Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Iktisat tarife nedir?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu

Iktisat tarife nedir?​

Tarife, çeşitli mallara uygulanacak vergi oranlarını gösteren listeleri ifade eder. Gümrük vergileri genelde ithalattan alınır.
Gümrük tarifelerinin etkileri nelerdir?
Gümrük vergisi 5 farklı dolaysız etki doğurur: üretim, tüketim, dış ticaret (ithalat), gelir dağılımı ve hazineye gelir sağlama. Gümrük vergileri ithal malını iş fiyatının yükselmesine neden olur. Dış piyasa rekabetinden korunan yurtiçi üretim artar. Bu durum kaynakların israf edilmesine neden olur.
Hangi koşullarda gümrük birlikleri dünya refahını artırıcı etkide bulunur?
Bir bölge içinde ticaret engelleri kaldırılınca, bu bölgeyi oluşturan ülkeler, arasında dış ticaret hacmi genişler ve üretim etkin hale gelir. Bu gümrük birliğinin ticaret yaratıcı etkisidir. Bu etki, gümrük birliğinin dünya refahı üzerindeki olumlu yönüdür.

Tarife dışı araçlar ne demek?​

Gümrük tarifelerinden başka, serbest ticaret akımlarına müdahale amacıyla kullanılan araçların tümü tarife dışı araçlar (non-tariff barriers) denir.
Gümrük tarifelerinin makro ekonomik etkileri nelerdir?
Gümrük vergileri toplam 5 etkiye sahiptir: üretim, tüketim, dış ticaret (ithalat), gelir dağılımı ve hazineye gelir sağlama. Gümrük vergileri ithal malını iş fiyatının yükselmesine neden olur. Dış piyasa rekabetinden korunan yurtiçi üretim artar. Bu durum kaynakların israf edilmesine neden olur.
Iktisadi birleşmeler nedir?
Ekonomik birleşme, birleşmeye giden ekonomilerde mal ve hizmet akımlarına serbesti sağlayıp, ticarete engel olan kısıtlamaları kaldırarak, bir ortak pazar yaratmak şeklinde tanımlamaktadır.

Belli başlı iktisadi birleşme türleri nelerdir?​

Ekonomik bütünleşme sürecinin aşamaları şu şekilde sıralanabilir: Serbest Ticaret Bölgesi-Gümrük Birliği-Ortak Pazar-İktisadi Birlik-Ekonomik ve Parasal Birlik(Siyasi Birlik).
Gümrük birliğinin statik ve dinamik etkileri nelerdir?
Gümrük birliğinin statik etkilerinde; üretim etkileri, tüketim etkileri ve ticaret hadleri değişimi olmak üzere üç temel etkisi bulunur. Gümrük birliği teorisinde ticaret yaratıcı etkiler olarak belirtilen etkiler olumlu üretim ve tüketim etkilerinden kaynaklanmaktadır.
3 tarife dışı araçlar nelerdir?
Tarife Dışı Engelleri detaylandıracak olursak şu şekilde sınıflandırabiliriz;
- MİKTAR KISITLAMALARI;
- 2. YENİ KORUMACILIK KAPSAMINDA UYGULANAN ARAÇLAR;
- 3. SÜBVANSİYONLAR;
- İTHALAT VE İHRACAT VERGİLERİ;
- 5. MONOPOLLER VE KARTELLER;

Geri