AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Il ozel idaresi kime bagli?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
57.881
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Il özel idaresi kime bağlı?​

Vali, il özel idaresinin başı ve tüzel kişiliğinin temsilcisidir. Vali, görev ve yetkilerinden bir kısmını uygun gördüğü takdirde, vali yardımcılarına, yöneticilik sıfatı bulunan il özel idaresi görevlileri ile ilçelerde kaymakamlara devredebilir.

İl özel idarelerinin görevleri nelerdir?​

İl özel idarelerinin görevleri nelerdir?
İl Özel İdaresi il sınırları içinde bulunan ilçe ve bucaklar arasında ulaşımın gerçekleşeceği yapım, bakım ve onarım çalışmalarını yapar. Toprağın korunması ve erozyonun önlenmesinde çalışmalar yürütürler. İl Özel İdare tarafından yerel endüstriye teşvik sağlanır. Ayrıca sosyal hizmet ve yardımlar da sağlanır.

Il özel idaresi yerel yönetim midir?​

Il özel idaresi yerel yönetim midir?
Türkiye’de yerel yönetim birimleri 1982 Anayasası hükümlerine göre; il özel idaresi, belediyeler (büyükşehir, il, ilçe, belde belediyeleri) ve köylerdir.

İl encümenine kim başkanlık eder?​

Madde 25- İl encümeni valinin başkanlığında, il genel meclisinin her yıl kendi üyeleri arasından bir yıl için gizli oyla seçeceği beş üye ile biri malî hizmetler birim amiri olmak üzere valinin her yıl birim amirleri arasından seçeceği beş üyeden oluşur.

İl özel idare kimlerden oluşur?​

İl özel idare kimlerden oluşur?
İl özel idaresi, il halkının mahallî müşterek nitelikteki ihtiyaçlarını karşılamak üzere kurulan ve karar organı seçmenler tarafından seçilerek oluşturulan, idarî ve malî özerkliğe sahip kamu tüzel kişisidir. İl özel idaresinin organları; il genel meclisi, il encümeni ve validen oluşur.

Il özel idareleri Nereye devredildi?​

Il özel idareleri Nereye devredildi?
2014 yılı mahallî idareler genel seçimi sonrasında büyükşehir olan illerde yerel yönetim birimlerinden biri olan İl Özel İdareler kaldırıldı, sadece büyükşehir belediyesi ve ilçe belediyeleri kaldı.

İl özel idare bütçesini kim hazırlar?​

Vali tarafından hazırlanan bütçe tasarısı eylül ayı başında il encümenine sunulur. Encümen, bütçeyi inceleyerek görüşüyle birlikte kasım ayının birinci gününden önce il genel meclisine sunar.

Encümen başkanı nasıl seçilir?​

Encümen başkanı nasıl seçilir?
Maddeye göre encümene üye seçimi nisbî çoğunluk ile yapılmakta, seçimde oy pusulalarına seçilecek üye sayısından fazla isim yazılması halinde oy pusulası geçersiz sayılmakta ve oylarda eşitlik olması halinde ad çekmeye başvurulmaktadır.

İl özel idaresi organları nasıl oluşur?​

İl özel idaresi organları nasıl oluşur?

Tüm illerde il özel idaresi mevcut mudur?​

İl özel idareleri 04.03.2005 tarihli ve 5302 sayılı kanunla yönetilir. Türkiye’de büyükşehir olmayan 51 ilde il özel idaresi bulunmaktadır.

Büyükşehir belediyesi olan illerde il özel idarelerinin yerine hangi kurum kuruluş bulunmaktadır?​

Büyükşehir belediyesi olan illerde il özel idarelerinin yerine hangi kurum kuruluş bulunmaktadır?
Büyükşehir belediye statüsünü elde eden illerde kaldırılan il özel idarelerinin yerine, valiliklere bağlı YİKB’ler kurulmuştur (Zengin, 2014: 103). Buna ek olarak, 6360 sayılı Yasa ile il özel idarelerinin encümen yapısı değiştirilmiştir.
 
İl özel idaresi, il halkının mahallî müşterek nitelikteki ihtiyaçlarını karşılamak üzere oluşturulan ve karar organı seçmenler tarafından seçilerek kurulan, idarî ve malî özerkliğe sahip kamu tüzel kişisidir. İl özel idaresi, vali tarafından yönetilir ve il genel meclisi, il encümeni ve vali tarafından oluşturulur.

İl genel meclisi, il özel idaresinin en üst karar organıdır ve seçilmiş üyelerden oluşur. İl encümeni ise valinin başkanlığında, il genel meclisinin seçtiği üyelerden ve valinin seçtiği birim amirlerinden oluşur. İl özel idaresinde ayrıca vali ve vali yardımcıları da görev alır.

2014 yılı mahallî idareler genel seçimi sonrasında büyükşehir olan illerde il özel idarelerinin yerine valiliklere bağlı YİKB'ler (Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlıkları) kurulmuştur. Bu düzenleme ile büyükşehir belediyesi olan illerde il özel idareleri kaldırılmıştır. Ayrıca, 6360 sayılı yasayla il özel idarelerinin encümen yapısı da değiştirilmiştir.

Özetle, Türkiye'de il özel idareleri valiliklerin ve il halkının mahallî ihtiyaçlarını karşılayan kamu tüzel kişileridir ve il genel meclisi, il encümeni ve vali tarafından yönetilirler. Büyükşehir belediye statüsüne geçen illerde ise il özel idarelerinin yerine valiliklere bağlı YİKB'ler bulunmaktadır.
 
Geri
Üst