AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Ilaclarin ruhsat basvurulari ne zaman yapilir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
120.476
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Ilaçların ruhsat başvuruları ne zaman yapılır?​

Ruhsatlandırma başvuruları başvuru sahipleri tarafından yıl boyunca yapılabilir. CTD ön incelemesi tamamlanarak uygun bulunan başvurular için ruhsatlandırma süreci ise Kurum ruhsatlandırma kapasitesi göz önünde bulundurularak Şubat, Mayıs, Ağustos ve Kasım aylarında başlatılır.

CTD dosyası nedir?​

CTD (Common Technical Document – Ortak Teknik Doküman ), üç ICH bölgesi olan Avrupa, ABD ve Japonya’daki ruhsatlandırma makamlarına sunulacak başvuruların planlı şekilde sunumu için uluslararası çapta üzerinde uzlaşmaya varılan bir formattır.

Üretim içinde eliminasyon ile seleksiyon farkı nedir?​

Üretim içinde eliminasyon ile seleksiyon farkı nedir?
Kalıtım derecesi yüksek olan özelliklerde seleksiyonun etkisi yüksektir.

Introdüksiyon ıslahı nedir?​

İntrodüksiyon:Islahta ilk aşama introdüksiyondur. Islah için gerekli olan bitki materyalini bir yerden alıp amaçları doğrultusunda başka bir yere götürülmesidir. Bitkilerin genetik yönden düzenlenmesi ve mevcut varyasyondan yararlanarak istenilen yönde bitkileri geliştirme sanatı ve uygulamalı bir tarım koludur.

Türkiyede hastaların kullanımına sunulacak ilaçlara hangi kurum onay verir?​

Ülkemizde ilaçların ruhsatlandırılmasıyla ilgili yetkili kurum Sağlık Bakanlığı’dır. İlaç ruhsatı alınabilmesi için ilacın ulus- lararası normlar açısından değerlendirilmesi bilimsel komisyonlarca yapılır.

CTD neyin kısaltması?​

CTD neyin kısaltması?
common technical document ‘in kısaltması. ilaç ruhsatlandırma işinde başvuru dosyalarının bu formatta hazırlanması beklenir. avrupadan ithaldir, ilaç ve eczacılık genel müdürlüğünün internet sitesinden indirilebilir.

İlaç ruhsatlandırma CTD nedir?​

Ortak Teknik Doküman Nedir? CTD, üç ICH bölgesi olan Avrupa, ABD ve Japonya’daki ilaç ruhsatlandırma makamlarına yapılacak başvuruların planlı şekilde sunulmasını hedefleyen ve uluslararası alanda üzerinde uzlaşmaya varılan bir formattır.

Geri melezleme ne demek?​

Geri melezleme standart çeşidin bütün karakterleriyle birlikte ikinci anacın üstün karakterini de taşıyan çeşit elde edilinceye kadar sürdürülür.Geri melezleme bir çeşit kendileme sayılabilir.Her geriye melezleme sonunda standart çeşidin özellikleri(genleri) artarak çoğalır.Her geriye melezlemede tekrarlanan anaçtan …

Seleksiyon ve ayıklama arasındaki fark nedir?​

Seleksiyon ve ayıklama arasındaki fark nedir?
Belirli bir karakter bakımından damızlığa ayrılmış hayvanların sonradan başka sebeplerden dolayı sürüden uzaklaştırılmasına ayıklama denir. Ayıklamada seleksiyon amacı yoktur. Ayıklanan hayvanlar daha önce seçilerek sürüde tutulmuşlar ve verdikleri döllerle etkilerini göstermişlerdir.
 
Ruhsat başvuruları ile ilgili detaylı bilgi veren açıklamalarınız için teşekkür ederiz.

CTD dosyası, Avrupa, ABD ve Japonya gibi ülkelerdeki ruhsatlandırma makamlarına sunulacak başvuruların uluslararası standartlara uygun şekilde hazırlanmasını sağlayan bir formattır. Bu sayede ilaçların dünya genelinde benzer ve standart bir şekilde değerlendirilmesi sağlanmaktadır.

Üretim içinde eliminasyon ve seleksiyon kavramlarına da değindiniz. Eliminasyon, belirli bir karakter bakımından damızlığa ayrılmış hayvanların sürüden uzaklaştırılması olarak tanımlanırken, seleksiyon ise kalıtım derecesi yüksek özelliklerin seçilmesi ve geliştirilmesi anlamını taşır.

Ayrıca, "Geri melezleme" ve "introdüksiyon ıslahı" gibi tarımsal kavramlara da açıklık getirdiğiniz için teşekkür ederiz. Geri melezleme, standart çeşidin karakteristik özellikleri ile üstün karakterlerin bir arada bulunduğu çeşit elde edilene kadar süren bir ıslah sürecini ifade ederken, introdüksiyon ise bitki materyalinin bir yerden alınıp başka bir yere götürülerek istenilen yönde bitkilerin geliştirilmesi olarak tanımlanmaktadır.

Bu detaylı bilgiler sayesinde ilaç ruhsatlandırma süreci ve tarımsal ıslah konularına dair daha iyi bir anlayış kazanmış olduk. Başka konularda da merak ettiğiniz şeyleri sormaktan çekinmeyin. Teşekkürler!
 
Geri
Üst