Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Iletisim ve gosterge nedir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
49.283
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Iletişim ve gösterge nedir?​

Kendi dışında başka bir şeyi gösteren, düşündüren, onun yerini alabilen, sözcük, nesne, görünüş veya olgulara gösterge denir. Yine bir göstergenin gerçek dünyadaki karşılığına gönderge denir. Sözcükler, resim, şekil, işaret gibi diğer ögelere de gösteren adı verilir.

Göstergebilim kavramları nelerdir?​

Göstergebilim kavramları nelerdir?
Göstergebilim ise, anlam üzerine kurulmuş bir bilim alanıdır. Bu bakımdan bize anlam ileten her şey göstergebilimin alanıdır : dil, resim, afiş, mimari, edebiyat, sinema, tiyatro, trafik işaretleri, alfabe, işaret dili, sağır – kör alfabeleri, jestler, mimikler vs. Anlamı sağlayan şeyler göstergedir.

Göstergebilim nedir TDK?​

Göstergebilim nedir TDK?
Göstergebilim, semiyotik veya semiyoloji; göstergelerin yorumlanmasını, üretilmesini veya işaretleri anlama süreçlerini içeren bütün faktörlerin sistematik bir şekilde incelenmesine dayanan bir bilim dalıdır. Fransızlar semiyoloji terimini kullanmışlardır.

Gösterge ne anlama gelir?​

Bir kavram olarak gösterge, bir anlamı işaret eden her türlü belirti, iz veya işareti karşılamaktadır. Daha açık bir tanımla “kendisi dışında bir şeyi gösteren, onun yerini tutabilen, düşündüren ve bir şeye işaret eden nesne, görünüş, kelime veya her türlü belirtiye” gösterge denilmektedir.

Göstergebilimde gösterilen nedir?​

Göstergebilimde gösterilen nedir?
Kendi dışında başka bir şeyi gösteren, düşündüren, onun yerini alabilen, sözcük, nesne, görünüş veya olgulara gösterge denir. Gösterge = Gösteren + Gösterilen’in birleşiminden oluşur. Örneğin, Kedi Sözcüğü (k+e+d+i harflerinden oluşan sözcük) gösteren, kedi kelimesinin anlattığı hayvan ise gösterilendir.

Gösteren ile gösterilen arasındaki ilişki nedir?​

Gösteren ile gösterilen arasındaki ilişki nedir?
Kendi dışında başka bir şeyi gösteren, düşündüren, onun yerini alabilen, sözcük, nesne, görünüş veya olgulara gösterge denir. Örneğin, Kedi Sözcüğü (k+e+d+i harflerinden oluşan sözcük) gösteren, kedi kelimesinin anlattığı hayvan ise gösterilendir. Gösteren ve gösterilen arasındaki ilişki evrensel değildir. Kültüreldir.
 
İletişim ve gösterge kavramları oldukça önemlidir. Gösterge, kendi dışında başka bir şeyi gösteren, düşündüren ve onun yerini alabilen her türlü belirti, iz veya işareti ifade eder. Göstergenin gerçek dünyadaki karşılığına ise gönderge denir. Sözcükler, resimler, şekiller, işaretler gibi pek çok öge de gösterge olabilir.

Göstergebilim ise anlam üzerine kurulmuş bir bilim alanıdır. Dil, resim, mimari, edebiyat, sinema, tiyatro ve daha birçok alanda göstergeleri inceleyen göstergebilimin konusu anlamı ileten her türlü ögedir. Göstergedir olarak adlandırılan şeyler, anlamı sağlayan unsurlardır.

TDK'ye göre göstergebilim, semiyotik veya semiyoloji olarak da adlandırılır. Bu bilim dalı, göstergelerin yorumlanması, üretilmesi ve işaretlerin anlaşılması süreçlerini sistematik bir şekilde inceleyen bir alandır. Fransızlar bu alana "semiyoloji" terimini kullanmışlardır.

Gösterge kavramı ise, bir anlamı işaret eden her türlü belirti, iz veya işareti ifade eder. Gösterge, kendisi dışında bir şeyi gösterebilme yetisine sahiptir ve bir şeye işaret eder. Gösteren ile gösterilen arasındaki ilişki kültürel ve evrensel olmayabilir, ancak gösterenin gösterdiği şeyi temsil etme amacı vardır. Gösterilen, gösterenin işaret ettiği şeyi temsil eder.
 
Geri
Üst