AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Ilham nedir tasavvuf?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
131.606
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Ilham nedir tasavvuf?​

Sözlükte “içmek, birden yutmak” anlamındaki lehm (lehem) kökünden türemiş olan ilhâm kelimesi “yutturmak” demektir. Terim olarak “Allah’ın, doğrudan veya melek aracılığıyla iyilik telkin eden bilgileri insanın kalbine ulaştırması” diye tanımlanabilir.

Ilham melegi ne demek?​

yaratıcılık gerektiren meslek gruplarındaki insanların bol bol sömürdükleri melekler.

Keşf ve ilham nedir?​

Keşf ve ilham nedir?
Keşf konusu üzerinde Muhyiddin İbnü’l-Arabî de geniş olarak durmuş, hatta tasavvuf anlayışını “keşf yoluyla elde edilen bilgi” anlamına gelen mârifet üzerine temellendirmiştir. Sırrî keşf ile yaratıklardaki sırlar ve varlıkların yaratılış hikmetleri ortaya çıkar ki buna ilham da denir.

Ilham kavramı nedir?​

Ilham kavramı nedir?
İlham Türk Dil Kurumu’na göre iki şekilde açıklanıyor. Birincisi, ‘esin’; ikincisi ‘Tanrı’nın, peygamberlerin yüreğine doldurduğu tanrısal âleme özgü duygu ve düşünceler’. Halk arasındaki kullanımı ise ‘birdenbire gelen duygu, düşünce, söyleyiş’ şeklindedir.

Tasavvuf kelimesinin anlamı nedir?​

Tasavvuf kelime anlamı itibariyle Tanrı’nın varlığını birliğini niteleyen ve bunu açıklayan dinsel felsefi akım olarak bilinir. Tasavvuf kelimesinin kökeni Arapçadır. Tasavvuf demek takvaya erişebilme sanatı olarak adlandırılır.

Muhadara ne demek?​

Muhâdara, sözlükte alışveriş, hakkını aramak için mücadeleye girişme, padişahın huzurunda bulunanlarla yan yana oturması anlamındadır. Istılahta kişinin Allah’ın isimlerinden feyizlenmek sûretiyle O’nun huzurunda bulunduğu bilincine varması, kalbin itminana ermesi anlamına gelmektedir.

Ilham veren ne demek?​

Ilham veren ne demek?
Ilham vermek ne demek TDK? deyiminin anlamı, açıklaması ve örnek cümleleri: İçe doğmasına sebep olmak, esindirmek.

Tasavvufta Mükaşefe ne demek?​

Tasavvufta Mükaşefe ne demek?
2. tasavvuf. Akıl ve duygular yoluyle erişilmesi mümkün olmayan maddî, mânevî ve ilâhî bilgileri kalp gözüyle keşfetme, bilme: Râhib eyitti: Ey aziz, bu mükâşefe sana kandan hâsıl oldu? Kul cemal vasfı ile mükâşefe hâline erdirildi mi sekr hâsıl olur, ruh neşelenir, kalp aşk hislerine garkolur (Kuşeyrî Risâlesi Terc.).

Tasavvufta müşâhede ne demek?​

Bir tasavvuf terimi olarak müşahede, Allah’ın alemlerdeki zuhur ve tecellilerini görme anlamına gelir. Sözcük anlamı, bir şeyi gözle görme, rü’yet, Hakke’l yakin hali, kendini kaybederek Hakkı bulma şeklindedir.

Dinde ilham yoluyla bilgi edinmeye ne denir?​

Adı, keşf, ilham ve rüya yoluyla bilgi edinme olarak anılsa da, aslında peygamber dışındaki insanların sahip olduğu bu bilginin gördüğü muamele vahiy bilgisinden çok da farklı olmamıştır. Doğal olarak böyle bir bilgiye sahip olan kişiler de tıpkı peygamberlerde olduğu gibi “ayrıcalıklı kişi” muamelesi görmüştür.

Tasavvuf nedir ve özellikleri nelerdir?​

Tasavvuf nedir ve özellikleri nelerdir?
Tasavvuf kısaca, “İslam mistisizmi” şeklinde tanımlanabilir. Temelinde yaratılış nazariyesi/kuramı vardır. Dört ana unsur üzerine kuruludur: Hakikat, marifet, şeriat, tarikat. Tasavvufa göre “vücud-ı mutlak” olan Allah, aynı zamanda “kemal-i mutlak”, “cemal-i mutlak” ve ‘hüsn-i mutlak”tır.
 
Ilham, tasavvuf literatüründe önemli bir kavram olarak karşımıza çıkmaktadır. İlham kelimesi, "içmek, birden yutmak" anlamına gelen lehm (lehem) kökünden türemiştir ve "yutturmak" anlamına gelir. Terim olarak ise, "Allah'ın, doğrudan veya melek vasıtasıyla iyilik telkin eden bilgileri insanın kalbine ulaştırması" olarak tanımlanabilir.

Muhyiddin İbnü'l-Arabî ve diğer bazı tasavvuf büyükleri keşf ve ilham konularını detaylı bir şekilde ele almışlardır. İbnü'l-Arabî, tasavvuf anlayışını "keşf yoluyla elde edilen bilgi" anlamına gelen marifet üzerine temellendirmiştir. Sırrî keşf ile yaratıklardaki sırlar ve varlıkların yaratılış hikmetleri ortaya çıkar ve buna da ilham denir.

İlham kavramı, Türk Dil Kurumu'na göre iki şekilde açıklanmaktadır. Birincisi "esin", ikincisi ise "Tanrı'nın, peygamberlerin yüreğine doldurduğu tanrısal âleme özgü duygu ve düşünceler" olarak tanımlanmaktadır. Halk arasındaki kullanımı ise "birdenbire gelen duygu, düşünce, söyleyiş" şeklindedir.

Tasavvuf kelimesi ise kelime anlamı itibariyle Tanrı'nın varlığını birliğini niteleyen ve bunu açıklayan dinsel felsefi akım olarak bilinir. Kelime kökeni Arapçadır ve tasavvuf, takvaya erişebilme sanatı olarak adlandırılır.

Muhâdara terimi, sözlükte alışveriş, hakkını aramak için mücadeleye girişme anlamına gelmektedir. Tasavufta ise kişinin Allah'ın isimlerinden feyizlenerek O'nun huzurunda bulunduğu bilincine varması ve kalbinin itminana ermesi anlamına gelmektedir.

Son olarak, tasavvufun özellikleri arasında "Hakikat, marifet, şeriat, tarikat" gibi dört ana unsur bulunmaktadır. Tasavvuf, İslam mistisizmi olarak tanımlanabilir ve temelinde yaratılış nazariyesi bulunmaktadır. Tasavvufa göre, Allah "vücud-ı mutlak" olmanın yanı sıra "kemal-i mutlak", "cemal-i mutlak" ve "hüsn-i mutlak"tır. Bu özelliklerle tasavvuf, İslam düşüncesinde önemli bir yer tutmaktadır.
 
Geri
Üst