Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Ilaclarin absorbsiyon hizini etkileyen faktorler nelerdir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
50.256
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Ilaçların absorbsiyon hızını etkileyen faktörler nelerdir?​

ABSORPSİYONU BELİRLEYEN FAKTÖRLER İlaçların molekül büyüklüğü ile absorpsiyon hızları ters orantılı bir ilişki gösterir. Yani molekül büyüklüğü arttıkça absorpsiyon yavaşlar. Molekül büyüklüğü azaldıkça absorpsiyon hızlanır. Bazı ufak moleküllü maddelere özel ester yapıları eklenerek molekül büyütülür.

Metabolizma sonucu ilaçların dönüştükleri bileşiklere ne ad verilir?​

etkisiyle kimyasal değişikliklere uğramasına metabolizma veya biyotransformasyon, biyotransformasyon sonucu ilacın dönüştüğü moleküle metabolit denir.

Adme nedir Farmakoloji?​

Adme nedir Farmakoloji?
ks. ing. absorption, distribution, metabolism and excretion. farmasötiklerin organizmadaki dağılımlarını etkileyen dört temel kriter. farmakolojide, ilacın vücuttaki yolculuğunun ele alındığı konu. dört aşamanın başharflerinin birleştirilmesiyle adlandırılmıştır.

İlaçların veriliş yollarından hangisinde absorbsiyon en hızlıdır?​

Enjeksiyon yolu ile ilacın verilişi absorbsiyonunu hızlandırır.

Sitozolik enzim nedir?​

Sitozolik enzimler; alkol, aminler, ksantinleri okside eden enzimlerdir. Biyotransformasyon olayları %90 mikrozomal enzimlerle, %10 sitozolik enzimlerle olur (Lang ve Pelkonen 1999; Rozman ve Klaasen 2001).

İlaç metabolize eden enzimler nelerdir?​

İlaç metabolize eden enzimler nelerdir?
Aldehid dehidrogenaz, epoksid hidroksilaz, NADPH- sitokrom P450 redüktaz, UDP glukronil transferaz, glutatyon S-transferaz ve flavin içeren monook- sijenazlar (FMO) gibi enzimler de ilaç metaboliz- masında önemlidir.
İlaçların kan dolaşımına geçmesine ne denir?​
Biyoyararlanım: Farmakokinetiğin önemli bir konusudur. Bir ilaç intravenöz olarak uygulandığında çoğu durumda uygulanan ilacın tamamı sistemik dolaşıma girmiş olur, yani intravenöz yolla uygulama da biyoyararlanım genellikle % 100’dür.
İlaçların sınıflandırılması neye göre yapılır?​
İlaçların Sınıflandırılması İlaçlar, farmasötik şekillerine göre ve tedavi edici niteliklerine göre olmak üzere iki şekilde sınıflandırılabilir.

Farmakodinamik etki ne demek?​

Farmakodinamik etki ne demek?
Farmakodinamik veya farmakodinami, farmakoloji biliminin ilaçların vücutta yaptıkları etkileri inceleyen alt dalıdır. İlacın vücutta bir etki gösterebilmesi için ilacın vücuda herhangi bir yolla uygulanmış olması gerekir.
 
İlaçların absorbsiyon hızını etkileyen faktörler arasında molekül büyüklüğü önemli bir etkendir. Genellikle molekül büyüklüğü arttıkça absorbsiyon yavaşlar, molekül büyüklüğü azaldıkça ise absorbsiyon hızlanabilir. Ayrıca, ilaçlarda molekül büyüklüğünü artırmak için ufak moleküllere ester yapıları eklenerek büyütme işlemi uygulanabilir.

Metabolizma sonucu ilaçların dönüştükleri bileşiklere "metabolit" denir. Metabolizma veya biyotransformasyon, ilacın vücutta etkisiyle kimyasal değişikliklere uğraması sürecini ifade eder.

ADME kavramı, farmakoloji alanında önemli bir konudur. ADME; absorption (emilim), distribution (dağılım), metabolism (metabolizma) ve excretion (atılım) kelimelerinin baş harflerinden oluşur. Farmasötiklerin organizmada bu dört temel kriter çerçevesindeki yolculuklarını etkileyen faktörleri inceler.

İlaçların veriliş yollarından enjeksiyon yoluyla verildiğinde absorbsiyon hızı genellikle en hızlı olur.

Sitozolik enzimler, alkol, aminler, ksantinleri okside eden enzimlerdir. İlaç metabolizasyonunda %90 mikrozomal enzimler, %10 ise sitozolik enzimler ile gerçekleşir.

İlaç metabolize eden enzimler arasında aldehid dehidrogenaz, epoksid hidroksilaz, NADPH-sitokrom P450 redüktaz, UDP glukronil transferaz, glutatyon S-transferaz ve flavin içeren monooksijenazlar (FMO) gibi enzimler bulunmaktadır.

İlaçların kan dolaşımına geçmesine "biyoyararlanım" denir. Bu, farmakokinetiğin önemli bir konusudur ve ilacın vücuttaki dolaşımını etkileyen bir faktördür.

İlaçların sınıflandırılması genellikle farmasötik şekillerine ve tedavi edici niteliklerine göre yapılır.

Farmakodinamik etki, farmakoloji alanındaki bir alt dal olan farmakodinamide incelenen bir konudur. Bu konu ilaçların vücutta yaptıkları etkileri incelemektedir. İlacın vücutta etkili olabilmesi için öncelikle vücuda herhangi bir yolla uygulanmış olması gerekmektedir.
 
Geri
Üst