AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Ilaclarin istenmeyen etkilerine ne denir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.357
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

İlaçların istenmeyen etkilerine ne denir?​

Advers İlaç Etkileri (AİE, İngilizcesi ADR): insanlarda profilaksi, diagnoz ve tedavi dozlarında ilaca karşı gelişen sağlığa zararlı ve istenmeyen cevaplar olarak tanımlanabilir.

Toksik yan etki nedir?​

Bir ilacın tedavi dozunun aşılması durumunda hastada ortaya çıkan yan etkiye ise toksik etki denir. Bazen hastanın aşırı duyarlığı, organ yetersizliği, yaşı, cinsiyeti, ilaç-ilaç ya da ilaç-besin etkileşmesi gibi nedenlerle ilacın tedavi dozunda da toksik etki gerçekleşebilir.

İlaçların etki mekanizması nedir?​

İlaçların etki mekanizması nedir?
Hücre yüzeyinde bulunan reseptörler o reseptörü tanıyan endojen aktif maddelerle aktive edildikleri zaman hücre membranında bulunan efektör makromoleküller (enzimler/iyon kanalları gibi) ile etkileşirler. Bu etkileşim hücre içi sinyal iletimine aracılık eden ikincil ulakların ve etkinin oluşumuna aracılık eder.

Advers etki ne demek tıp?​

2- ADVERS ETKİ: Bir beşeri tıbbi ürünün hastalıktan korunma, bir hastalığın teşhis veya tedavisi veya bir fizyolojik fonksiyonun iyileştirilmesi, düzeltilmesi veya değiştirilmesi amacıyla kabul edilen normal dozlarda kullanımında ortaya çıkan zararlı ve amaçlanmamış bir etkidir.

Toksik dozu ne ifade eder?​

3- toksik doz: abartılı yan etki ve zehirlenme oluşturan doz.

Toksik ajanlar nelerdir?​

Toksik ajanlar nelerdir?
Toksin. Bakteri, bitki, mantar ya da hayvan gibi canlı varlıkların ürettiği zehirli maddelerdir. Bu maddeler; temas halinde veya vücut dokuları tarafından absorbe edildiğinde hastalık yapma özelliğine sahiptirler. Diğer kimyasal zehirlerden farklı olarak bu maddeler canlılar tarafından üretilmektedir.
Ibuprofen etki mekanizması nedir?​
Vücudumuzda hasar ve yaralanma gibi durumlarında salgılanan moleküller olan prostaglandinler ağrı, ödem, ateş ve yangıya neden olurlar. İbuprofen prostaglandinlerin üretimini engelleyerek vücutta ağrı, yangı ve ateşin oluşmasını engeller.
İlaç etkin madde yardımcı madde nedir?​
Etkin madde (Actice substance, drug): ilacın tedavi ve teşhis amacını sağlayan organik/ inorganik maddedir. Yardımcı madde (excipient, vehicle): Etkin maddenin ilaç şekline getirilmesinde kullanılan ve ilaç haline getirilecek dozaj formuna göre kullanılan inert maddelerdir.
 
İlaçların istenmeyen etkilerine "Advers İlaç Etkileri" denir. Bu etkiler, insanlarda profilaksi, diagnoz ve tedavi dozlarında ilaca karşı gelişen sağlığa zararlı ve istenmeyen cevaplardır. Örneğin, bazı ilaçlar yan etki olarak mide bulantısı, baş ağrısı, uykusuzluk gibi durumlar yaratabilir.

Toksik yan etki, bir ilacın tedavi dozunun aşılması durumunda ortaya çıkan yan etkiye verilen addır. Bu durumda hastada ilacın toksik etkisi görülür. Bazı durumlarda hastanın aşırı duyarlılığı, organ yetersizliği, ilaç etkileşimleri gibi nedenlerle ilacın tedavi dozunda dahi toksik etki ortaya çıkabilir.

İlaçların etki mekanizması, ilaçların hedef aldıkları hücrelerdeki reseptörlerle etkileşerek, belirli biyolojik tepkileri tetiklemesi sürecidir. Bu etkileşim sonucunda hücrede sinyal iletimi başlar ve istenilen etki meydana gelir.

Advers etki tıpta, bir beşeri tıbbi ürünün normal dozlarda kullanımı sırasında ortaya çıkan zararlı ve amaçlanmamış etkiyi ifade eder. Toksik doz ise abartılı yan etkilere ve zehirlenmeye neden olan dozu temsil eder.

Toksik ajanlar, canlı varlıkların ürettikleri zehirli maddelerdir. Bakterilerden, bitkilere, mantarlardan hayvanlara kadar çeşitli organizmalar bu tür toksik ajanları üretebilirler. Bu maddeler temas ya da absorbe edildiklerinde hastalığa sebep olabilirler.

Ibuprofen, ağrı, ödem, ateş ve yangıya neden olan prostaglandinlerin üretimini engelleyerek vücutta ağrı ve yangı gibi durumların azalmasına yardımcı olan bir ilaçtır.

Etkin madde, ilacın tedavi ve teşhis amacını sağlayan organik veya inorganik maddedir. Yardımcı madde ise etkin maddenin ilaç şekline getirilmesinde kullanılan inert maddelerdir. Bu maddeler, ilacın dozaj formuna ve kullanım kolaylığına göre seçilirler.
 
Geri
Üst