AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Ikrahin hukmu nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Editör
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
139.843
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Ikrahın hükmü nedir?​

Dinî literatürde de ikrah bu çerçevede terim anlamı kazanmış, kelâm ilminde iman veya inkâra zorlanmanın dinî hükmü, fıkıhta da bir kimseyi, serbest kaldığında razı olmayacağı ve istemeyeceği bir işi yapmaya zorlamanın dinî ve hukukî sonuçları tartışılırken sıkça kullanılan bir terim olmuştur.

Ikrahın olmaması hangi mezhep?​

Kurul, İslam dininde Şafii, Maliki ve Hanbeli mezheplerinde kişilerin rızalarının bulunmadığı nikahın geçerli olmadığını, Hanefi mezhebinde ise zorlanan (mükreh) kişinin nikahının geçerli sayıldığını vurguladı.
Ikrah görmek ne demek?​
İkrah; tehdit ettiği şeyi yapmaya muktedir kabiliyetteki bir şahsın, bir başka kişiyi, korkutmak ya da tehdit suretiyle kendi hâline bırakıldığında yapmaya rıza göstermeyeceği ve tercih etmeyeceği bir fiili işlemeye ya da bir sözü söylemeye sevk edilmesidir.

Ikrah etmek ne demek?​

Ikrah etmek ne demek?
İkrah etmek genel anlamı ile tiksinmek ya da iğrenmek olarak biliniyor. Bir kimseyi korkutmak ya da ona isteği dışında iş yaptırmak da ikrah etmek olarak değerlendiriliyor.

Ihtiyar ve rıza ne demek?​

Ihtiyar ve rıza ne demek?
Buna göre ihtiyar, sonuçlarından sarfı nazar edilerek diğerine göre üstün tutulan bir şeyin kasıt ve irade edilmesi, rızâ ise bu tercihin sonuçlarının güzel bulunup gerçekleşmesinin arzulanması olmaktadır.

Ikrah ne demek TDK?​

İkrah kelimesinin TDK sözlük anlamı tiksinme veya iğrenme olarak ifade ediliyor. Korkutma ya da isteği dışında iş yaptırma olarak da anlamlandırılıyor.

Ikrah nasıl yazılır?​

ikrah ::: (a. ‘i. kerh’den.) : 1) birine, zorla is yaptırma. 2) iğrenme, tiksinme.
Sefahet nedir ne demek?​
SEFAHET: (Sefeh) Zevk ve eğlenceye ve yasak şeylere düşkünlük. Akılsızlık edip lüzumsuz yere, sonunu düşünmeden, hazz-ı nefs için masraf etmek.

ATEH ne anlama gelir?​

ATEH ne anlama gelir?
(ﻋﺘﻪ) i. (Ar. ‘ateh) Bunama, bunaklık: Akdeniz kıyılarında yaşayanlar, uzun süren bu hayâtî medeniyetten sonra ateh devrine girdiler (Yahyâ Kemal). ѻ Ateh getirmek: Bunamak: Ve dersiniz ki muhakkak ateh getirdi peder (Tevfik Fikret).

Fıkıhta ehliyeti kısıtlayan durumlar nelerdir?​

Fıkıhta ehliyeti kısıtlayan durumlar nelerdir?
Sarhoşluk, bilgisizlik (cehalet), savurganlık (sefahat), hata gibi durumlar bu arızalara örnektir. Bu tür arızalar, ehliyeti ortadan kaldırmayıp kısıtlayıcı bir özelliğe sahiptir.

Osmanlıda ihtiyar ne demek?​

ihtiyar / ihtiyâr / اختيار / اِخْتِيَارْ Yaşlanmış kimse. Yaşlı. Ist: İstek, arzu. Razı olmak.

Tasavvufta ihtiyar ne demek?​

Fârâbî ihtiyarı, “nefsin arzu ve hayal gücünden doğan iradeden sonraki üçüncü aşama olarak düşünceden doğan ve mümkün olan şeylere yönelen irade türü” şeklinde tanıtır ve bunun canlılar arasında insana mahsus bir özellik olduğunu belirtir (es-Siyâsetü’l-medeniyye, s. 72).
Ikrah ne demek Osmanlıca?​
İkrah. Bir şeyi kerahetle yapma. Kerahet.

Zihin kaydı ne demek?​

Zihin kaydı ne demek?
Zihni kayıt (Gizli koşut): Gerçekte istenmeyen bir hukuki işlemin, bilerek, istenmiş gibi gösterilmesidir. Karşı taraf, zihni kaydın varlığını anlayacak durumda değil ise yapılan hukuki işlem hüküm ifade eder.
 
Ikrahın hükmü, dinî literatürde ve fıkıhta önemli bir konudur. İkrah, bir kimseyi, serbest kaldığında razı olmayacağı ve istemeyeceği bir işi yapmaya zorlama durumunu ifade eder. İkrahın olmaması konusunda farklı mezheplerde farklı görüşler bulunmaktadır. Şafii, Maliki ve Hanbeli mezheplerine göre kişilerin rızalarının bulunmadığı nikah geçerli olmazken, Hanefi mezhebine göre zorlanan kişinin nikahı geçerli kabul edilir.

Ikrah görmek, bir kişinin tehdit edilerek rızası olmadan bir işi yapmaya zorlanması durumunu ifade eder. Ikrah etmek ise genel anlamıyla tiksinmek veya korkutmak anlamına gelir.

İhtiyar ve rıza kavramları da önemlidir. İhtiyar, bir şeyin kasıt ve irade edilmesini ifade ederken, rıza ise bu tercihin sonuçlarının güzellikle karşılanmasını arzulamaktır.

TDK'ye göre "ikrah" kelimesi; tiksinme, iğrenme, korkutma veya isteği dışında bir iş yaptırma anlamlarına gelir.

Sefahet terimi, zevk ve eğlenceye düşkünlük, akılsızca harcama yapma anlamına gelirken, "ateh" kelimesi ise Osmanlıca'da "bunama, bunaklık" anlamına gelir.

Fıkıhta ehliyeti kısıtlayan durumlar arasında sarhoşluk, bilgisizlik, savurganlık gibi durumlar yer alırken, zihin kaydı ise gerçekte istenmeyen bir hukuki işlemin bilerek istenmiş gibi gösterilmesi durumunu ifade eder. Bu durumda, karşı tarafın zihni kaydın varlığını anlamayacak durumda olması önemlidir.
 
Geri
Üst