AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Ilce yonetimi kim yapar?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Editör
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
127.232
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

İlçe yönetimi kim yapar?​

İlçe yönetiminin başında kaymakam bulunmaktadır. Kaymakam, ilçede hükûmetin temsilcisi durumundadır. Kaymakam görevlerini, valinin denetimi ve gözetimi altında yürütür.

Kaymakam nereye yönetir?​

Kaymakam nereye yönetir?
Madde 27 – İlçe genel idaresinin başı ve mercii kaymakamdır. Kaymakam, ilçede Hükümetin temsilcisidir. İlçenin genel idaresinden kaymakam sorumludur. Bakanlıkların kuruluş kanunlarına göre ilçede lüzumu kadar teşkilatı bulunur.

İlçe idaresini kim kurar?​

Toplam nüfusu 3.000.000’a kadar olan illerde, ihtiyaca göre en fazla iki, nüfusu bunun üzerinde olan illerde en fazla dört genel sekreter yardımcılığı kadrosu ihdas edilebilir. İlçelerde, özel idare işlerini yürütmek amacıyla kaymakama bağlı ilçe özel idare teşkilâtı oluşturulabilir.

Merkezi yönetim birimleri nelerdir?​

Merkezi yönetim birimleri nelerdir?
Türkiye’deki Merkezi Yönetim Birimleri Nelerdir? Ülkemizde merkezi yönetim bakanlar kurulu, başbakanlık ve cumhurbaşkanlığından oluşmaktadır. Merkezi yönetime yardımcı olan kuruluşlar da bulunmaktadır. Bu kuruluşlar ise; Danıştay, Sayıştay, Milli Güvenlik Kurulu, Devlet Planlama Teşkilatıdır.

Valiler nereleri yönetir?​

Vali, illeri idare etmek için görevlendirilen kişidir. Valiler, illerin başında cumhurbaşkanlarını temsilen bulunur. İl içerisinde yer alan ve bakanlıklar tarafından görevlendirilen kişiler, valinin emri altında çalışır.

Il ve ilçeleri kim yönetir?​

Il ve ilçeleri kim yönetir?
İl ve İlçeyi Kim Yönetir? Türkiye üniter yapısı gereği merkezden yönetim esasına sahiptir. Merkez (Ankara) ve Taşra olarak yapılandırılmıştır. Bu durum neticesinde illerin başına Valiler ve İlçelerin başına Kaymakamlar görevlendirilmiştir.

Kaymakamın görev süresi kaç yıldır?​

Kaymakamlık kursunu başarıyla tamamladıktan sonra müşterek kararname ile atanarak görev başına gelen kaymakamlar, valilere bağlı olarak çalışırlar. Görev yerleri atama yönetmeliklerindeki ilçe sınıflandırmasına göre değişir. Bu süreler 2 yıldan 5 yıla kadar çıkabilmektedir.

Kaymakam ne is yapar maaşı?​

Kaymakam ne is yapar maaşı?
Buna göre yeni göreve başlayan kaymakamın, hizmet yılı süresi değişen kaymakama göre maaşlarında değişim gözlemlenmektedir. Yeni göreve atanan kaymakam 12.712 TL maaş alır. Hizmet süresi arttıkça da bu rakam 15.000 TL’ye kadar artış gösterebilmektedir.

Kaymakam kime karşı sorumludur?​

Kaymakam, ilçenin her yönden genel idare ve genel gidişini düzenlemek ve denetlemekten sorumludur; Kaymakam, ilçede teşkilatı ve görevli memuru bulunmıyan işlerin yürütülmesini, bu işlerin görülmesiyle yakın ilgisi bulunan herhangi bir idare veya daire başkanlığından isteyebilir.
 
İlçe yönetiminin başında kaymakam bulunmaktadır. Kaymakam, ilçe hükümetinin temsilcisi olarak görev yapar ve valinin denetimi ve gözetimi altında çalışır. İlçe genel idaresinin başı ve mercii olan kaymakam, ilçenin genel idaresinden sorumludur ve ilçede Hükümetin temsilcisidir.

Kaymakam, ilçenin genel idaresini yürütür ve ilçe özel idare işlerini yürütmek amacıyla ilçe özel idare teşkilâtını oluşturabilir. Ayrıca, Türkiye'de merkezi yönetim birimleri olarak bakanlar kurulu, başbakanlık, cumhurbaşkanlığı gibi kuruluşlar bulunmaktadır. Bunlara ek olarak Danıştay, Sayıştay, Milli Güvenlik Kurulu, Devlet Planlama Teşkilatı gibi kuruluşlar da merkezi yönetime yardımcı olan kuruluşlardır.

Valiler ise illeri idare etmek için görevlendirilen kişilerdir ve illerin başında cumhurbaşkanını temsilen bulunurlar. Valiler, iller içerisinde bakanlıklar tarafından görevlendirilen kişileri de yönetirler. Türkiye'nin üniter yapısı gereği, illerin başına valiler ve ilçelerin başına kaymakamlar atanmıştır.

Kaymakamın görev süresi, atama yönetmeliklerindeki ilçe sınıflandırmasına göre belirlenir ve genellikle 2 ila 5 yıl arasında değişebilir. Ayrıca, kaymakamın maaşı hizmet yılına ve görev süresine bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Yeni göreve atanan bir kaymakamın maaşı yaklaşık olarak 12.712 TL iken hizmet süresi arttıkça bu rakam 15.000 TL'ye kadar çıkabilir.

Kaymakam, ilçenin genel idaresi ve gidişatından sorumludur. Her yönden ilçenin düzenlenmesi ve denetlenmesinden sorumlu olan kaymakam, ilçede bulunmayan işlerin yürütülmesi için ilgili idare veya daire başkanlığından destek talep edebilir.
 
Geri
Üst