AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Ilaclar son kullanma tarihinden ne kadar sonra kullanilir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

İlaçlar son kullanma tarihinden ne kadar sonra kullanılır?​

Nadiren son kullanma tarihi geçen ilaçlar zararlı olur. Yani son kullanma tarihi her zaman ilacın etkisinin geçtiği ya da emniyetsiz olduğu anlamına gelmemektedir. Çoğu medikal otoriteye göre, son kullanma tarihi bir yıl bile geçse ilacın kullanılabileceğini söyler.
Son kullanma tarihi geçmiş ilaçları ne yapmak gerekir?
Düzenleme ile evlerde kullanılan, son kullanma tarihi geçmiş ya da kullanılmayan ilaçlar eczanelere verilecek. Eczanelerde toplanan atık ilaçlar, kayda alındıktan sonra bertaraf tesisine gönderilecek.

Son kullanma tarihi nasıl okunur?​

Son Kullanma Tarihi Nasıl Okunur? SKT, her dilde kendine özgü şekilde yazılır ve okunur. Türkçedeki uygulama, gün/ay/yıl şeklindedir. İlk olarak gün, sonra ay, sonrada yıl yazılır.
Ilaçları nasıl imha etmeliyiz?
İlaçlar eczanelerce imha için hazırlanırken ilaç kutularının tekrar kullanıma izin vermeyecek şekilde üzerine imha yazılarak karekodları , barkod ve fiyat küpürleri çizilmelidir. İlaçlar farmasötik formlarına göre ayrılıp (şuruplar, tablet- kapsül , ampul ,süpozituvar,aşılar v.b)kolilere konulacaktır.

İlaçların tarihinin geçtiğini nasıl anlarız?​

İTS Mobil uygulama ile herhangi bir ilacı sorgulamak için, ilacın üzerindeki datamatrix kamera ile tarama özelliğinden kameraya okutularak veya elle sorgulama özelliğinden barkod numarası ve seri numarası girilerek yapılabilecek.
Kullandığım ilaçları nasıl öğrenebilirim?
Bu nedenle sorgulama yapmak isteyen vatandaş kendisine ait T.C. kimlik numarası ile e-devlet şifresini kullanarak bilgilerini girer. Daha sonrasında ise e-devlet Sitesi üzerinden “e-hizmetler” yazısına tıklayın. Bu adımdan sonra ise giriş yapılan başlıklar sırası ile kurumlar/ Sosyal Güvenlik Kurumu’dur.

Tarihi geçmiş ilaç bişey yapar mı?​

ilacın son kullanma süresi, içindeki etken maddenin tedavi gücüyle ilgili. tarihi geçmişse, gücü azalmış ya da bitmiştir. olumsuz da bir şey yapmaz. sadece beklediğiniz tedaviyi göremezsiniz.
İlaç zehirler mi?
İlaç zehirlenmeleri; bir ilacın bilmeden doz aşımı ya da bilerek fazla alınması durumunda ortaya çıkan bir zehirlenmedir. Zehirlenme oluşması halinde vücudun tüm işleyişi bozulur ve organların işlevselliğini yitirmesi ile de ortaya çok kötü sonuçlar çıkabilir veya ölümle sonuçlanabilir.

Son kullanma tarihi nasıl hesaplanır?​

Son kullanma tarihi belirlenirken ürünün, hesap üzerinde ki (mikrobiyolojik) bozulma süresinden ve tüketilmesi halinde zarar verebilme yüzdesinden faydalanılarak tarih belirlenir ve ortaya çıkan süreden bir miktar önceki tarihler son kullanma tarihi olarak yazılır.
 
Geri
Üst