AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Ile Edatindan sonra virgul konur mu?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
58.186
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Ile Edatından sonra virgül konur mu?​

Edat grupları arasına virgül konmaz. Edatlar, zaten tek başına anlamı olmayan isim soylu sözcüklerdir, edat ile edattan önce kullanılan ismin arasına virgül koyduğunuzda, edatı tek başına bırakmış olursunuz. Bu bakımda edat grupları virgül ya da başka bir noktalama işareti yerine kullanılmaz.

Peki kelimesinden sonra virgül gelir mi?​

9. Kendisinden sonraki cümleye bağlı olarak ret, kabul ve teşvik bildiren hayır, yok, evet, peki, pekâlâ, tamam, olur, hayhay, başüstüne, öyle, haydi, elbette gibi kelimelerden sonra konur: Peki, gideriz.

Için kelimesinden sonra virgül gelir mi?​

Için kelimesinden sonra virgül gelir mi?
Bağlaçlardan önce ya da sonra virgül konmayacağı için “çünkü”den önce yahut sonra virgül konulmaz.

Tırnak işaretine ek nasıl yazılır?​

Tırnak işaretine ek nasıl yazılır?
Tırnak içerisine alınmış sözcüklerden sonra gelen ekler ayrıca kesme işareti (‘) ile ayrılmaz ve tırnak ile ek arasında boşluk bırakılmaz. Reşat Nuri Güntekin’in “Acımak”ını okumanızı tavsiye ederim.

Değilden sonra noktalı virgül gelir mi?​

Olumsuzluk ifade eden “değil” kelimesinin bulunduğu cümlelerde, “değil” kelimesinden sonra virgül konur. Ancak kelime kuvvetlendirme edatlarıyla birlikte kullanılmışsa virgül bu edatlardan sonra konur: . “Vapur değil, yelkenli değil, sanki bir sandaldayım. Şu elinizdekini değil de, raftaki şişeyi verin.”

Fiilimsiden sonra virgül gelir mi?​

Fiilimsiler toplam üç tanedir. Bunlar; İsim fiil, sıfat fiil ve zarf fiildir. Zarf fiil eki almış sözcüklerde virgül kullanılmamaktadır.

Virgül nerelerde kullanılmaz örnekler?​

Virgül nerelerde kullanılmaz örnekler?
Örnek: Sayın Başkan, Sevgili kardeşim, Arkadaş, yurduma alçakları uğratma sakın! Not: Şart ekinden sonra virgül konmaz. Ayrıca ve, veya bağlaçlarından önce ve sonra virgül kullanılmaz.

Değilden sonra virgül olur mu?​

Değilden sonra virgül olur mu?

Hangi bağlaçlardan sonra virgül gelir?​

TDK’ya göre de ve, gibi, veya, yahut gibi sözcükler bağlaç olarak kullanıldıklarında önce ve sonra virgül kullanılmıyor. Yine TDK kılavuzuna göre metin içinde tekrarlı bağlaçlardan (Hem gider hem ağlar.) önce ve sonra, cümle içinde pekiştirme ve bağlama görevinde kullanılan de/da (O da aynı yolun yolcusu!)

Bağlaçlardan önce virgül konur mu?​

(ama, fakat, lakin, yalnız, ancak, ne var ki, ne yazık ki, çünkü yoksa, bundan dolayı, sonuç olarak, bununla birlikte gibi bağlaçlardan önce noktalı virgül kullanılır.)

Tırnak içindeki cümle nasıl yazılır?​

Tırnak içindeki cümle nasıl yazılır?
Alıntı cümle(ler), büyük harfle başlar, noktayla biter. Alıntı cümleye ait olan noktalama işaretleri tırnağın içinde kalır. Asıl cümle de daha bitmediği için küçük harfle devam eder: Örnek-1: Yaşlı kadın, “Yetişin!” diye bağırdı.

Tırnak içinde yeniden tırnak işareti gerektiği zaman aşağıdakilerden hangisi kullanılır?​

Tırnak içinde yeniden tırnak işareti gerektiği zaman aşağıdakilerden hangisi kullanılır?
Bir de Tek Tır- nak İşareti ( ‘ ‘ ) vardır ki o da tırnak içinde verilen ve yeniden tırnağa alınması gereken bir sözü belirtmek için kullanılır.
 
Edat grupları arasına virgül konmaz. Edatlar, zaten tek başına anlamı olmayan isim soylu sözcüklerdir, edat ile edattan önce kullanılan ismin arasına virgül koyduğunuzda, edatı tek başına bırakmış olursunuz. Bu nedenle edat grupları virgül ya da başka bir noktalama işareti yerine kullanılmaz.

9. Kendisinden sonraki cümleye bağlı olarak ret, kabul ve teşvik bildiren "hayır, yok, evet, peki, pekâlâ, tamam, olur, hayhay, başüstüne, öyle, haydi, elbette" gibi kelimelerden sonra virgül konur. Örnek: "Peki, gideriz."

Bağlaçlardan önce ya da sonra virgül konmayacağı için “çünkü”den önce yahut sonra virgül konulmaz.

Tırnak içerisine alınmış sözcüklerden sonra gelen ekler ayrıca kesme işareti (‘) ile ayrılmaz ve tırnak ile ek arasında boşluk bırakılmaz. Örnek: Reşat Nuri Güntekin’in “Acımak”ını okumanızı tavsiye ederim.

Olumsuzluk ifade eden “değil” kelimesinin bulunduğu cümlelerde, “değil” kelimesinden sonra virgül konur. Ancak kelime kuvvetlendirme edatlarıyla birlikte kullanılmışsa virgül bu edatlardan sonra konur.

Zarf fiil eki almış sözcüklerde virgül kullanılmamaktadır.

Örnek: "Sayın Başkan, sevgili kardeşim, arkadaş, yurduma alçakları uğratma sakın!" Not: Şart ekinden sonra virgül konmaz. Ayrıca "ve", "veya" bağlaçlarından önce ve sonra virgül kullanılmaz.

Değilden sonra virgül olmaz.

TDK'ya göre "ve", "gibi", "veya", "yahut" gibi bağlaçlar bağlaç olarak kullanıldıklarında önce ve sonra virgül kullanılmaz. Metin içinde tekrarlanan bağlaçlardan önce ve sonra, cümle içinde pekiştirme ve bağlama görevinde kullanılan "de/da"dan sonra virgül konulmaz.

"ama, fakat, lakin, yalnız, ancak, ne var ki, ne yazık ki, çünkü, yoksa, bundan dolayı, sonuç olarak, bununla birlikte" gibi bağlaçlardan önce noktalı virgül kullanılır.

Alıntı cümleler büyük harfle başlar, noktayla biter ve alıntı cümlelere ait olan noktalama işaretleri tırnağın içinde kalır. Asıl cümle daha bitmediği için küçük harfle devam eder. Örnek: "Yaşlı kadın, 'Yetişin!' diye bağırdı."

Tırnak içinde verilen ve yeniden tırnağa alınması gereken bir sözü belirtmek için tek tırnak işareti (‘ ‘) kullanılır.
 
Geri
Üst