Ilamsiz icra takibine itiraz nasil yapilir?

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
264.936
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38

Ilamsız icra takibine itiraz nasıl yapılır?​

İlamsız icra takibinde borçlu ödeme emrinin kendisine tebliğ edilmesinden itibaren 7 gün içinde icra dairesine icra itiraz dilekçesi ile itirazda bulunmalıdır. Borcun bir mahkeme kararına dayanmadığı ilamsız icra takibine borçlunun icra itiraz dilekçesi ile itiraz etmemesi halinde takip kesinleşir.

İcra takibine itiraz süresi 7 iş günü mü?​

İcra Hukukunda İtiraz Süreleri İlamsız İcra Takibinde itiraz süresi 7 gün olmakla birlikte bu süre ödeme emrinin tebliği tarihinden itibaren başlar. Ödeme emri kendisine tebliğ edilen kişi 7 gün içerisinde icra dairesine giderek ilgili ödeme emrine yazılı veya sözlü olarak itiraz edebilir.

Itirazın iptali davasından sonra ne olur?​

Itirazın iptali davasından sonra ne olur?
İTİRAZIN İPTALİ DAVASININ SONUÇLARI İtirazın iptali davası, davanın kabulü ve davanın reddi olmak üzere iki türlü sonuçlanır. Davanın reddi halinde icra takibinin iptali gündeme gelir. Fakat takibin iptali için ret kararının kesinleşmesi gerekir. Bundan başka borçlu lehine kötüniyet tazminatına hükmedilir.

Ilamsız icra takibi ne zaman kesinleşir?​

İlamsız Takipte Borcun Kesinleşmesi Genel haciz yolu ile başlatılan ilamsız icra takibinde borçlu, icra dairesi tarafından kendisine gönderilen ödeme emrine 7 gün içinde itirazlarını bildirirse, takip durur. İtiraz süresi içinde itiraz edilmezse ödeme emri ve icra takibi kesinleşir.

Ilamsız takipte yetki itirazı nereye yapılır?​

İcra yetkisi için itiraz yargılaması için ilamsız olan icra takiplerinde kamu düzenine ilişkin olmaması sebebiyle icra yetkisizlik kararına hükmedemez. Bundan dolayı da tarafların yetki itirazında bulunması gerekmektedir. Yetki itirazı yapmak için icra dairesine başvurmak gerekmektedir.

İcra itiraz suresine hafta sonu dahil mi?​

İcra itiraz suresine hafta sonu dahil mi?
Resmi tatil ve hafta tatili günleri de süreye dahildir. Sürelerin hesaplanmasında sürenin başlamasına rastlayan tatil günleri de hesaba katılır. Sürenin son günü resmi bir tatile denk gelirse süre tatili izleyen ilk gün biter.

Icranın durdurulması kararını kim verir?​

İcranın durdurulmasına Yargıtay veya Bölge Adliye Mahkemeleri karar verir. Ancak borçlunun mutlaka istinaf veya temyiz dilekçesinde icranın durdurulması için talepte bulunması gerekir.
 
İlamsız icra takibine itiraz süreci oldukça önemlidir ve doğru şekilde yapılması gerekmektedir. Borçlu, ödeme emrinin kendisine tebliğ edilmesinden itibaren 7 gün içinde icra dairesine icra itiraz dilekçesi ile itirazda bulunmalıdır. Aksi halde takip kesinleşir ve borçlu aleyhine icra işlemleri devam eder.

İcra takibine itiraz süresi genellikle 7 gün olarak belirlenmiştir ancak ödeme emrinin tebliğ tarihinden itibaren başlamaktadır. Ödeme emri tebliğ edilen kişi, 7 gün içinde icra dairesine giderek ilgili ödeme emrine yazılı veya sözlü olarak itiraz edebilir.

İtirazın iptali davası sonucunda davanın kabulü veya reddi şeklinde sonuçlanabilir. Davanın reddi durumunda icra takibinin devam etmesi söz konusu olabilir. Ancak takibin iptali için ret kararının kesinleşmesi gerekmektedir. Ayrıca borçlu lehine kötüniyet tazminatına hükmedilebilir.

İlamsız icra takibinde borcun kesinleşmesi, borçlunun ödeme emrine 7 gün içinde itiraz etmemesi durumunda gerçekleşir. İtiraz süresi içinde itiraz edilmezse ödeme emri ve icra takibi kesinleşir.

İlamsız takipte yetki itirazı için icra dairesine başvurulması gerekmektedir. Yetki itirazları genellikle ilamsız icra takiplerinde önemli bir konudur ve tarafların bu konuda dikkatli olmaları gerekmektedir.

İcra itiraz süresi hesaplanırken hafta sonu ve resmi tatil günleri de dahil edilir. Sürelerin hesaplanmasında sürenin başlamasına denk gelen tatil günleri de hesaba katılır. Sürenin son günü resmi tatile denk gelirse süre tatili izleyen ilk gün sona erer.

İcranın durdurulması kararı genellikle Yargıtay veya Bölge Adliye Mahkemeleri tarafından verilir. Ancak borçlunun bu konuda mutlaka istinaf veya temyiz dilekçesinde icranın durdurulması talebinde bulunması gerekmektedir. Bu talep doğrultusunda ilgili mahkeme karar verecektir.
 
Geri
Üst