AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Ilce kongresinde kimler oy kullanabilir?

Editör

Yeni Üye

Ilçe kongresinde kimler oy kullanabilir?​

İlçe yönetim kurulu ve varsa ilçe disiplin kurulu başkan ve üyeleri ilçe kongresinin tabii üyeleridir. Geçici ilçe yönetim kurulu başkan ve üyeleri de kongreye katılma hakkına sahiptir. Ancak geçici ilçe yönetim kurulu başkan ve üyelerinden delege sıfatı olmayanların kongrede oy kullanma hakkı yoktur.

Parti kurmak için ne kadar para gerekli?​

İKİNCİ KISIM Siyasi Partilerin Teşkilatlanması BİRİNCİ BÖLÜM Kuruluş Partilerin kurulması: Madde 8 – (Değişik birinci fıkra: 2/1/2003-4778/6 md.) Siyasî partiler, partiye üye olma yeterliğine sahip en az otuz Türk vatandaşı tarafından kurulur.

Siyasi partilere kimler üye olabilir?​

Siyasi partilere kimler üye olabilir?
Vatandaşlar, siyasi parti kurma ve usulüne göre partilere girme ve partilerden ayrılma hakkına sahiptir. Parti üyesi olabilmek için onsekiz yaşını doldurmuş olmak gerekir. Siyasi partiler, demokratik siyasi hayatın vazgeçilmez unsurlarıdır.

Siyasi partiler en az kaç kişi tarafından kurulur?​

Partinin kurulması Madde 6 — Siyasi partiler, milletvekilliğine seçilme yeterliğine sahip en az onbeş Türk vatandaşı tarafından kurulur. Siyasi parti, kuruluş bildirişindin İçişleri Bakanlığına verilmesiyle tüzel kişilik kazanır.

Kimler delege olabilir?​

İl Kongresinin Tabii Delegeleri: İlin partili milletvekilleri, seçimle görev almış il yönetim ve il disiplin kurulu başkan ve üyeleri ile partili il ve Büyükşehir belediye başkanları, il kongresinin tabii delegeleridirler.”, hükümlerine yer verilmiştir.

Parti ilçe teşkilatı kaç kişiden oluşur?​

Parti ilçe teşkilatı kaç kişiden oluşur?
İlçe yönetim kurulu, ilçe başkanı dahil en az beş üyeden kurulur. ilçe başkanı ile ilçe yönetim kurulunun ilçe kongresince nasıl seçileceği, il yönetim kurulunca veya mer kez karar organınca ne gibi hallerde ve nasıl işten el çektirileceği ve geçici yönetim kurulunun nasıl kurula cağı, parti tüzüğünde gösterilir.

Siyasi partilerin kurulmasına kim izin verir?​

Siyasi partiler, aşağıda belirtilen ve her birinden beşer adet hazırlanan bildiri ve belgelerin, İçişleri Bakanlığına verilmesiyle tüzel kişilik kazanırlar.

Siyasi partilerin devlet yardımı alabilmesi için yüzde kaç oy almalı?​

Milletvekili genel seçimlerinde toplam geçerli oyların %7’sinden fazlasını alan siyasi partilere de Devlet yardımı yapılır. Bu yardım en az Devlet yardımı alan siyasi partinin ikinci fıkra gereğince almış olduğu yardım ve genel seçimlerde aldığı toplam geçerli oy esas alınarak kazandıkları oyla orantılı olarak yapılır.

Siyasi parti grupları en az kaç kişiden oluşur?​

Siyasi parti grupları en az kaç kişiden oluşur?
Anayasanın 95. İçtüzüğün 18. ve 2820 sayılı Siyasi Partiler Kanunun 22.maddesi gereğince, 20 milletvekiline sahip siyasi partiler grup kurabilirler.

Parti Delege seçimi nasıl yapılır?​

2820 sayılı Siyasi Partiler Kanununun 20 maddesinin; 3. fıkrasında; “Delege seçimleri; köy ve mahallelerde partinin bu yerlerde son genel seçimde aldığı oy miktarı, seçime katılmamış partilerde ise üye sayısı esas alınmak suretiyle bu yerlere verilecek kontenjanlara göre yapılır.

İlçe kongresinde oy kullanma hakkına sahip olanlar, ilçe yönetim kurulu üyeleri, ilçe disiplin kurulu başkan ve üyeleri ile geçici ilçe yönetim kurulu başkan ve üyeleridir. Ancak geçici ilçe yönetim kurulu üyelerinden delege sıfatı olmayanlar oy kullanamazlar.

Siyasi partilerin kurulması için en az otuz Türk vatandaşının bir araya gelmesi gerekmektedir. Parti kurma hakkı yalnızca Türk vatandaşlarına tanınmıştır.

Parti üyesi olabilmek için 18 yaşını doldurmuş olmak şartı aranmaktadır. Siyasi partilere üye olmak, demokratik siyasi hayatın ayrılmaz bir parçası olarak kabul edilmektedir.

Siyasi partiler en az onbeş Türk vatandaşı tarafından kurulabilirler. Parti kuruluş bildirisi İçişleri Bakanlığı'na verildikten sonra parti tüzel kişilik kazanmaktadır.

İl kongresinin tabii delegeleri, ilin partili milletvekilleri, il yönetim ve il disiplin kurulu başkan ve üyeleri ile partili il ve Büyükşehir belediye başkanlarıdır.

Parti ilçe teşkilatı en az beş üyeden oluşmaktadır. İlçe başkanı ile ilçe yönetim kurulu nasıl seçileceği ve geçici yönetim kurulunun nasıl kurulacağı, parti tüzüğünde belirtilmektedir.

Siyasi partilerin kurulması için gerekli belgelerin İçişleri Bakanlığına sunulmasıyla tüzel kişilik kazandıkları belirtilmektedir.

Siyasi partilerin devlet yardımı alabilmeleri için milletvekili genel seçimlerinde toplam geçerli oyların %7'sinden fazlasını almaları gerekmektedir.

Siyasi parti gruplarının en az 20 milletvekiline sahip olmaları durumunda grup kurabilecekleri ifade edilmektedir.

Parti delege seçimleri köy ve mahallelerde partinin son genel seçimde aldığı oy miktarı veya üye sayısı esas alınarak belirli kontenjanlara göre yapılmalıdır.

Geri