Ikinci yeniciler kime karsi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.050
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38

Ikinci yeniciler kime karşı?​

İkinci Yeni Akımı 1950 yılında Ülkü Tamer, Edip Cansever, Cemal Süreya, Turgut Uyar, İlhan Berk, Ece Ayhan ve Sezai Karakoç gibi ünlü şairlerin temsilcisi olduğu, Garipçilere ve 1940 öncesi toplumcu gerçekçi kuşağına tepki olarak doğmuş bir akımdır.
Garip şiirinde uyak var mı?
Şiirlerde toplumsal yergilere yer verip şiirin ölçü, uyak ve dörtlükle ilgisiz olduğunu, özgür yazılması gerektiğini savundular ve şiirin konularını genişlettiler. Garip hareketi yazarlarına ait eserler toplumcu ve didaktik bir özellik taşımaz. Garipçiler halk şiirinin anlatım ve deneyimlerinden de yararlandılar.
Garip Akımı hangi akımına tepki olarak doğmuştur?
Eski şiire tepki olan Garip Akımı üç şairin adına bağlanır: Orhan Veli Kanık, Oktay Rifat Horozcu, Melih Cevdet Anday.

İkinci Yeni hareketin özellikleri nelerdir?​

İkinci Yeni Şiir Akımının Genel Özellikleri
Garip Akımı hangi akımdan etkilendi?
Sürrealizm ve dadaizmden etkilenen sanatçılar bilinçaltı, düşler ve çocukluk heyecanları gibi konuları sık kullanmışlardır. Kuralsızlığı kural edinmişlerdir. Şairanenilikten kaçınmışlar, günlük konuşma dilini (sade bir dili) kullanmışlardır. Şiirin müzik, resim gibi sanatlarla olan ilişkisine son vermişlerdir.
Garipçilerin şiir ilkeleri nelerdir?
Şiirde ölçü, kafiye ve dörtlüğe karşı çıkmışlardır. Şiirde şairaneliği, mecazlı söyleyiş ve sanatları kabul etmediler. Süslü, sanatlı dile karşı çıkıp sade bir dil kullandılar. Şiirde o güne kadar işlenmedik konuları ele aldılar.

Garipçilerin şiirde yaptığı en önemli değişiklik nedir?​

•1940 yılında Garipçiler ismi ile ortaya çıkan topluluğun koyduğu bir sanat anlayışıdır. Garip Akımı’nda kural ve kalıplara karşı çıkılmıştır. Şiirde ölçü kafiye ve dörtlük uygulamasına karşı çıkılmıştır. Şiirde şairanelik ve mecazlı söyleyişi kabul etmemişlerdir.
İkinci Yeni hareketi ile ilgili neler söylenebilir?
İkinci Yeni, Türk şiirinde Garipçiler ve 1940 toplumcu gerçekçi kuşağının etkilerinin yoğun olarak hissedildiği bir dönemde ortaya çıktı. İkinci Yeni’nin doğuşunda dünyadaki mevcut şiir anlayışının büyük etkisi oldu. İkinci Yeni temsilcileri Dadaizm ve Letrizm gibi akımların dünyadaki yansımalarından etkilendiler.
 
Geri
Üst