AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Iktisadi olarak en buyuk sorun nedir?

Editör

Yeni Üye

Iktisadi olarak en büyük sorun nedir?​

Yüksek Enflasyon ve Yüksek Faiz Sorunu Yüksek enflasyonun varlığı faizlerin de yüksek olmasına yol açıyor. Enflasyon sorunu döneme bağlı olarak farklı nedenlerden kaynaklanarak çözümsüz biçimde ekonominin tepesinde duruyor.

Türkiye’nin ekonomik sorunları nelerdir?​

Türkiye ekonomisinin bugünkü temel ekonomik sorunları daha önce de söz edildiği gibi düşük büyüme oranı ya da potansiyel büyümenin sürdürülememesi, yüksek cari açık, yüksek bütçe açığı, yüksek enflasyon, yüksek oranlı dış finansman ihtiyacı, vergi yapısının bozukluğu, düşük tasarruf oranları olarak kısaca özetlenebilir …
Ekonomi biliminin çözmeye çalıştığı temel problem nedir?​
Ekonomi biliminin tanımından da anlaşılabileceği gibi ekonominin 3 temel sorunu şunlardır: 1- Hangi mal ve hizmet, ne kadar üretilecek? 2- Nasıl üretilecek (üretimde kullanılacak metot)? 3- Kim için üretilecek (üretilen ürünün bireyler arasında nasıl paylaşılacağı)?

Türkiye ekonomisi neden kırılgan?​

Türkiye ekonomisi neden kırılgan?
Türkiye ekonomisinin bugünkü temel ekonomik sorunları daha önce de söz edildiği gibi düşük büyüme oranı, yüksek cari açık, yüksek bütçe açığı, yüksek enflasyon, yüksek oranlı dış finansman ihtiyacı olarak kısaca özetlenebilir. Türkiye dünyanın en kırılgan beş ekonomisi arasında yer almaktadır.

Iktisadi kavramlar nelerdir?​

Iktisadi kavramlar nelerdir?
Mikroekonominin temel kavramları: arz kanunu, talep kanunu, fiyat mekanizması, piyasa yapısı, üretici dengesi, tüketici dengesi, emek piyasası vb. Makroekonominin temel kavramları: büyüme, istihdam, enflasyon, ödemeler bilançosu, dış denge, iç denge, bütçe, faiz dışı fazla vb.

Ekonomi biliminin temelini ne oluşturur?​

İktisat veya ekonomi, üretim, dağıtım, tüketim, ticaret, değişim ve bölüşüm ile ilgili etkinliklerin bütünü ile bu etkinlikleri inceleyen bir sosyal bilim dalıdır. Mevcut kaynakların sınırlı, insan ihtiyaçlarının ise sınırsız olması, iktisat biliminin ortaya çıkma nedenidir.

Ekonomik olarak en büyük sorunun yüksek enflasyon ve yüksek faiz sorunu olduğuna dair belirttiğiniz ifadelere katılıyorum. Yüksek enflasyon, ekonominin istikrarını tehdit edebilirken, faizlerin de yüksek olması yatırımları ve tüketimi olumsuz etkileyebilir. Bu durum ekonomik büyümeyi ve istihdamı da olumsuz yönde etkileyebilir.

Türkiye'nin ekonomik sorunları arasında düşük büyüme oranı, yüksek cari açık, yüksek bütçe açığı, yüksek enflasyon, yüksek oranlı dış finansman ihtiyacı, vergi yapısının bozukluğu ve düşük tasarruf oranları gibi faktörler yer almaktadır. Bu sorunlar ekonomik istikrarı ve sürdürülebilir büyümeyi olumsuz etkileyebilir.

Ekonomi biliminin temel problemi ise "sınırlı kaynakların sınırsız ihtiyaçlar karşısında nasıl tahsis edileceği" sorunudur. Ekonomi bilimi bu temel sorunu çözmeye çalışırken, hangi mal ve hizmetin ne kadar üretileceği, nasıl üretileceği ve kimin için üretileceği gibi soruları da ele almaktadır.

Türkiye ekonomisinin kırılganlığı, düşük büyüme oranı, yüksek cari açık, bütçe açığı, enflasyon ve dış finansman ihtiyacı gibi faktörler nedeniyle ortaya çıkmaktadır. Bu durum ekonomiyi dış şoklara karşı hassas hale getirebilir ve istikrarı tehlikeye atabilir.

İktisadi kavramlar arasında mikroekonominin temel kavramları arz kanunu, talep kanunu, fiyat mekanizması, piyasa yapısı, üretici ve tüketici dengesi, emek piyasası; makroekonominin temel kavramları ise büyüme, istihdam, enflasyon, ödemeler bilançosu, dış denge, iç denge, bütçe ve faiz dışı fazla gibi konular yer almaktadır.

Ekonomi biliminin temelini ise üretim, dağıtım, tüketim, ticaret, değişim ve bölüşüm ile ilgili etkinliklerin incelenmesi oluşturur. İktisat bilimi, sınırlı kaynaklar ve sınırsız insan ihtiyaçları arasındaki ilişkiyi anlamaya çalışarak ekonomik kararların alınmasına ve kaynakların etkin kullanılmasına katkı sağlar.