Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Ilaclar Etkilesime girerse ne olur?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.232
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

İlaçlar Etkilesime girerse ne olur?​

‘İlaç etkileşimi’ denen bu durumda bir ilaç diğer ilacın etkisini artırabilir veya emilim, metabolizma ve atım hızını değiştirebilir, etkisini azaltabilir. Herhangi bir ilaç alırken bu ilaca başka bir ilaç ilave edilecekse, bunu mutlaka doktorunuz yapmalı veya eczacınıza danışmalısınız.

Kan sulandırıcı ilaç kullananlar nelere dikkat etmeli?​

Kan sulandırıcı kullanan hastalar greyfurt, kızılcık veya greyfurt suyu tüketmemelidir. Aşırı zencefil, mango, sarımsak, yeşil çay (haftada 1 ) tüketimi sınırlandırılmalıdır. Kan sulandırıcı etkisinden dolayı acı biber kullanılmamalıdır.

Kan sulandırıcı ilaçlar mideye zarar verir mi?​

Kan sulandırıcı ilaçlar mideye zarar verir mi?
İlaçların çoğunun özellikle aspirin, kan sulandırıcı ilaçlar, antiromatizmal ilaçlar ve bazı antibiyotiklerin mide, barsak ve yemek borusu üzerine irritan etkileri vardır. En çok görülen sorunlar bu bölgelerde oluşan ülserler, bu ülserlere bağlı ağrı, yanma ve kanamalardır.

Kan sulandırıcı pıhtıyı önler mi?​

Kan sulandırıcı pıhtıyı önler mi?
Kan sulandırıcı (antikoagulan) bir ilaç olan coumadin (kumadin), özellikle atrial fibrilasyonda, metalik kapaklarda, pulmoner embolide, venöz trombozda pıhtı oluşumunu önlemede uzun yıllardan beri kullanılmasına ve oldukça etkili bir ilaç olmasına rağmen, bir çok istenmeyen yan etkileri vardır ve bunların en başında …

İlacın bozuk olduğu nasıl anlaşılır?​

Bozulmuş ilaçlarda görülen belirtiler şunlardır; Toz İlaçlarda Bozulma Belirtisi: Topaklanma olur. Tabletlerde Bozulma Belirtisi: Renk değişimi ve kırılma olur. Sıvı İlaçlarda Bozulma Belirtisi: Tortu birikimi olur. Merhemlerde Bozulma Belirtisi: Kuruma, koku ve küf olur.

2 farklı ilaç arası kaç saat olmalı?​

İlaçların istenen etkiyi gösterebilmeleri için kanda belirli bir seviyede olmaları gerekir. Bu seviyeyi eşit tutabilmek ancak ilacı eşit aralıklarla almakla mümkündür. Örneğin günde 3 kez alacaksanız 8 saat ara ile, 4 kez alacaksanız 6 saat arayla içmelisiniz.

Kan sulandırıcı ilaç kullananlar ne yememeli?​

Kan sulandırıcı ilaç kullananlar ne yememeli?

Coraspin kullanırken nelere dikkat etmeli?​

Coraspin kullanırken nelere dikkat etmeli?
İlacınızı tercihen yemeklerden önce, 1 bardak su ile için. Coraspini özellikle uzun süreli kullanacaksanız mutlaka doktor kontrolünde kullanın. 18 yaş altı çocuklarda kullanımı uygun değildir. Eğer ilacın etkisinin çok güçlü veya zayıf olduğunu düşünüyorsanız doktorunuza veya eczacınıza danışın.
Kan sulandırıcı ilaçların yan etkileri nelerdir?​
Aşağıdaki durumların varlığında doktorunuza haber verin;
- Ani halsizlik, beraberinde kahve telvesi benzer kusma veya katran gibi siyah renkte dışkılama,
- Ani baş ağrısı, baş dönmesi,
- Burundan veya başka bir yerden durmayan kanama,
- Kırmızı veya koyu kahverengi idrar,
- Vücudun herhangi bir yerinde ani şişlik, morarma,
Kan sulandırıcı ilaçlar zararlı mı?​
Uzmanlar, koronavirüs tedavisinde kullanılan kan sulandırıcı ürünleri doktor önerisi ve takibi dışında kullanmanın büyük sağlık sorunlarına yol açabileceğine dikkati çekti. Herhangi bir ilaç dahi doktor kontrolü dışında dozunu artırınca vücuda zarar verebilir.

Kan sulandırıcı damarları açar mı?​

Kan sulandırıcı damarları açar mı?
Kan sulandırıcı ilaçlar, kalp ve damar sisteminde (hem atardamar hem de toplardamar) kanı sulandıran ve akışkanlığını artıran ilaçlardır. Bu ilaçlara kan inceltici ya da kan cıvıtıcı ilaç da denir. Kan sulandırıcı ilaç kullanımında ana amaç kalp ve kan damarları içinde pıhtı oluşumunu engellemektir.

Coraspin pıhtıyı önler mi?​

Coraspin pıhtıyı önler mi?
Coraspin, nonsteroid antiinflamatuar bir ilaçtır. Etkin maddesi olan asetilsalisilik asit, trombositlerin kümeleşmesini önleyerek pıhtılaşmayı engeller. 30 tabletlik ambalajlarda bulunan her bir enterik kaplı tablet, 100 ya da 300 mg etkin madde içerir.

Hap ilaçlar bozulur mu?​

İnönü Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmakoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Göknur Aktay, her ilacı buzdolabında saklamanın yanlış olduğunu belirterek, “Belirli bir sıcaklığın altında saklanan ilaç, kristalleşip bozulabilir. Üzerinde ayrıca belirtilmemişse ilaç buzdolabında muhafaza edilmez” dedi.

İlaç ne zaman bozulur?​

İlaçların son kullanım tarihlerinin genellikle üretimden itibaren 2 yıl olduğunu vurgulayan Kızılay, “Son kullanım tarihi, bir ilacın etkinliğinin yüzde 100’den yüzde 90’a düştüğü zamandır.

Iki ilaç aynı anda içilir mi?​

Iki ilaç aynı anda içilir mi?
Herhangi bir ilaç alırken bu ilaca başka bir ilaç ilave edilecekse, bunu mutlaka doktorunuz yapmalı veya eczacınıza danışmalısınız. Bazen aynı anda alınan iki ilaç, benzer etkiler oluşturur ve tedavi edici etki iki katına çıkar. Bir kişi aynı etkin maddeye sahip iki ilacı bilmeden aynı anda kullanabilir.
 
İlaçların etkileşime girmesi durumunda bir ilacın diğer ilacın etkisini değiştirebileceği veya emilim, metabolizma, atım hızını etkileyebileceği doğru bir açıklamadır. Bu nedenle, herhangi bir ilaç alırken başka bir ilacı kullanacaksanız, mutlaka doktorunuza danışmalısınız.

Kan sulandırıcı ilaçlar kullananlar bazı besinleri dikkatli tüketmelidir. Greyfurt, kızılcık veya greyfurt suyu gibi besinlerin tüketimi önerilmez. Aşırı zencefil, mango, sarımsak ve yeşil çay tüketimine dikkat edilmelidir. Ayrıca kan sulandırıcı etkilerinden dolayı acı biberden kaçınılmalıdır.

Kan sulandırıcı ilaçların mide üzerinde bazı olumsuz etkileri olabilir. Özellikle aspirin, kan sulandırıcı ilaçlar, antiromatizmal ilaçlar ve bazı antibiyotikler mide üzerinde irritan etkilere sahip olabilir. Bu durum mide, barsak ve yemek borusunda ülserler, ağrı, yanma ve kanamalara neden olabilir.

Kan sulandırıcı ilaçlar, pıhtı oluşumunu engelleyebilir. Özellikle atrial fibrilasyon, metalik kapaklar, pulmoner emboli, venöz tromboz gibi durumlarda kan sulandırıcıların kullanımı önerilebilir ve pıhtı oluşumunu önleyebilir.

Bozulmuş ilaçlar genellikle farklı belirtiler gösterir. Örneğin, toz ilaçlarda topaklanma olabilir, tabletlerde renk değişimi ve kırılma olabilir, sıvı ilaçlarda tortu birikimi olabilir ve merhemlerde kuruma, koku veya küf olabilir. Bu belirtilerle birlikte ilacın bozulduğunu anlayabilirsiniz.

İlaçların belirli aralıklarla alınması gereklidir. İlacın istenen etkiyi gösterebilmesi için kan seviyesinin belirli bir düzeyde olması önemlidir. Bu nedenle, ilacı eşit aralıklarla almak, etkinin devamlılığını sağlar. Örneğin, günde 3 kez alınan bir ilaç için 8 saat aralıklarla kullanılması önerilebilir.

Coraspin kullanırken dikkat edilmesi gereken bazı hususlar bulunmaktadır. İlacın tercihen yemeklerden önce, bir bardak su ile alınması önerilir. Uzun süreli kullanımlarda doktor kontrolünde kullanılmalı ve 18 yaş altı çocuklarda kullanımı uygun değildir. İlacın etkisinin güçlü veya zayıf olduğunu düşünüyorsanız doktorunuza veya eczacınıza danışmalısınız.

Kan sulandırıcı ilaçların yan etkileri arasında ani halsizlik, baş ağrısı, kanama, idrar renginde değişiklik, vücutta şişlik ve morarma gibi durumlar yer alabilir. Bu tür belirtiler görüldüğünde mutlaka doktora başvurulması önemlidir.

Kan sulandırıcı ilaçlar doktor kontrolü dışında kullanıldığında ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Uzmanlar, özellikle koronavirüs tedavisinde kullanılan kan sulandırıcı ilaçların gereksiz yere kullanılmasının zararlı olabileceğini vurgulamaktadır.

İlaçların saklanması konusunda dikkat edilmesi gereken bazı noktalar bulunmaktadır. Her ilacı buzdolabında saklamak doğru değildir, çünkü belirli sıcaklıklar altında ilaç bozulabilir. İlacın üzerinde saklama koşulları belirtilmediyse, genellikle buzdolabında saklanması gerekmez.

İlaçların son kullanım tarihleri belirli bir süre sonra etkinliklerini kaybedebilir. Son kullanım tarihi genellikle üretim tarihinden itibaren 2 yıl olduğu belirtilmektedir. İlaçların etkinliği zamanla azalabilir, bu nedenle son kullanım tarihine dikkat edilmelidir.

İki farklı ilacın aynı anda alınması durumunda olumsuz etkileşimler meydana gelebilir. Bu nedenle, herhangi bir ilaç alırken başka bir ilacı ilave etmek gerekiyorsa, mutlaka doktora danışılmalı veya eczacıya başvurulmalıdır. İki ilacın aynı etkin maddeye sahip olması durumunda doz aşımı riski bulunabilir. Bu nedenle ilaçlarınızı kullanırken doktorunuzun önerilerine dikkat etmelisiniz.
 
Geri
Üst