AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Ilac midede ne kadar surede erir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
138.552
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

İlaç midede ne kadar sürede erir?​

Ağız yoluyla ilaç alındığında, mide ve bağırsaklardan emilimi nedeniyle etkisi 30 ila 90 dakikada ortaya çıkar.

Hangi ilaçlar kırılarak içilmez?​

Bazı ilaçlar mide asidinden etkilenirler. Bunlar özellikle kapsül ve film tablet şeklinde olanlardır. Normalde bağırsakta açılırlar. Bunları kırarak ya da açarak içmek etkisinin çoğunun kaybolmasına neden olur.

İlaç çiğnenirse ne olur?​

İlaç çiğnenirse ne olur?
PARÇALANMAMASI GEREKEN HAP ÇİĞNENEREK ALINMAMALI “Bu gibi durumlarda hapın içindeki etken madde, hızlı şekilde vücuda yayılarak bazı yan etkilere, hatta zehirlenmelere neden olabiliyor. Tablet halinde olan yani üzeri koruyucu ile kaplı olan ilaçlar kesinlikle kırılmamalı, çiğnenmemeli.

Hangi ilaçlar bölünebilir?​

Hangi ilaçların bölünebileceğini doktorunuza mutlaka sormalısınız. Ortasında çentik işareti bulunan haplar bölünerek içilebilir. Bu işaret olmayan ilaçlar bölünmemeli. İlacı kırarak içmek dışında, hapları kola, süt, meyve suyu ile içmenin de büyük riskler taşıdığını söyledi.

Kaç saatte bir ilaç içilir?​

İlaçların istenen etkiyi gösterebilmeleri için kanda belirli bir seviyede olmaları gerekir. Bu seviyeyi eşit tutabilmek ancak ilacı eşit aralıklarla almakla mümkündür. Örneğin günde 3 kez alacaksanız 8 saat ara ile, 4 kez alacaksanız 6 saat arayla içmelisiniz.

Hap içemeyenler ne yapmalı?​

Hap içemeyenler ne yapmalı?
Hapı dilinize koyun. Ağzınıza bir yudum su alın fakat yutmayın. Çenenizi göğsünüze dayayın. Başınız bu şekilde öne eğikken hapı yutun.

İlaç Yutamayanlar ne yapmalı?​

İlaç eritilip içilir mi?​

Bazı ilaçlar dil altı olarak, bazıları çiğnenerek, bazılarının da parçalanmadan yutulması gerekiyor. Bazıları da suda eritilerek içilmeli. Ancak birçok hasta buna dikkat etmiyor” dedi. Parçalanmaması gereken hap çiğnenerek alınmamalı!

Hapı bölerek içersek ne olur?​

Hapı bölerek içersek ne olur?
Uzmanlar hapları yutamadığı için kıranları ya da ilaç kapsüllerini boşaltarak içenleri ciddi yan etkileri konusunda uyarıyor. Bu şekilde alınan ilaçların vücutta çok hızlı emilmesi felç ve kalp krizi riskini artırıyor.

Parol ikiye bölünür mü?​

12 yaş üstü çocuklara ilaç çentikli kısmından ikiye bölünerek (1/2 doz; 250 mg) günde 1-2 adet (500 mg) verilebilir.

Ertesi gün hapı ne kadar sürede kana karışır?​

İlk 24 saat içinde alınan ilaç, gebeliği önlemede %98 oranında etkili iken bu oran 48. saatte %75’e geriler. Bu yüzden ertesi gün hapı, korunmasız olarak girilen cinsel ilişki sonrasında mümkün olan en kısa sürede oral yoldan alınmalıdır.
 
Ağız yoluyla alınan ilaçların mide ve bağırsaklardan emilimi nedeniyle etkisinin ortaya çıkması genellikle 30 ila 90 dakika arasında olmaktadır. Bu süre ilacın formülasyonuna, içeriğine ve hastanın sindirim sistemine bağlı olarak değişebilir.

İlaçların bölünüp bölünemeyeceği genellikle ilaçların formülasyonuna ve doktorun tavsiyesine bağlıdır. Bazı ilaçlar mide asidinden etkilenebilir ve özellikle kapsül veya film tablet şeklinde olan ilaçlar varsa bunlar kırılarak içilmemelidir. İlacın içindeki etken maddenin hızla yayılması, yan etkilere ve hatta zehirlenmelere neden olabilir.

İlaçların eşit aralıklarla alınması önemlidir çünkü ilacın kanda istenilen seviyede kalması gerekmektedir. Örneğin, günde 3 kez alınması gereken bir ilaçsa, 8 saat arayla içilmelidir. Bu şekilde ilacın etkisi devam eder ve istenilen sonuçlar elde edilebilir.

Hapı yutamayanlar için öneriler arasında hapı dilinize koyup ağzınıza bir yudum su alıp yutmamak, çenenizi göğsünüze dayamak ve başınızı öne eğerek hapı yutmaktır. Bu yöntemle ilacı daha kolay yutabilirsiniz.

İlaçlar çoğu zaman belirli şekilde alınmalıdır. Bazı ilaçlar dil altında eritilerek, bazıları çiğnenerek alınabilirken, bazıları ise bütün olarak yutulmalıdır. Bu konuda doktorunuzdan veya eczacınızdan tavsiye almanız önemlidir. İlacı yanlış şekilde almak yan etkilere neden olabilir.

Ertesi gün hapının etkili olabilmesi için en kısa sürede alınması gerekmektedir. İlk 24 saat içinde alınan ertesi gün hapının gebeliği önleme etkisi yaklaşık %98 iken, 48. saatte bu oran %75'e düşmektedir. Bu nedenle ertesi gün hapının cinsel ilişkiden sonra mümkün olan en kısa sürede alınması önerilmektedir.
 
Geri
Üst