AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

İkinci El Araba Alırken Nelere Dikkat Etmeli ?

haberci

Yeni Üye
Katılım
4 Şubat 2025
Mesajlar
51.363
Tepkime puanı
1
Puan
1
Bir çok kişi sıfır araba almak yerine çoğunlukla maddi sebeplerden ötürü
ikinci el araç
lara yöneliyor ve konu
‘ikinci el
‘ olunca bir takım sorunları da beraberinde getiren bir duruma dönüşüyor haliyle.Peki
ikinci el araba alırken dikkat etmeniz gerekenleri
biliyor musunuz ? Zaman ve para kaybınızı en aza indirebilmeniz için bazı konu başlıklarını inceledik…
İkinci el araba
alırken dikkat etmeniz gereken konu başlıklarından başlıcaları;
Değişen-Boya Durumu Nasıl ?
Satın Aldığınız Kişi Aracın Kaçıncı Sahibi?
Kilometresi Orjinal mi?
Motor-Şanzuman Problemleri Var mı ?
Hasar Kaydı Çıkıyor mu
Fiyatı Emsal Araçlara Göre Düşük mü Yüksek mi ?
1) Değişen-Boya Durumu
Ülkemizde
ikinci el araba alırken dikkat etmeniz gereken
en önemli hususların başında geliyor değişen-boya durumu. Artık gelenek mi olmuş bilmem ama araç alırken de araç satarken de insanlar önce değişeni boyası var mı diye soruyor. Değişen konusunda haklı olunabilir ancak boya konusunu artık sorun etmememiz gerektiğini düşünüyorum çünkü yalnızca kaza değil çeşitli sebeplerle (güneş yanığı, vernik atması, taş sekmesi vs ) gözümüz gibi baktığımız aracımızın boya ihtiyacı olabiliyor.Bir aracın boya görüp görmediğini anlamanın çok basit bir yöntem var. Bunun için de elimize buzdolaplarına yapıştırdığımız mıknatıslı reklam kartlarına ihtiyacımız var. Bu kartlardan alıp boyalı olduğunu düşündüğünüz yere yapıştırın. Boya gören araçlarda yüzeyler arasında katman farkı oluşacağı için mıknatıslı kartımızın yapışması daha zor olacaktır.
2-) Satın Aldığınız Kişi Aracın Kaçıncı Sahibi ?
Satın aldığınız kişi aracın kaçıncı sahibi olduğuna dikkat edin.Araç birden fazla el değiştirmişse muhtemelen araçta bir sıkıntı vardır. Sonuçta sorunsuz bir araç neden sürekli el değiştirsin ki ?
3) Kilometresi Orjinal mi ?
Aldığınız araç eğer düşük kilometrede ise amenna ! Ancak her gördüğünüz şeye inanmamak lazım. Malumunuz ülkemizde çok ‘kaliteli’ dolandırıcılar var insanları dolandırmak konusunda çok iyiler. Ve bu araba piyasası için de geçerli çünkü bu kilometre işlemi işin ehli kişilerce oldukça kolay bir şekilde yapılabiliyor, bu yüzden mutlaka güvendiğiniz bir ustaya yada aracı computeste sokmanız en mantıklısı.
4)Aracın Motor-Şanzuman Problemleri Var mı ?
Aracı almamışsanız şimdiden söyleyelim ülkemizde aracı aldıktan sonra yapacağınız masrafların büyük kısmını motor, şanzuman problemleri oluşturuyor. Hal böyleyken alacağınız aracın motoru ve şanzumanının yani ‘yürüyeni’ büyük önem taşıyor. Bu yüzden almadan önce mutlaka motor ve şanzuman durumlarına baktırın.
5) Hasar kaydı çıkıyor mu ?
İkinci el araba
alırken dikkat etmeniz gereken bir diğer husus da araçta hasar kaydının olup olmaması. Tramerden sorgulama yaptığınızda eğer yüksek hasar kayıtları görüyorsanız araca temkinli yaklaşmanızda fayda var.Çünkü yüksek hasar kayıtlı araçlar hem alım-satımda problem yaratıyor hemde sigorta yaptıracağınız zaman aracınız diğer emsal araçlara göre daha yüksek meblalara sigorta ettirmek zorunda kalıyorsunuz. Fakat bazı durumlarda araç küçük kazalara karışmış olsa da yüksek hasar kayıtları görülebiliyor bunun sebeplerinden biri kaskoya yaptırılan ufak tefek onarımların serviste şişirilmesidir. Bu yüzden eğer varsa bu miktarın neden kaynakladığını çözmenizde fayda var.
6) Fiyatı Emsal Araçlara Düşük mü Yüksek mi ?
Eğer alacağınız araç emsal araçlara göre daha düşük fiyata sahipse bunun iki sebebi vardır ; Birincisi satan kişinin gerçekten ihtiyacı vardır ve acilen elden çıkarması gerekiyordur. İkincisi ise araçta ciddi bir sıkıntı vardır ve bu yüzden fiyatı düşük tutulmuştur. Bundan dolayı araç alırken bu kriterlere dikkat etmeniz gerekir.
 
Geri
Üst