AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Iktisadi isletmeler hangi defterleri tutar?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Iktisadi işletmeler hangi defterleri tutar?​

Dernekler ya da vakıflara ait ya da bağlı olup sermaye şirketleri, anonim, limited ya da kooperatif gibi ekonomik işletmeler dışında kalan ticari, sınai ve zirai hizmet ve ürünler sunan işletmedir. İktisadi İşletmeler kurumlar vergisine tabidir ve bilanço usulüne göre defter tutarlar.
Hangi yasal düzenlemede vakıfların iktisadi işletme ve şirket kurmasına izin verilmiştir?
[1] Ancak 5737 sayılı Vakıflar Kanunu’nun 26. maddesinde belirtildiği üzere, vakıflar; amacını gerçekleştirmeye yardımcı olmak ve vakfa gelir temin etmek amacıyla, iktisadi işletme kurabilir ve kurulmuş şirketlere ortak olabilirler.
Dernek ve vakıf işletmeleri nedir?
Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 2. maddesine göre dernek veya vakıflara ait veya bağlı olup faaliyetleri devamlı bulunan ve sermaye şirketleri ile kooperatifler dışında kalan ticari, sınai ve zirai işletmeler ile benzer nitelikteki yabancı işletmeler, dernek veya vakıflara ait iktisadi işletmeler olarak tanımlanmıştır.

Iktisadi işletme bağış yapabilir mi?​

İktisadi işletmeden derneğe yapılan her tür nakit aktarımı kar payıdır (iktisadi işletme derneğe bağış yapamaz, borç veremez) ve stopaj ödemesi gereklidir.
Dernek ve vakıflara ait iktisadi işletmeler defter tutar mi?
Aynı kanun’un 177/5 inci maddesine göre, “dernek ve vakıflara ait iktisadi işletmeler bilanço esasına göre defter tutmak zorundadırlar”.
Iktisadi kamu müesseseleri defter tutar mı?
İktisadi kamu müesseseleriyle dernek ve vakıflara ait iktisadi işletmeler defter tutma bakımından tüccarlarla aynı hükümlere tabidirler. Bir başka anlatımla bu müessese veya işletmeler tüccar olarak addedilirler.
Dernek ve vakıflar tacir sayılır mı?
Hangi tüzel kişiliklerin tacir sayılacağı ise TTK’nunun 16. Maddesi ile düzenlenmiş olup, bu maddenin amir hükümlerine göre Ticaret Şirketleri, Dernekler, Vakıflar ve Kamu Tüzel Kişiliğine haiz teşekküllerce ticaret gayesi ile kurulan kurum ve kuruluşlar (KİT) tacir sayılmaktadır.
Dernekler işletme açabilir mi?
Dernekler kuruluş amaçlarına ulaşmak amacıyla ticari işletme işletebilirler ve bu durumda TTK madde 16’ya göre ticari işletme işleten dernekler (kamu yararına çalışan dernekler hariç) kendileri tacir sayılırlar.

Üniversiteler iktisadi işletme kurabilir mi?​

Üniversitelerin iktisadi işletme kurması ve kendisine verilen bazı görevleri kurulan işletme eliyle yürütmesi hususunda mevzuatta açık bir düzenleme bulunmamaktadır.
Dernek iktisadi işletmesi tüzel kişilik midir?
Dernekler tarafından kurulun İktisadi işletmelerin tüzel kişiliği olmadığı gibi derneklerin iktisadi işletmeleri kanunen tacir sayılmamakta, tacir sıfatı ve ticari faaliyetlerden doğan sorumluluklar, asıl tüzel kişiliğe haiz olan derneğe verilmektedir.
Ticari defter tutmanın amaçları nelerdir?
Türk Ticaret Kanununda ise defter tutmanın amaçları şöyle sıralanmıştır.
 
Geri
Üst