AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Iktisatta yatirim ne demek?

Editör

Yeni Üye

Iktisatta yatırım ne demek?​

Yatırım, belirli bir kaynağın ya da değerin, gelir sağlamak amacıyla kalıcı bir biçimde kullanılmasıdır. Tüketim kavramından temel farkı, kullanılan kaynak ya da değerin işlem sonunda tükenmemesidir. Yatırım harcamasının sonucunda ortaya çıkan yatırım, orta ve uzun dönemde getiri sağlamaya devam eder.

Sermaye bütçelemesi neyi ifade eder?​

İşletme açısından belirli bir üretim gücünün elde edilmesi için yapılan her türlü harcamaya yatırım denir. Diğer bir ifadeyle sermaye bütçelemesi; uygun ve verimli yatırım alanlarının araştırılması ve sermaye harcama önerilerinin (yatırım projelerinin) değerlendirilmesidir.

Yatırım çeşitleri nelerdir iktisat?​

Yatırım çeşitleri nelerdir iktisat?
Yatırım
- Yatırım Türleri. Tasarruf edilen parayı artırmak için tercih edilebilecek birden fazla yöntem mevcuttur.
- Yatırım Araçları(Finansal Piyasalar)
- Tahvil.
- Bono.
- Yatırım Fonları
- Hisse Senedi.
- Vadeli İşlem ve Opsiyonlar(VİOP)
- Eurobond.

Üretken yatırım ne demek?​

Üretken yatırım, ileri teknoloji ağırlıklı, istihdam yaratan ve reel ekonomide katma değeri fazla olan stratejik yatırım demek.

Yatırım harcamaları nedir iktisat?​

Yatırım, mal ve hizmet üretilebilmesi için gereken yeni veya ek üretim tesislerinin kurulması ile envanterlere yapılan ilaveler, yatırım harcamaları ise bu işlerin gerçekleştirilmesi için yapılan ödemeleri ifade etmektedir. Yatırım, tüketim ve tasarruflar kadar milli gelirle sıkı bir ilişki içinde değildir.

Işletme sermayesi ne demek?​

Işletme sermayesi ne demek?
Diğer bir anlatım ile işletmenin dönen varlıkları ile kısa vadeli borçlarını karşılayabilme gücüdür. Ayrıca, sadece dönen varlıkların toplamı ise bize brüt işletme sermayesini göstermektedir. Net işletme sermayesi = Dönen Varlıklar – Kısa Vadeli Yabancı Kaynaklar olarak tanımlanmaktadır.
Sermaye bütçesi nedir ne demek?​
Sermaye bütçesi nedir? (Ekonomi) (Capital budgeting) Bir işletmenin sermaye harcamalarının yıllık olarak veya birkaç yıllık dönemler için bütçelenmesi işlemi. Bu borçların faizlerine finansman gideri veya sermaye gideri denmektedir.

İktisatta yatırım, belirli bir kaynağın ya da değerin gelir sağlamak amacıyla kalıcı bir biçimde kullanılması anlamına gelmektedir. Yatırımın temel farkı, kullanılan kaynağın işlem sonunda tükenmemesidir. Yani yatırım harcaması sonucunda ortaya çıkan yatırım, orta ve uzun dönemde getiri sağlamaya devam eder.

Sermaye bütçelemesi ise işletme açısından belirli bir üretim gücünün elde edilmesi için yapılan her türlü harcamaya yatırım denilmektedir. Başka bir deyişle sermaye bütçelemesi, uygun ve verimli yatırım alanlarının araştırılması ve sermaye harcama önerilerinin (yatırım projelerinin) değerlendirilmesini ifade eder.

Yatırım çeşitlerine baktığımızda ise birkaç farklı seçenekle karşılaşabiliriz. Yatırım türleri arasında tasarruf edilen parayı artırmak için tercih edilebilecek birden fazla yöntem bulunmaktadır. Yatırım araçları ise finansal piyasalarda işlem gören yatırım enstrümanlarıdır, bu araçlar şunları içerebilir: Tahvil, Bono, Yatırım Fonları, Hisse Senedi, Vadeli İşlem ve Opsiyonlar (VİOP), Eurobond gibi.

Üretken yatırım ise ileri teknoloji ağırlıklı, istihdam yaratan ve reel ekonomide katma değeri fazla olan stratejik yatırım şeklinde tanımlanabilir.

Yatırım harcamaları ise mal ve hizmet üretilebilmesi için gereken yeni veya ek üretim tesislerinin kurulması ile envanterlere yapılan ilavelerdir. Yatırım harcamaları, bu işlerin gerçekleştirilmesi için yapılan ödemeleri ifade etmektedir ve milli gelirle sıkı bir ilişki içinde değildir.

İşletme sermayesi ise işletmenin dönen varlıkları ile kısa vadeli borçlarını karşılayabilme gücünü ifade eder. Brüt işletme sermayesi, sadece dönen varlıkların toplamını gösterirken, net işletme sermayesi ise dönen varlıkların kısa vadeli yabancı kaynaklarla farkını verir.

Sermaye bütçesi, bir işletmenin sermaye harcamalarının yıllık olarak veya birkaç yıllık dönemler için bütçelenmesi işlemidir. Bu harcamalar finansman giderlerine veya sermaye giderlerine denilmektedir.

Geri