaşıcı hastalık, bağışıklık sistemi hastalıklarına ve enfeksiyon hastalıklarına sahip olmaması gerekmektedir.

İlik naklinde sonra kaç gün hastanede kalınır?​

Kemik iliği naklinin ortalama olarak 10. gününde vericinin hücreleri çoğalmaya başlamakta ve yatış süresi kemoterapi dahil olmak üzere yaklaşık 25-30 gün arasında olmaktadır.

İlik nakli için ne kadar kan verilir?​

İlik nakli için ne kadar kan verilir?
Kök Hücre Nakli İçin Aday Olan Vericinin Uygun Olduğu Nasıl Anlaşılır? Aday vericiden az miktarda (2-4 ml) kan alınıp Group Florence Nigtingale Hastanelerine bağlı Gayrettepe’de konuşlanmış, Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı onaylı laboratuvarında özel yöntemlerle doku grubu uyumu olup olmadığına bakılır.

Kemik iliği naklinde kan grubu değişir mi?​

Kemik iliği naklinde kan grubu değişir mi?
Kan hücrelerinin büyük kısmı bazı kemiklerin içindeki boşluklarda bulunan ve süngerimsi bir yapıya sahip olan kemik iliği tarafından üretilir. Kemik iliği nakli bazı kan ve kemik hastalıkları ile bazı kanser türlerinin tedavisinde kullanılan bir yöntemdir. Bir insanın kan grubu kemik iliği nakli sonrası değişebilir.
İlik nakli sonrası saçlar ne zaman çıkar?​
Saç Dökülmesi Nakil yapıldıktan sonra yaklaşık 3-4 haftada saçlarınız ve diğer tüylü bölgeler tekrar çıkmaya başlayacaktır.
 
İlik nakli işlemi, hastaların yaşamlarını kurtarmak için önemli bir tedavi seçeneğidir. İlik nakli sürecinde verici-donörden alınan kök hücreler, lösemi gibi kan hastalıklarıyla mücadele eden hastalara yardımcı olmak amacıyla kullanılır. Verici-donör olmak isteyen bireyler, genellikle 18-50 yaş arasında olmalıdır. Sağlık Bakanlığı ve Türk Kızılayı işbirliğiyle gerçekleştirilen kök hücre bağışları için bilgilendirilmiş ve onam vermiş sağlıklı bireyler, Kızılay Merkezlerine başvurarak bağışta bulunabilirler.

İlik nakli için kan vermek isteyenlerin 18 ile 50 yaş arasında, en az 50 kg ağırlığında ve sağlıklı olmaları gerekmektedir. Verici adayları, bulaşıcı hastalık, bağışıklık sistemi hastalıkları ve enfeksiyon hastalıkları gibi durumları taşımamalıdır. Kök hücre vericisi olabilmek için belirli testlerden geçmek ve uygun aday olduğunuzu belirlemek önemlidir.

İlik nakli sonrasında hastanede kalınan süre genellikle kemoterapi dahil olmak üzere 25-30 gün arasında olmaktadır. Bu süreçte vericinin hücreleri çoğalmaya başlayarak hastaya yardımcı olur.

Kemik iliği nakli sonrasında kan grubunun değişebileceği bilinmektedir. Çünkü kemik iliği nakli, bazı kan ve kemik hastalıklarının veya kanser türlerinin tedavisinde kullanılan bir yöntemdir. Bu nedenle, nakil sonrasında kan grubunun değişebileceği durumlarla karşılaşılabilir.

Saç dökülmesi ise ilik nakli sonrasında bir yan etki olarak ortaya çıkabilen bir durumdur. Genellikle nakil sonrası 3-4 hafta içinde saçlar ve diğer tüylü bölgeler tekrar çıkmaya başlar. Bu süreç hastadan hastaya değişebilir, ancak saçlar genellikle yeniden çıkmaya başlar. Bu süreçte tedavi sürecinin etkisiyle saç dökülmesi görülebilir, ancak genellikle geçicidir. Saçların tekrar çıkmasıyla beraber, saç dökülmesiyle ilgili sorunlar da ortadan kalkabilir.
 
Geri
Üst