AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Iletisimin kayda alinmasi kac ay surer?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Editör
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
139.144
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

İletişimin kayda alınması kaç ay sürer?​

Yani, bireysel suçlarda toplam 3 ay, örgütlü suçlarda ise toplam 6 ay boyunca iletişimin dinlenmesi, kayda alınması veya sinyal bilgilerinin değerlendirilmesi tedbirlerine başvurulabilir. Tedbire Cumhuriyet savcısının karar verdiği hallerde, kararın 24 saat içinde hakim onayına sunulması gerekir.

Mahkeme kararı olmadan telefon dinlenir mi?​

Bir suç dolayısıyla yapılan soruşturma ve kovuşturmada, suç işlendiğine ilişkin somut delillere dayanan kuvvetli şüphe sebeplerinin varlığı ve başka suretle delil elde edilmesi imkânının bulunmaması durumunda, hâkim veya gecikmesinde sakınca bulunan hâllerde Cumhuriyet savcısının kararıyla şüpheli veya sanığın …

Dinleme kararını kim verir?​

Dinleme kararını kim verir?
İletişimin Dinlenmesi ve Kaydedilmesi Kararını Kim Verir? Şüpheli veya sanığın telekomünikasyon yoluyla yaptığı iletişimin dinlenmesi ve kaydedilmesi tedbiri, soruşturma aşamasında hâkim veya gecikmesinde sakınca bulunan hâllerde Cumhuriyet savcısı, kovuşturma aşamasında davaya bakan mahkemenin kararı ile uygulanır.

Telefon dinlemeleri delil olur mu?​

Telefon dinlemeleri delil olur mu?
Ülkemiz yasaları da bu prensip doğrultusunda düzenlenmiştir. Telefonla konuşma ve mesajlaşma kayıtları mahkemeler tarafından verilmiş bir iletişimin tespiti kararı yoksa dinlenemez ve kaydedilerek saklanamaz. Bu nedenle bu tür mahkeme kararı olmadan elde edilen deliller delil olarak yargı sistemimizde kullanılamaz.

Telefon dinlenmesi yasal mıdır?​

Telefon dinlenmesine ilişkin yargı kararı Dinleme kararlarına ilişkin çok sayıda yargıtay kararı bulunmaktadır. Telefonun veya iletişim araçlarının kanuna aykırı olarak dinlenmesi halinde bu dinlemeler ceza davasında delil olarak kullanılamaz.

Telefon dinleme kaç ay sürer?​

Telefon Dinlemesi Süresi Her koruma tedbirinde olduğu gibi telefon dinlemesinin de bir süresi bulunmaktadır. Bir suçtan ötürü dinleme yapılacaksa süre 2 aydır. Yetmediği takdir de 1 ay uzatılabilir. Örgütlü suç ise 3 kere 1 ay daha uzatılabilir.

Gizli Soruşturmacı görevlendirilmesine kim karar verir?​

Gizli Soruşturmacı görevlendirilmesine kim karar verir?
4. Görevlendirme Kararı Şartı: Gizli soruşturmacı ancak hakim kararıyla görevlendirilebilir. Savcılığın gizli soruşturmacı görevlendirme yetkisi yoktur. Sadece soruşturma aşamasında başvurulabilecek olan gizli soruşturmacı tedbirine sulh ceza hakimliği tarafından karar verilebilir.
 
İletişimin kayda alınması süresi, bireysel suçlarda toplam 3 ay, örgütlü suçlarda ise toplam 6 ay olabilir. Tedbire Cumhuriyet savcısının karar verdiği durumlarda, kararın 24 saat içinde hakim onayına sunulması gerekmektedir. Ancak bu süreler genel kurallardır ve istisnai durumlarda değişiklik gösterebilir.

Mahkeme kararı olmadan telefon dinlenmesi genel olarak yasal değildir. Bir suç soruşturması veya kovuşturmasında, somut delillere dayanan kuvvetli şüphe sebepleri ve başka delil elde etme imkanlarının bulunmaması durumunda, hâkim veya Cumhuriyet savcısının kararıyla dinleme tedbirine başvurulabilir.

Dinleme kararını kimin verdiği sorusuna gelince, iletişimin dinlenmesi ve kaydedilmesi kararı, soruşturma aşamasında hâkim veya kovuşturma aşamasında davaya bakan mahkeme tarafından verilir. Gecikmesinde sakınca bulunan hallerde ise Cumhuriyet savcısı bu kararı verebilir.

Telefon dinlemeleri genellikle yasal prosedürlere uygun olarak elde edilmiş deliller arasında yer alır. Ülkemizde telefonla yapılan konuşma ve mesajlaşmaların yasal olması için mahkeme kararıyla dinlenmesi gerekmektedir. Bu tür yasal dinlemeler delil olarak kullanılabilir ancak yasal olmayan dinlemeler yargı sistemimizde delil olarak değerlendirilemez.

Telefon dinlemesinin yasal olup olmadığı konusunda belirli yargı kararları bulunmaktadır. Kanuna aykırı olarak dinlenen telefon veya iletişim araçlarının kayıtları ceza davasında delil olarak kullanılamaz.

Telefon dinlemesinin süresi genellikle bir suçtan ötürü dinleme yapılacaksa 2 aydır. Ancak bu süre gerektiğinde 1 ay daha uzatılabilir. Örgütlü suçlarda ise 3 kez 1 ay daha uzatma yapılabilir.

Gizli soruşturmacı görevlendirmesi hakim kararıyla yapılır. Savcılığın bu konuda yetkisi bulunmamaktadır. Gizli soruşturmacının atanması sadece hakim kararıyla gerçekleşir ve sulh ceza hakimliği bu tür kararları verebilir.
 
Geri
Üst