AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Ilaclarin son kullanma tarihi nasil anlasilir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.249
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

İlaçların son kullanma tarihi nasıl anlaşılır?​

İlacınızın son kullanma tarihini geçmemiş olsa bile ilk aldığınızdan farklı görünüyorsa, tadı, rengi vb. değişikse veya kokuyorsa, kullanmayın ve tavsiye almak zaman kaybetmeden mutlaka eczacınıza danışın. Son kullanma tarihi ilacın neresinde yazar? Son kullanma tarihini ilaç ambalajında veya etiketinde bulabilirsiniz.

Son kullanma tarihi ilacın neresinde yazar? Son kullanma tarihini ilaç ambalajında veya etiketinde bulabilirsiniz.

Parol şurup açıldıktan sonra ne kadar sürede tüketilmeli?​

Göz, burun, kulak damlaları da yine ağzı açıldıktan sonra 10 gün içinde tüketilmeli bu süreci, aşan ilaçlar kullanılmamalıdır. Ateş düşürücü, ağrı kesici şuruplar ve nezle şurupları doğrudan güneş ışığı almayan, serin ve kuru yerlerde, oda sıcaklığında (15-25 derece arasında), son kullanma tarihine kadar saklanabilir.
SGK ilaç raporu sorgulama işlemi yaparak geçmişe ait olan ilaç raporu bilgilerinize de ulaşılabilirsiniz. Öncelikle da wwwturkiye.gov.tr bilgilerinin internet adresine erişim sağlanarak e-devlet sitesi giriş sayfasına girilmeli, E-devlet sitesine erişim sayfası üzerinden kimlik doğrulama işlemi istenecektir.
Parol şurup nasıl saklanır?
İlaçlar, 15-25 derece arasında oda sıcaklığında saklanmalıdır. Ağrı kesiciler, özellikle çocuklar için kullanılan ateş düşürücü şuruplar, toz biçiminde ve su ile sulandırılmayan antibiyotikler ve bunun gibi ilaçlar ağızları tam olarak kapatıldıktan sonra güneş görmeyen serin bir yerde ve kutusunda saklanmalıdır.
Tarihi geçmiş şurup zehirler mi?
“Son kullanma tarihleri geçmiş, etiketleri değiştirilmiş, uygun koşullarda saklanmayan ilaçlar ‘zehir’ niteliği gösterebilir” diyen Prof. Dr. Yorulmaz, ilacın ancak hekim önerisiyle alınması gerektiğini, ilaçların prospektüslerinin mutlaka dikkatle okunması gerektiğini söyledi.

Son kullanma tarihi geçmiş krem kullandım ne yapmalıyım?​

Koşar, şu bilgileri verdi: “İlaçların içeriğindeki etken madde, belli bir süre sonra parçalanır ve değişime uğrar. Bu nedenle, son kullanma tarihi geçmiş ilaçların kullanılmasını kesinlikle önermiyoruz. Süresi geçmiş ilaçların kullanılması hem etki azalmasına yol açarken, hem de istenmeyen reaksiyonlara neden olabilir.

Tarihi geçmiş ilaçlar nasıl yok edilir?​

Düzenleme ile evlerde kullanılan, son kullanma tarihi geçmiş ya da kullanılmayan ilaçlar eczanelere verilecek. Eczanelerde toplanan atık ilaçlar, kayda alındıktan sonra bertaraf tesisine gönderilecek.
 
Geri
Üst