AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Iktisatta faktor piyasasi nedir?

Editör

Yeni Üye

Iktisatta faktör piyasası nedir?​

Faktör piyasası nedir? (Ekonomi) (Factor Market) Üretim faktörlerinin arz ve talebinin karşılaştığı, dolayısıyla faktör fiyatlarının oluştuğu piyasalardır. Bu yönüyle mal piyasalarına benzerler (Bkz. Mal Borsalan) Fakat alım-satım konusu olan varlıkların niteliği bakımından mal piyasalarından ayrılırlar.

Faktör talebi özellikleri nedir?​

Faktör talebi özellikleri nedir?
Bir başka deyişle, faktörlere olan talep, faktörlerin üretimlerinde kullanıldıkları mallara olan talebin bir sonucudur. Faktör talebini, faktörün kendi fiyatı dışında, talep edilen mal miktarı, faktörlerin (kaynakların) verimliliği ve diğer üretim faktörlerinin fiyatları etkiler.

Mal piyasaları ne demek?​

Mal piyasası, hammadde veya birincil ürünlerin satın alınması, satılması ve ticaretinin yapıldığı bir pazardır. Dünyada yaklaşık 100 birincil ürün ticaretini kolaylaştıran yaklaşık 50 büyük mal piyasası bulunmaktadır. İyi gelişmiş mal piyasaları, ürünlerin iyi tanımlanmasını ve standartlaştırılmasını gerektirir.

Mal ve hizmet piyasası ne demek?​

Mal ve hizmet piyasası ne demek?
Mal ve Hizmet Piyasası : Mal ve hizmetler alınıp satıldığı piyasalara mal piyasası denir. Bu piyasa da mal ve hizmetlerin fiyatları oluşturulur. Üretim Faktörleri Piyasası : Üretim faktörlerinin alınıp satıldığı piyasalara faktör piyasası denir. Bu piyasada ücret, faiz, rant gibi üretim faktörü fiyatları oluşur.
Mal piyasası dengesini ne gösterir?​
Mal Piyasası Dengesi: Mal Piyasasının dengesi Toplam Talep tüketim, yatırım ve kamu harcamalarının toplamına eşitti. Yatırımlar iki değişkenden etkilendikleri varsayılmaktadır. Bunlar satışlar ve faiz oranıdır. Bir ülkede satışlar artarsa yatırımlar artar.

Hangisi mal piyasası dengesini gösterir?​

Hangisi mal piyasası dengesini gösterir?
I+G=S+T Dolayısıyla IS eğrisi üzerinde mal piyasasının dengede olabilmesi için, tasarruflar yatırımlara eşitken, kamu harcamaları da kamu gelirlerine eşit olmalıdır. IS eğrisi üzerinde kamu harcamaları ve vergiler sabittir.

Faktör piyasası, üretim faktörlerinin (emek, sermaye, toprak, girişimcilik gibi) alım ve satımının gerçekleştiği piyasalardır. Bu piyasalarda üretim faktörlerinin arz ve talebi karşılaşır ve buna bağlı olarak faktör fiyatları belirlenir. Faktör piyasaları, mal piyasalarına benzerlik gösterir ancak alım-satım konusu olan varlıkların niteliği bakımından farklılık gösterirler. Örneğin, emeğin bir hizmet olarak satın alınması gibi. Faktör piyasaları, ekonominin temel unsurlarından biridir ve üretim sürecinin işleyişinde önemli bir role sahiptir.

Faktör talebi ise; faktörlerin üretimde kullanıldıkları mallara olan talebin bir sonucudur. Faktör talebini etkileyen faktörler arasında talep edilen mal miktarı, faktörlerin verimliliği, diğer üretim faktörlerinin fiyatları gibi unsurlar yer alır.

Mal piyasaları ise, hammadde veya birincil ürünlerin alınıp satıldığı pazarlardır. Burada, ürünlerin alınıp satılması ve ticareti gerçekleşir. Mal piyasaları, dünya genelinde birçok birincil ürün ticaretinin yapıldığı büyük pazarlardır. Bu piyasaların verimli işleyebilmesi için ürünlerin iyi tanımlanmış ve standartlaştırılmış olması önemlidir.

Mal ve hizmet piyasası, mal ve hizmetlerin alınıp satıldığı piyasalardır. Bu piyasalarda mal ve hizmet fiyatları belirlenirken, üretim faktörleri piyasasında ise üretim faktörlerinin (emek, sermaye, toprak gibi) fiyatları oluşur.

Mal piyasasının dengesi, toplam talebin (tüketim, yatırım, kamu harcamaları) toplamına eşit olduğu durumu gösterir. Mal piyasası dengesi, ekonomideki en temel dengelerden biridir ve toplam talebi ve arzı dengelemek adına önemlidir.

"IS eğrisi" ise, mal piyasasındaki dengeleri gösteren bir kavramdır. IS eğrisi üzerinde mal piyasasının dengede olabilmesi için tasarrufların yatırımlara eşit olması gerektiği gibi, kamu harcamalarının da kamu gelirlerine eşit olması gerekmektedir. Bu eğri, ekonomide mal piyasasının dengesini gösteren önemli bir araçtır.

Geri