- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Iletişimde Proxemics nedir?
Proxemics, haptik, kinetik, vokalik ve kronoloji ile birlikte sözsüz iletişim araştırmasının bir alt kategorisidir. Proxemikler, “insanın mekanı uzmanlaşmış bir kültür gelişimiyle ilişkilendiren gözlemleri ve teorileri” olarak tanımlanabilir.Kişisel alana kimler girebilir?
Kişisel alan: Aile üyeleri ve arkadaşlar için belirlenen alandır. Kişilere fiziksel olarak 120 santim ve aşağısındaki mesafelere girildiğinde kişisel alanına girmişsiniz diyebiliriz. Artık mahrem alanına 45 santim kalmıştır. 45 santim ile 120 santim (1,2 metre) arasındaki 75 santimlik alana kişisel alan diyoruz.
Proksemik nedir AÖF?
Proksemi olarak da bilinen bu teori, insanların bulundukları fiziksel çevreyi nasıl kullandıkları üzerine yapılan çalışmaları kapsamaktadır (Ergan, 2020, s. 59). İnsanlarla sosyal gruplar içinde kurulan ilişkiler ve mesafeler, onların konumunu, olması gerektikleri yerleri de belirlemektedir.
Proksemik alan kapsamında neler var?
Kalabalık bir otobüse bindiğiniz zaman hissettiğiniz tedirginlik, birine yaklaşmak için adım attığınızda onun istemsizce geri çekilmesi de aynı sebeptendir. Bu kişisel alanların incelenmesine de proksemik adı verilir.Kişisel alanlar nerelerdir?
Ilişkide özel alan nedir?
Özel alan, kimilerine göre daha çok “mülkiyet” tadında, maddi ve ideolojik bir çağrışım yapıyor olsa da ilişki bazında ele alacağımız bu unsur, partnerimizle gerçekleştirdiğimiz paylaşım dozuyla ilgili bir konu olarak karşımıza çıkmakta.
Ilişkide kişisel alan nedir?
Kişisel alan, kişiden kişiye göre değişim gösterir. Kişilerin ilişki içerinde birbirlerine ayrıca sundukları özgürlük alanına kişisel alan denir. Kişisel alan kavramı oluştuğunda birey kendini daha özgüvenli hisseder.Iletişimde kişilerin fiziksel olarak birbirlerinden uzaklıklarına mesafelerine ne ad verilir?
Kişisel alan; kişiler arası ilişkilerin coğrafi boyutu yani yüz yüze etkileşim içindeki insanların birbirlerinden uzaklıkları ve birbirlerine göre konumları olarak tanımlanmaktadır.
Mahrem alanı nedir?
mahrem alan: 45 santimetreye kadar olan bölge. (anne, baba, kardeş, eş ve sevgili dışındaki insanların bu mesafe kadar yaklaşması durumunda rahatsızlık duyarız.) kişisel alan: 45 cm ile 1.2 metre arasındaki alandır. (arkadaş ve aile üyeleri ile aramızdaki mesafedir.)