- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 143.714
- Çözümler
- 15
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Iletim hatlarında l R ve C ne anlama gelir?
İletim hattı seri birer direnç (R) ve endüktans (L) ve paralel birer kapasite (C) ve iletkenlik (G) ile modellenir. Bir iletim hattındaki toplam güç kaybı, çoğu yerde metre başına desibel (dB/m) olarak hesaplanır ve işaretin frekansına bağlı bir büyüklüktür.Elektrikte çaprazlama nedir?
Çaprazlama: İletim hattının faz empedanslarının dengelenebilmesi için iletkenlerin, hattın uzunluğunun yaklaşık 1/3 ve 2/3 oranındaki noktalarında birbirleri ile yer değiştirmesini, 11. Dalgalı yük: Farklı genliklerde kesintili akım çeken ve şebeke gerilim dalga şeklini bozan değişken empedanslı yükü, Page 2 2 12.
Güç faktörü ile Cos φ arasındaki fark nedir?
Güç üçgeninde bulunan bu açıya faz açısı denir. φ açısının kosinüsü yani cos φ ise aktif gücün görünür güce oranıdır ve güç katsayısı olarak isimlendirilir. cos φ = P/S dir. P ifadesi aktif güçtür.GMD ve GMR nedir?
Demet iletkenli hat durumunda her bir faz indüktansı: burada GMD (Geometrical Mean Distance) Geometrik Ortalama Mesafe ve GMR (Geometrical Mean Radius) Geometrik Ortalama Yarıçaptır.
MCM iletken nedir?
MCM: Daha büyük kesitteki St-Al iletkenler (266,8 MCM, 477 MCM) ise ABD’de iletken kesitlerini ifade etmekte kullanılan CM (Circular Mile) olarak belirtilmiştir. 1 cm, çapı 0,001 inch olan daire yüzeyine eşittir.Bir R direncinin empedansı nedir?
R= Lq/Q dur. (Resistif Direnç= Uzunluk*öz direnç/kesit, (empedans ya da elektriksel empedans olarak da adlandırılır) Alternatif akım’a (İngilizce’de AC) karşı koyan zorluk olarak adlandırılır.
Transpozisyon işlemi nedir?
Bu gerilimler arasındaki farkın giderilmesi için fazlar hat boyunca uzunluğa bağlı olarak en az üç yerde yada üçün katı şeklinde birbirleri ile yer değiştirilirler.Bu işleme E.N.H. ‘da TRANSPOZİSYON işlemi denir.N 1 kriteri nedir?
Buna bir örnek verilmek isternirse, tek kablolu bir iletim hattında, kabloda bir arıza çıkması durumunda elektrik kesintisi yaşanır. N-1 Kuralı ile kablo sayısı ikiye çıkarılır ve bir kabloda hata çıkması durumunda, geriye kalan kablo iki kablonun yapacağı işi tek başına yapar.
Cos fi ne zaman ortaya çıkar?
COSϕ ( COS Fİ) NEDİR? Akım ile gerilim arasındaki faz farkı açısına ϕ fi’dir. Bu ϕ fi açının cosünüsü değeri güç faktörüdür. Açının 0 a yani güç faktörünün 1 e yakın olması en ideal durumdur.Elektrikte güç faktörü Cosφ nedir?
Güç katsayısı: Gerilim ile,”I” akımı arasında kalan açının (zaman açısı) kosünüsüne güç faktörü (Cosφ) denir. AC devrelerinde şebeke gerilimi ile devre akımı arasındaki φ açısı, omik, endüktif ve kapasitif dirençlere göre değişir. Bazı açıların sinüs ve cosinüs değerleri açı büyüdükçe Cosφ değeri küçülür.
Elektrik nakil hattı hangi birimlerden oluşur?
Enerji nakil hatları standartlar dahilinde üretilen elektrik enerjisinin taşınmasını sağlar. Taşıyı direkler konstrüksiyon yapılara sahiptir. İletkenler, topraklama elemanları, hırdavat takımları ve izolatör gibi malzeme gruplarından oluşan taşıma hatlarıdır.Güç kaybı nasıl hesaplanır?
Güç kaybının gerilim düşümü ile de bir ilişkisi vardır. Hattaki güç kaybı, hattaki gerilim düşümü ile, hattan geçen akımın çarpımı ile hesaplanır.
MCM birimi nedir?
2.3.1. CM isimlendirmesi Bir CM, çapı 0,001 inch olan dairenin alanına eşittir. mm2 olarak değeri; (Yani 1 MCM, yaklaşık olarak 0,5 mm2 alınabilir.)1 MCM nedir?