AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

İlaçları Doğru Kullanma Rehberi!

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
350.999
Çözümler
1
Tepkime puanı
17
Puan
308
Yaş
36
İlaçları Doğru Kullanma Rehberi!


Sağlığımıza ne kadar dikkat etsek de, zaman zaman hepimiz hastalanıyoruz. Sağlıklı beslenmede son derece önemli rol oynayan bazı besinler, ilaçlarla birleştiklerinde başımıza dert açabiliyorlar.





Tromboz riski veya kalp damar hastalıkları sebebiyle, doktorunuz kanda pıhtı oluşumunu önleyen bir ilaç yazdıysa, yeşil sebzeleri aşırı tüketmemeye dikkat etmelisiniz. Yeşil sebzeler, kanın pıhtılaşmasını sağlayan K vitamininden bolca içerirler. Bu yüzden pıhtılaşmayı önleyen ilaçların etkisini azaltırlar. Bu yüzden günlük K vitamini alımını kısıtlamanız gerekir.
Özellikle kadınlar, demir eksikliğini gidermek için ek preparatlar alırlar. Ancak demirin vücut tarafından emilmesinde sorun yaşanmaması için çayla birlikte alınmaması gerekiyor. Demir iyonları, çay, kahve ve şarapta bulunan tanin adlı bir asitle birleşince, çözülmesi zor bir kompleks oluşturuyor. Dolayısıyla kan dolaşımına karışmadan vücuttan atılıyor. Asit oksalit içeren süt ürünleri de aynı etkiyi yaratabiliyor.
Bazı antibiyotikler (tekrasiklin, flurokinolon)grubu ve osteoporoz ilaçları ve süt ürünlerini aynı zamanda almayın. Kalsiyum, antibiyotik ve osteoporoz ilaçlarında bulunan maddelerle birleştiğinde vücut, ilaçlardaki etken maddenin emilimini gerçekleştiremiyor. Bu maddeler değerlendirilmeden boşalım sistemiyle dışarı atılıyor.
Antidepresanlar ile protein içeren besinleri birlikte tüketmeyin. Ancak bu kural tüm proteinden zengin besinleri kapsamıyor. Sadece kuru fasulye, salam ve peynir gibi uzun süre işlem gören proteinli besinler sorun oluşturuyor. Antidepresanların içinde yer alan monoaminoksidaz engelleyiciler, proteinden zengin gıdalarda bulunan tiramin adlı aminoasidin vücut tarafından yıkılmasını zorlaştırıyor. Bunun sonucunda da kan basıncı yükselebiliyor.
Lifli besinler sağlığımız için çok önemli bir etkiye sahip olsalar da, ağrı kesicilerle birlikte alındıklarında bu ilaçların etkisini azaltabiliyorlar. Lifli maddeler, ağrı kesicilerin içindeki maddeleri kendilerine bağla***** ince bağırsaktan emilimini yavaşlatıyor. Bunun sonucunda ağrı kesiciler ya çok az etki ediyor ya da hiç etki etmiyor. Ağrı kesicileri mümkünse tok karnına ve bol suyla alın. Bir bardak su, mide ve bağırsaktaki çözünmeyi kolaylaştırıp, ilacın kısa sürede kana karışmasını, buna paralel olarak hızlı etki yaratmasını sağlıyor.
 
Geri
Üst