Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Ilgi ve iyelik eki arasindaki fark nedir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
53.477
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Ilgi ve iyelik eki arasındaki fark nedir?​

NOT: İlgi ekleri, iyelik ekleriyle karıştırılmamalıdır. İyelik ekleri, isim tamlamalarında tamlananın aldığı ek iken; ilgi ekleri tamlayanın aldığı eklerdir. Örneğin “yıldızların parıltısı” isim tamlamasında tamlayan “-ın” ilgi ekini almıştır.

Ilgi eki neye denir?​

İlgi eki veya tamlayan eki, dilbilgisinde bir varlığın kime ait olduğunu bildiren bu ek, Türkiye Türkçesinde ünsüzle biten ad kök ve gövdelerine {+In} “-ın, -in, -un, -ün” ve ünlüyle bitenlerden sonra {+nIn} “-nın, -nin, -nun, -nün” şekillerine sahiptir. Bu ek, sözcüklerin genitif hâlini oluşturmakta kullanılır.

Ilgi nelerdir?​

Ilgi nelerdir?
İlgi nedir, İlgi ne demek İki şey arasında bulunan herhangi bir bağlılık, ilişki, alaka, taalluk, aidiyet. Belirli bir olay veya etkinliğe yakınlık duyma, ondan hoşlanma ve ona öncelik tanıma.

Iyelik eki ile hal eki nasıl ayırt edilir?​

Hal Ekleri III tekil kişi iyelik eki eklendiği sözcüğe “onun” anlamını verir. Bir ismin kime ait olduğunu anlarız. “neyin, kimin” sorularına yanıt verir. Belirtme durum eki ise eklendiği sözcüğe belirginlik anlamı katar “neyi, kimi” sorularına yanıt verir.

Benim iyelik eki mi?​

Adlara gelerek onlara aitlik anlamı katan, onların neye, kime ait olduğunu belirten eklerdir. Ünsüzle biten bir sözcüğe geldiğinde iyelik ekleri şu şekilde karşımıza çıkar: kalem-im → benim kalemim ⇒ BEN/1. tekil kişi iyelik eki. kalem-imiz → bizim kalemimiz ⇒ BİZ/1. çoğul kişi iyelik eki.

Tamlanan ekleri iyelik eki midir?​

Tamlanan ekleri iyelik eki midir?
Ad tamlamalarında tamlanana gelen ek, iyelik ekidir. Bu yüzden bu ekin diğer bir adı da “tamlanan” ekidir. tamlamalarında tamlanan olan “bahçe, yol” sözcüklerine 3.tekil iyelik eki (-i, -u) getirilerek belirtili ve belirtisiz ad tamlaması oluşturulmuştur.

Ilgi eki ki midir?​

Türkçede “ki” ve imlâsı: İlgi Zamiri ki, ki Bağlacı, ki Yapım eki. – Belirtili isim tamlamasında tamlananın yerine kullanılır. – Tamlayan eklerinin üzerine gelir. – Eklendiği kelimeye bitişik yazılır ve bir ismin (tamlananın) yerini tutar.

Ilgi grubu nedir örnekleri?​

İlgi Grubu anlamı nedir? İlgi eki almış bir ad ya da ad soylu kelimenin ek almamış başka bir adla oluşturduğu grup: Devecilerin Ahmet, bizim oğlan, sizin çocuklar, onların evi vb.

Iyelik eki nelere gelir?​

Iyelik eki nelere gelir?
İsim veya isim soylu sözcüklere gelerek, onların kime veya neye ait olduklarını gösteren eklere iyelik ekleri denir. “İye” sözcüğünün eski Türkçemizde sahip anlamına geldiğinden yola çıkarsak, iyelik eklerinin de sahip olunmayı ifade ettiğini çıkarabiliriz. Bu eklere bir anlamda “sahiplik ekleri” de diyebiliriz.

Neye ve kime ait olduğunu belirten EK?​

İyelik ekleri veya sahiplik ekleri, isimlere ve isim görevinde kullanılan sözcüklere eklenerek kime veya neye ait olduğunu bildiren ekler.
 
İlgi ekleri ve iyelik ekleri arasındaki fark, işlevleri ve kullandıkları isimler açısından önemli farklılıklar içerir. İşte bu farklılıkların detaylı açıklamaları:

**İlgi Eki:**
İlgi eki, genellikle Türkiye Türkçesinde ünsüzle biten ad kök ve gövdelerine {+In} “-ın, -in, -un, -ün” ve ünlüyle bitenlerden sonra {+nIn} “-nın, -nin, -nun, -nün” şekillerine sahip eklerdir. Bu ekler, sözcüklerin genitif hâlini oluşturmak için kullanılır ve tamlayanın aldığı eklerdir. Örneğin "yıldızların parıltısı" ifadesindeki "-ın" eki, tamlayanın aldığı ilgi ekindir.

**İyelik Eki:**
İyelik ekleri, isimlere ve isim görevinde kullanılan sözcüklere eklenerek kime veya neye ait olduklarını bildiren eklerdir. İsimlere aitlik anlamı katan iyelik ekleri, ünsüzle biten bir sözcüğe geldiğinde örnek olarak "kalem-im" şeklinde görülür. Bu ekler, kişilerin, nesnelerin veya varlıkların sahiplik durumunu belirtmek için kullanılır.

İlgi ekleri, tamlayanın genitif hâlini oluştururken; iyelik ekleri, sahiplik durumunu belirtir. İlgi ekleri, isim tamlamalarında kullanılırken; iyelik ekleri, isimlere direkt olarak eklenerek aitlik belirtir. Bu nedenle ilgi ekleri ve iyelik ekleri farklı işlevlere sahip eklerdir ve karıştırılmamalıdırlar.
 
Geri
Üst