AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Iletmek Turkce mi?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
126.798
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Iletmek Türkçe mi?​

Bu sözcük Aramice/Süryanice #mly מלי z “doldurma” kökünden türetilmiştir. Iletmek kelimesi tarihte bilinen ilk kez Mukaddimetü’l-Edeb (1300 yılından önce) eserinde yer almıştır. Iletmek kelimesi Türkçe’de “” anlamına gelir.

Etimolojik sözlüğü olan Türkolog kimdir?​

Avusturyalı ünlü Türkolog Prof. Dr. Andreas Tietze, hayatı boyunca Türkiye Türkçesinin tarihi ve etimolojik sözlüğünü hazırlamak için malzeme topladı. Tietze uzun bir süre İstanbul Üniversitesi’nde de öğretim üyesi olarak görev yaptı, bu sözlüğü 7 cilt olarak planladı.

Örneğin hangi dil?​

Örneğin hangi dil?
Ermenice ōrinag օրինակ “model, nümune, misal, mesel, tarz, usul” sözcüğünden alıntıdır. Ermenice sözcük Ermenice ōrén օրէն “usul, adet, töre, kural” sözcüğünden alıntıdır.

Benzemek Eski Türkçede ne demek?​

Benzemek Eski Türkçede ne demek?
teşebbüh. Benzemek, müşâbehet etmek.

Hakaret Türkçe mi?​

Arapça ḥḳr kökünden gelen ḥaḳārat حقارة “hakir olma, adi ve itibarsız olma” sözcüğünden alıntıdır. Arapça sözcük Arapça ḥaḳr حقر “aşağılama” sözcüğü ile eş kökenlidir.

Etimolojik olarak ne demek?​

Etimoloji veya kökenbilim, kelimelerin köklerini, hangi dile ait olduklarını, ne zaman ortaya çıktıklarını, ilk olarak hangi kaynakta kayıt altına alındıklarını, ses ve anlam bakımından geçirdikleri dönüşümleri inceleyen dil bilimi dalıdır.

Türkiye kelimesinin kökü nedir?​

Türkiye kelimesinin kökü nedir?
Günümüzde Türkiye Cumhuriyeti’nde kullanılan Türkiye, Eski Fransızca’daki Turquie sözcüğünden türemiştir. Orta Çağ Latin ülkelerinde Turquia ve Turchia olarak geçer. Yunan kaynaklarında Τουρκία olarak adlandırılmıştır.

Örneğin Türkçe mi?​

Örneğin Türkçe mi?
Türkçe örnek sözcüğünden +In2 sonekiyle türetilmiştir. Daha fazla bilgi için örnek maddesine bakınız. Örneğin kelimesi tarihte bilinen ilk kez örneği “mesela” Osmanıcadan Türkçeye Cep Kılavuzu (1935)örneğin [ TDK, Felsefe ve Gramer Terimleri (1942) ] eserinde yer almıştır. Örneğin kelimesi Türkçe’de “” anlamına gelir.

Bezeyerek ne demek?​

Gösterişli şekilde süslemek, donatmak. Tezyin etmek. To decorate.

Benzemenin kökü nedir?​

Bu sözcük Aramice/Süryanice #mly מלי “doldurma” kökünden türetilmiştir.

Hangi Türkçe kelime mi?​

Hangi Türkçe kelime mi?
Hangi kelimesi Türkçe’de “soru edatı” anlamına gelir. Eski Türkçe kankı “soru edatı” sözcüğünden evrilmiştir. Eski Türkçe sözcük Eski Türkçe kanı “soru edatı” parçacığından +kI sonekiyle türetilmiştir.
 
Evet, "İletmek" kelimesi Türkçedir. Aramice/Süryanice kökenli olan bu kelime #mly מלי z "doldurma" kökünden türetilmiştir. "İletmek" kelimesi Türkçe'de "bir şeyi başka bir yere veya kişiye ulaştırmak, göndermek" anlamına gelmektedir. Türk dilinde bu kelime tarihte bilinen ilk kez Mukaddimetü’l-Edeb (MÖ 1300 yılı öncesi) eserinde yer almıştır.

Türkolog Prof. Dr. Andreas Tietze, Avusturyalı bir Türkologdur ve Türkiye Türkçesinin tarihi ve etimolojik sözlüğünü hazırlamak için çalışmalar yapmıştır. Uzun yıllar İstanbul Üniversitesi'nde öğretim üyesi olarak görev yapmıştır ve söz konusu sözlüğü 7 cilt olarak planlamıştır.

Örneğin "Benzemek" kelimesi, Eski Türkçede "teşebbüh etmek, müşâbehet etmek" anlamına gelmektedir. "Benzemek" kelimesinin Aramice/Süryanice kökenli olduğunu belirtmek de mümkündür.

Ayrıca, "Hakaret" kelimesi Arapça ḥaḳārat حقارة kökünden gelmektedir ve "hakir olma, adi ve itibarsız olma" anlamına gelmektedir. Benzer şekilde, "Türkiye" kelimesi günümüzde Türkçede kullanılan bir kelime olup, Eski Fransızca'daki Turquie kelimesinden türetilmiştir.

"Etimoloji" kelimesi ise kökenbilim anlamına gelmektedir. Etimoloji, kelimelerin köklerini, kökenlerini, hangi dile ait olduklarını, ne zaman ve nasıl kullanıldıklarını inceleyen bir dil bilimi dalıdır.

Son olarak, "Bezeyerek" kelimesi gösterişli şekilde süslemek, donatmak anlamına gelirken, "Hangi" kelimesi Türkçede "soru edatı" anlamına gelir ve Eski Türkçe kökenli bir kelime olan "kankı" kelimesinden türetilmiştir.
 
Geri
Üst