AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Ilham yoluyla bilgi edinmeye ne ad verilir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Ilham yoluyla bilgi edinmeye ne ad verilir?​

Tasavvufu diğer İslami disiplinlerden ayıran öğelerden biri, bilgi edinme yöntemidir. Sûfîler, filozof ve kelamcılardan farklı olarak bilgiye akıl, nakil ve duyu yollarının ötesinde, almış oldukları manevî eğitimin beraberinde getirdiği tasavvufi tecrübe ve zevk yoluyla da ulaştıklarını iddia ederler.

Ilham nedir nasıl gelir?​

İlham Türk Dil Kurumu’na göre iki şekilde açıklanıyor. Birincisi, ‘esin’; ikincisi ‘Tanrı’nın, peygamberlerin yüreğine doldurduğu tanrısal âleme özgü duygu ve düşünceler’. Halk arasındaki kullanımı ise ‘birdenbire gelen duygu, düşünce, söyleyiş’ şeklindedir.

Melekler insanlara ilham verir mi?​

Melekler insanlara ilham verir mi?
İlham, Allah veya melek tarafından kalbe ulaştırıldığı için en doğru bilgi olup kesin delil kabul edilebilir. Başta sûfîler olmak üzere İbn Sînâ, Abdülkāhir el-Bağdâdî, Gazzâlî, Fahreddin er-Râzî, İbn Haldûn, Zebîdî ve Haydar el-Âmülî gibi âlimler bu görüştedir.

Ilham melegi ne demek?​

Ilham melegi ne demek?
yaratıcılık gerektiren meslek gruplarındaki insanların bol bol sömürdükleri melekler.

İlham kaynağı olmak ne demek?​

Tanrı’nın, peygamberlerin yüreğine doldurduğu tanrısal âleme özgü duygu ve düşünceler. Belli konulara ait özel bilgi olup meşruiyeti, geçerliliği, doğruluğu vahiy yoluyla alınan bilgilere uygun olmasına bağlıdır.

İlham nasıl verilir?​

Başkalarına Nasıl İlham Verirsiniz?
- Bakış açınız olsun. Bir bakış açınız olsun, sadece bir görüşünüz değil.
- Kendinizi münakaşanın üstünde tutun. Münakaşa dedikoduları, kişisel saldırıları kapsamaktadır.
- Konunuzu bilin.
- Dinlemeyi öğrenin.
- Bencil olmayın.
- Pozitif enerji yaymak.
- Deneyimlerinizi Paylaşın.

Aklın ve duyuların yetersiz kaldığı konularda ilham yoluyla bilgi edinmeye ne denir?​

Aklın ve duyuların yetersiz kaldığı konularda ilham yoluyla bilgi edinmeye ne denir?
Sûfîler keşf terimini hem “perde arkasında ve aklın ötesinde olduğu için gāib olan bazı şeyleri bilme”, hem de “Allah’ın tecellilerini temaşa etme” anlamında kullanmışlardır.

Mücahede etmek ne demek?​

Mücahede etmek ne demek?
Dilimize Arapçadan geçmiş olan Mücahede kelimesi, cehd sözcüğünden türetilmiştir. Cehd, bir konuya açıklık getirmek ya da hedeflerini gerçekleştirmek çok fazla çaba sarf etmek ve gayret göstermek demektir. Mücahede kelimesi ise eldeki imkanlar elverdiği ölçüde mücadele etmek anlamına gelir.
 
İlham yoluyla bilgi edinmeye "keşif" denir. Sûfîler bu terimi, aklın ve duyuların yetersiz kaldığı konularda, gāib yani perde arkasında olan bazı şeyleri bilme yeteneği ve Allah'ın tecellilerini temaşa etme anlamında kullanmışlardır. Keşif, aklın ve duyuların ulaşamadığı derin bilgilere, manevî tecrübelere ulaşma sürecini ifade eder.

Sûfî geleneğinde, keşif algısal ve zihinsel sınırların ötesine geçmeyi, manevî tecrübe ve anlayışı ifade eden bir terimdir. Bu anlamda, keşif yoluyla elde edilen bilgiler aklın ve duyuların ulaşamadığı derinlikleri keşfetmeye yönelik olabilir. Bu süreç, kişinin manevî gelişimine katkıda bulunabilir ve onun daha yüksek bir anlayışa ve bilince ulaşmasına yardımcı olabilir.

Bu bağlamda, keşif kavramı sûfî geleneğinde önemli bir yer tutar ve ilham yoluyla bilgi edinme sürecini açıklamak için sıkça kullanılır. Aklın ve duyuların sınırlarının ötesindeki derinliklere ulaşma arayışı, keşif yoluyla gerçekleşebilir ve bu da kişinin manevî gelişimine katkıda bulunabilir.
 
Geri
Üst