Ilahi kuram nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
174.960
Çözümler
15
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Ilahi kuram nedir?​

Felsefeciler hem geçmişte hem günümüzde teistik bir çerçevede temellenen etik teorileri savunmanın yollarını aramıştır. Kabaca söylemek gerekirse, ilahi buyruk teorisi, ahlakın bir şekilde Tanrı’ya bağlı olduğu ve ahlaki zorunluluğun temelde Tanrı’nın emirlerine uymak olduğu şeklindeki görüştür.
Euthyphro Dilemi hangi düşünüre aittir?
Euthyphron ikilemi ya da İlahi buyruk teorisi ilk kez Platon’un Euthyphron (Εὐθύφρων Eftifron) ile diyaloğunda ortaya atılmış olan felsefi ve teolojik problem.
Ünlem kuramı ne demek?
Ünlem Kuramı: Bu kurama göre dilin temeli, insanın ilkel coşkularının bilinçsiz anlatımlarıdır. İlkel insan, coşkusunu bir takım davranışlarla dışa vururken, bu davranışların coşkusunu anlatmaya yetmediği yerde sesler çıkartmaya başlamıştır. İşte bu sesler gelişerek dili oluşturmuştur.

Güneş Dil Teorisi kime aittir?​

Güneş Dil Teorisi, Türkçenin dünya tarihindeki ilk dillerden biri olduğunu savunan dilbilim teorisidir. Teori, 1930’lu yıllarda Mustafa Kemal Atatürk tarafından desteklendi ve bizzat geliştirildi, ancak dilbilimciler tarafından kabul görmedi ve kısa sürede önemini yitirdi.
Euthyphro kim?
Euthyphron (Antik Yunanca: Εὐθύφρων Eftifron) Platon’un dindarlık üzerine yazdığı gençlik dönemi başka bir deyişle Sokratik diyaloglarından biridir. Euthyphron Sokrates’in Savunması ve Kriton diyalogları birbirinin devamı niteliğindedirler.
Doğal hukukun özellikleri nelerdir?
Doğal hukuk, etiğin konusu olan soyut adalet anlayışını hukukun nihai amacı olarak gören; insanların doğuştan özgürlük, eşitlik, yaşama hakkı gibi temel hakları olduğunu söyleyen ve bu hakların yer veya zamana göre değişemeyeceğini savunan hukuk anlayışıdır. Doğal hukuk, niteliği gereği hukuki pozitivizme karşıdır.
Doğal hukuk herhangi bir yerde uygulanmayan ama uygulanması gereken hakkaniyete uygun olan hukuk kurallarıdır. Doğal hukuk her zaman ve her yerde her şeyin üzerinde bir geçerliliğe sahiptir. Doğal hukuk genel olarak insanın akıl ile erişebileceği yazılı olmayan hukuk kurallarının bütününe denilir.
Yansıtma kuramı ne demek?
Bu kuramda esas fikir, sanatın duyulur dünyanın yani dış dünyanın yüzey gerçekliğini bire bir yansıttığı fikridir ve Platon’dan temellenir. Platon’un yansıtma kuramına göre sanatçı duyular dünyasını yani dış dünyayı oldu- ğu gibi yansıtır. Başka bir deyişle yüzeysel gerçeklik aynı dış dünyadaki gibi yansıtılmalıdır.
Doğuştanlık kuramı nedir?
Doğuştancı Kuram (Nativist Theory) : İnsanın dil yetisinin biyolojik bir temeli olduğunu, doğarken dil yetisiyle doğduğunu varsayan bir kuramdır. Eric Lenneberg ve Noam Chomsky bu kuramın öncülerindendir. Steven Pinker da bu kuramın temsilcilerinden olmakla birlikte Chomsky’den evrimci yaklaşımıyla ayrılır.

Euthyphron kim?​

Kutsal Emir kuramı nedir?
Kutsal Emir Teorisi’ne göre, en yüksek ve en mükemmel varlık olan Tanrı, ahlaklılığın tek kaynağıdır ve O’nun emir ve yasakları insanların iyi ve kötü arasında yapacağı tercihlerde sahip olduğu tek ölçüttür. İnsanlar, doğadaki tüm diğer varlıklar gibi O’nun eseri oldukları için O’nun kurallarına uymak zorundadırlar.
Yansıma kuramına göre dinin kaynağı nedir?
Yansıma kuramına göre dilin asıl kaynağı ilahi bir kişidir. İlahi kaynaktan gelen dil insanlara verilmiştir. Pek çok dilbilimci yaptığı araştırmalarda yansıma kuramı içerisinde dilin kaynağını ilahi bir kişi göstermektedir.

Hangisi dillerin Dogusuyla ilgilidir?​

Güneş-Dil Kuramı doğuşunda ilk etken güneştir. Dilin doğuşu, güneşin, insan varlığı üzerindeki ana fonksiyonuyla ilişkilendirilir. birçok kavram ortaya çıkmıştır (Korkmaz, 1995: 779). Bu kurama göre bütün dillerdeki ilkel kökenler Sümerceden doğmuştur.
Felsefede ikilemi nedir?
İkilem (dilemma), hem eğitsel açıklaması bulunan bir kavram hem de mantık, fizik, felsefe ve matematik yönü bulunan bilimsel bir terimdir. “İki” kökünden gelmektedir ve buradan anlaşılacağı üzere iki olası durumdan birini seçme konusunda kişinin kararsızlık yaşamasını ifade etmektedir.
Eflatun hangi dine mensup?
Görüşleri muteber midir? Cevap: Asıl adı Platon olup İslâm dünyâsında Eflâtun ismi ile bilinir. Eski Yunan felsefecilerindendir. Sokrat’ın talebesi, Aristo’nun ise hocasıdır.
Ahlak alanında özgürlüğü içsel anlamda ele alan Kant, ahlaki özgürlük görüşünü ahlak yasası bağlamında ele alıp temellendirmiştir. Ahlak yasası dışarıdan bir zor ve dayatma olmaksızın kişinin kendi aklının koyduğu bir yasadır ve kişinin istemelerini bu yasaya göre belirlemesi kişinin içsel özgürlüğünü oluşturmaktadır.
Yansıma kuralına göre dilin kaynağı nedir?
Yansıma kuramına göre dilin asıl kaynağı ilahi bir kişidir. İlahi kaynaktan gelen dil insanlara verilmiştir. Pek çok dilbilimci yaptığı araştırmalarda yansıma kuramı içerisinde dilin kaynağını ilahi bir kişi göstermektedir. Dilin doğuşu için farklı teoriler bulunsa da temel olarak dilin kaynağı ilahi bir kişidir.
 
Geri
Üst