AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Iletim ve akiskan hareketinin bilesik etkilerini hangi isi transferi mekanizmasinda gerceklesir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

İletim ve akışkan hareketinin bileşik etkilerini hangi ısı transferi mekanizmasında gerçekleşir?​

Taşınımla ısı geçişi, rastgele moleküler hareket (yayılım/konveksiyon) ve akışkanın kitlesel ya da yığın hareketi (adveksiyon) olmak üzere iki mekanizmadan oluşur. Akışkan hareketi ne kadar hızlı olursa taşınım ile ısı transferi o kadar büyük olur.

Akışkan hareketi ile enerji taşınımı işlemine ne denir?​

Bir akışkanın hareketi ile enerji taşınım işlemine konveksiyon denir. Ortam bir sıvı veya gaz ise, akışkan hareketi ile ısı enerjisi bir bölgeden diğer bir bölgeye sıcaklık farkından dolayı transfer edilecektir.
Isı geçişi nasıl olur?
İki farklı sıcaklıktaki yüzey arasında hareket halindeki akışkan bu hareketi sırasında ısı taşınımını sağlar. İletimle Isı Aktarımı ise durgun bir ortamda gerçekleşir, birbirleriyle temas halindeki moleküllerin kafes yapısındaki titreşimler sayesinde ısı bir sonraki moleküle taşınır.
Isı transfer katsayısı nelere bağlıdır?
Isı taşınım katsayısı akışkanın özellikleri olan viskozite, yoğunluk, ısı iletim kat sayısı, akışkanın şekli, akış geometrisi ve akışkanın hızına bağlıdır.

Reküperatif sistemlerde ısı transferi nasıl gerçekleşir?​

Reküperatif uygulamalar da, rejeneratif uygulamalarda olduğu gibi, iki ayrı düzenek aracılığı ile gerçekleştirilir. Birincisi çapraz akımlı plakalı, ikincisi ise ısı borulu ısı değiştiricileridir. Büyük çoğunlukla duyulur ısı transferi için kullanılırlar.

Isının hava yolu ile iletilmesine ne denir?​

# Konveksiyon: Burada ısı enerjisini taşıyan hareketli bir ortamdır. Örneğin kalorifer peteklerindeki ısı havaya aktarılır hava bu ısıyı çevredeki cisimlere taşır.
Isı nereden nereye doğru akar?
Sıcaklığı daha yüksek olan maddelerden sıcaklığı görece daha düşük olan maddelere doğru ısı aktarımı sağlanmaktadır. Yani ısı akışı sıcaktan soğuğa doğru gerçekleşmektedir. İki madde arasındaki ısı alış verişleri maddeler aynı sıcaklığa ulaştıkları zaman durmaktadır.
Radyasyonla ısı transferi esas olarak neye bağlıdır?
Gerçek cisimler için ε, büyük oranda yüzeyin yapısına bağlı olup, radyasyon dalga boyu, ışının gelişi, yüzey sıcaklığına da bağlıdır.
Isı iletim katsayısı arttıkça ısı geçişi artmaktadır. Isı geçişinin iyi olmasının istenildiği durumlarda ısı iletim katsayısı yüksek olan malzemeler, ısı geçişinin azaltılması istenildiği durumlarda ise, ısı iletim katsayısı küçük olan ısı yalıtım malzemeleri kullanılmaktadır.
Yeryüzünün güneşten almış olduğu ısıyı yeniden atmosfere verme olayına ışıma denir. Aynı zamanda bunu hem radyasyon hem de yansıma olarak da dile getirmek mümkün. Yenilenebilir bir kaynak olarak büyük öneme sahip güneş, yaydığı ışınlar üzerinden yeryüzünden ışıma gerçekleştirir.
 
Geri
Üst