AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Ilam vekalet ucreti kime aittir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.108
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Ilam vekalet ücreti kime aittir?​

Dava sonunda, kararla tarifeye dayanılarak karşı tarafa yüklenecek vekâlet ücreti avukata aittir. Bu ücret, iş sahibinin borcu nedeniyle takas ve mahsup edilemez, haczedilemez.”

Hangi davalarda vekalet ücretine hükmedilmez?​

Nüfus Davalarında Ücret; Nüfus Müdürlüğü aleyhine açılan bu tür davalarda davacı, davayı kazansa bile, dava Nüfus Müdürlüğüne yargılama giderleri ve vekalet ücreti yüklenemez. Aynı şey, davalı Nüfus Müdürlüğünün kendisine vekil ile temsil ettirmesi ve dava sonunda davanın reddi halinde de söz konusudur.

Avukat makbuzu kime keser?​

Avukat makbuzu kime keser?
a) Vekalet ücretinin, borçlu (davayı kaybeden) tarafından, doğrudan avukata ödendiği durumlarda, avukat tarafından serbest meslek makbuzunun borçlu (davayı kaybeden) adına düzenlenmesi gerekmektedir.

Yargılama giderleri kime ödenir?​

Yargılama giderleri kime ödenir?
Kural olarak yargılama giderleri davada haksız çıkan yani aleyhine hüküm verilen tarafa yükletilir (HMK m. 326). Yargılama giderlerine mahkemece resen hükmedilir. Yargılama gideri tutarı, hangi tarafa ve hangi oranda yükletildiği ve dökümü hüküm altında gösterilir (HMK m. 332/1,2).

Mahkeme vekalet ücreti kimin?​

Dava sonunda, mahkeme kararıyla, tarifeye dayanılarak karşı tarafa yüklenecek vekalet ücreti tamamen ve yalnızca avukata aittir. Bu ücret, iş sahibinin borcu nedeniyle takas ve mahsup edilemeyecektir. Bunun yanında bu ücretin haczedilmesi de mümkün değildir.

Kazanılan davada avukatlık ücretini kim alır?​

Bu konu ile ilgili Avukatlık Kanunu’na göre davanın sonuçlanması durumunda, lehine bir karar verilen tarafın avukat masrafları karşı taraf tarafından ödenmelidir. Bu durumda karşı taraf için avukat vekalet ücreti yüklenmektedir.

Vekalet ücreti hangi hallerde ödenmez?​

Vekalet ücreti hangi hallerde ödenmez?
1. Avukat tarafından borçlu şahsa icra ve haciz işlemleri uygulanması sonucunda, hacze konu malların satılması veya kefil ve benzeri üçüncü şahıslardan tahsilat yapılması durumunda, avukat tarafından tahsil edilen vekalet ücretinden gelir vergisi kesintisi yapılmayacaktır.

Vekalet ücreti Hangi durumlarda ödenmez?​

Vekalet ücreti Hangi durumlarda ödenmez?
Taraflar arasında, sadece karşı taraftan vekalet ücreti alınacak, şeklinde bir kararlaştırma yapılamaz. Böyle bir ücret maddesi geçersizdir. Avukatın bu şekilde ücret almayacağı kararlaştırılamaz, buna ücretsiz dava yasağı denir.

Avukat avukata makbuz kesebilir mi?​

Avukatlar, tahsil ettikleri vekalet ücreti için serbest meslek makbuzunu kime düzenlemelidir? Avukatlar, serbest meslek faaliyetleri nedeniyle tahsil ettikleri vekalet ücretleri için serbest meslek makbuzu düzenlemekle yükümlüdürler.

Avukat fatura kesmek zorunda mı?​

Henüz vergi mükellefi olmayan avukatlara ise mesleğe başladıkları ayı izleyen üçüncü ayın sonuna kadar, matbu makbuz kullanmaksızın, elektronik ortamda SMM kesme mecburiyeti gelmiştir. Dolayısıyla serbest meslek faaliyetinde bulunan ve vergi mükellefi olan bir avukat, e-serbest meslek makbuzu zorunluluğuna tabidir.

Dava sonunda yargılama giderleri nereye ödenir?​

Dava sonunda yargılama giderleri nereye ödenir?
Hukuk Mahkemelerinde yargılama giderlerini davacı karşılamak zorundadır. Davacı tarafından harç ve gider avansı mahkemeler veznesine yatırılır. Adliye içerisinde bulunan mahkeme vezneleri tarafından harç ve yargılama giderleri tahsil edilmektedir.

Mahkeme kararı borcu nereye ödenir?​

Mahkeme kararı borcu nereye ödenir?
Bunların yanı sıra taraflara gönderilen tebligatların masraflarını karşılamak adına posta gideri veya gider avansı olarak adlandırılan bedelin de ödenmesi zorunludur. Bahsettiğimiz bu mahkeme masrafları adliye veznelerinden veya Vakıfbank şubelerinden ödenebilmektedir.

Kaybedilen davada vekalet ücreti ne zaman ödenir?​

Davayı kaybeden taraf mahkemenin belirlediği karşı avukat ücretini ödemek zorundadır. Bu ücret karşı avukat tarafından davanın karara bağlanmasıyla istenebileceği gibi davanın kesinleşmesiyle de talep edilebilmektedir. Davada avukatlık ücreti ödenmezse icra takibi yapılması en yaygın yöntemdir.

Kaybedilen davada karşı tarafın avukatlık ücreti nasıl ödenir?​

Mahkeme kararlarında davayı kaybeden tarafa yükletilen vekalet ücretleri doğrudan davayı kazanan tarafa ödenebileceği gibi, davayı kazanan tarafın avukatına veya bu avukata ödenmek üzere icra ve iflas müdürlüklerine ödenebilir.
 
Merhaba! Forumdaki "Ilam vekalet ücreti kime aittir?" konusunda paylaşılan bilgilerle ilgili detaylı açıklamalar aşağıdaki gibidir:

1. **Vekalet Ücreti Kimin?**
Dava sonunda, kararla belirlenerek karşı tarafa yüklenecek vekalet ücreti avukata aittir. Bu ücret, iş sahibinin borcu nedeniyle takas ve mahsup edilemez, haczedilemez. Yani vekalet ücreti, davanın sonunda tarafın lehine karar çıkan avukata ödenmelidir.

2. **Vekalet Ücretine Hükmedilmeyen Davalar**
Nüfus Davalarında, Nüfus Müdürlüğüne karşı açılan davaların kazanan tarafı dahi olsa, vekalet ücreti yüklenemez. Bu durum, davacının veya davalının Nüfus Müdürlüğüne karşı açtığı davalar için geçerlidir.

3. **Avukat Makbuzu**
Vekalet ücreti borçlu tarafça (davayı kaybeden taraf) avukata doğrudan ödendiğinde, avukat serbest meslek makbuzunu borçlu adına düzenlemelidir.

4. **Yargılama Giderleri**
Yargılama giderleri, haksız çıkan tarafın yani aleyhine hüküm verilen tarafın ödemesi gereken giderlerdir. Mahkemece resen hükmedilir ve hangi tarafa ne kadar yükletildiği belirtilir.

5. **Mahkeme Vekalet Ücreti**
Mahkeme kararıyla belirlenen vekalet ücreti sadece avukata aittir. Borçlu tarafın bu ücreti takas veya mahsup edememesinin yanı sıra haczedilemez.

6. **Kazanılan Davada Avukatlık Ücreti**
Avukatlık Kanunu'na göre dava lehine sonuçlanırsa, karşı tarafın avukat masraflarını ödemesi gerekir. Dolayısıyla, kazanan tarafın avukatlık ücretini karşı tarafın ödemesi gerekmektedir.

7. **Vekalet Ücreti Ödenmeme Durumları**
- Avukatın borçlu şahıs üzerinde icra ve haciz işlemleri yapması durumunda elde edilen vekalet ücretinden gelir vergisi kesilmez.
- Taraflar arasında sadece karşı taraftan vekalet ücreti alınacak şeklinde anlaşma geçersizdir. Avukat, ücretsiz dava yasağı kapsamında ücret alamaz.

8. **Avukat Makbuzu ve Fatura**
Avukatlar, vekalet ücretleri için serbest meslek makbuzu düzenlemekle yükümlüdür. Vergi mükellefi olan avukatlar ise e-serbest meslek makbuzu zorunluluğuna tabidir.

9. **Dava Sonunda Yargılama Giderleri**
Yargılama giderleri, davacı tarafından karşılanmalıdır. Harç ve gider avansı mahkemeler veznesine yatırılır ve harçlar adliye içindeki veznedarlar tarafından tahsil edilir.

10. **Mahkeme Kararı Borcu ve Masraflar**
Mahkeme kararlarıyla belirlenen borçlar ve masraflar, adliye veznesinden veya Vakıfbank şubelerinden ödenebilir.

11. **Kaybedilen Davada Vekalet Ücreti**
Davayı kaybeden taraf, mahkeme tarafından belirlenen karşı avukat ücretini ödemekle yükümlüdür. Bu ücret, davanın kesinleşmesiyle talep edilebilir ve icra takibi yapılabilir.

12. **Kaybedilen Davada Karşı Tarafın Avukatlık Ücreti**
Mahkeme kararlarında dava kaybeden tarafa yüklenen avukatlık ücretleri, davayı kazanan tarafın avukatına veya icra ve iflas müdürlüklerine ödenmelidir.

Umarım verdiğim bilgiler faydalı olmuştur. Başka sorularınız varsa sormaktan çekinmeyin!
 
Geri
Üst