AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Ikili test sonucu guvenilir mi?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
127.391
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Ikili test sonucu güvenilir mi?​

İKİLİ TEST Tüm tarama testlerinde olduğu gibi bu test de tanı koydurmaz. Sadece hastalık açısından yüksek risk altındaki bebekleri işaret eder ve bu bebeklerde kesin tanıya götüren tanısal testlerin yapılmasını sağlar.

Ikili tarama testi neden yüksek çıkar?​

Ikili tarama testi neden yüksek çıkar?
Bu durum bebekte kesinlikle Down Sendromu olduğu anlamına gelmeyeceği gibi riskin yüksek olduğu şeklinde yorumlanır. Edwards Sendromu yani Trizomi 18 için sınır ise 1/100’dür. Şayet test sonucu bu sınırdan yüksek çıkarsa, örneğin 1/90 çıkarsa bebekte Trizomi 18 olma riski yüksektir.

2 li PAPP A değeri kaç olmalı?​

İkili testin yorumu: Test raporu incelendiğinde PAPP-A değeri: 1.33 MoM bulunmuştur. PAPP- A değeri, ortanca değerin 1.33 katı olduğu anlamına gelmektedir. Down sendromunda ise bu değer 0,40 civarındadır, bu nedenle hasta down sendromu olasılığından uzaklaşmaktadır.

Down sendromu normal değeri kaç olmalı?​

Down sendromu normal değeri kaç olmalı?
Yaygın olarak kullanılan eşik değer 1/270’dir. oranı %57-67 olarak bildirilmiştir. Otuz-beş yaşın üzerindekilerde pozitiflik oranı da %25’ye yaklaşmaktadır. Eşik değerin üzerindeki sonuçlarda Down Sendromu riski 1/33-1/62 arasında değişmektedir(3).
Ikili test sonucu yanlış çıkabilir mi?​
İkili test negatif çıkarsa; İkili tarama testinin negatif çıkması durumunda bebeğinizi down sendromu olasılığından uzaklaştırsa bile, bir başka deyişle testik yüksek risk göstermesi ile bebeğinizin anomali olduğunun kanıtı olmadığı gibi, riskin düşük çıkması durumunda da bebeğinizin sağlıklı olduğunun garanti etmez.

Gebelikte 2li tarama testi nasıl yapılır?​

Gebelikte 2li tarama testi nasıl yapılır?
Bebeğin baş-popo mesafesi (CRL) ölçülerek kayıt altına alınır. Özellikle bebeğin ense saydamlığı kalınlığı (NT) ölçümü ile burun kemiğinin değerlendirilmesi yapılır. Sonrasında anne adayından alınan kan örneği ile ultrasonografik bilgiler birleştirilerek bir risk hesaplamasına gidilir.

Ikili tarama testi için aç olmak gerekir mi?​

İkili tarama testi konusunda herhangi bir hazırlığa gerek yoktur. 11. ila 14. hafta içerisinde gebelik dönemi için bu test gün içerisinde yapılabilmektedir. Bu konuda kişinin aç ya da tok olması ikili tarama testinin sonuçlarını herhangi bir şekilde etkilemez.

2 li tarama testi ne zaman yapılır?​

2 li tarama testi ne zaman yapılır?
İkili Test: gebeliğin 11 ile 14. haftaları arasında yapılan ultrasonografik inceleme ile aynı zamanda anneden alınan kan örneğinde yapılan laboratuvar tarama testiyle sık rastlanılan bazı fetal anormalliklerin (mesela Down sendromu gibi) o gebelikte olma riskinin hesaplanmasını içerir.

Serbest Beta HCG değeri kaç olmalı?​

Gebeliğin 13 ve 16. haftasında 13.300-254.000 mlU/mL. Gebeliğin 17 ve 24. haftalarında 4.060-165.400 mlU/mL. Gebeliğin 25 ve 40. haftalarında 3.640- 117.000 mlU/mL aralığında tespit edilen Beta HCG değerleri normal olarak kabul edilir.

PAPP A seviyesi ne demek?​

PAPP A seviyesi ne demek?
PAPP-A, açılımı “pregnancy associated plasma protein A” şeklindedir. PAPP-a kelimesinin İngilizce açılımının çevirisi ise “gebelikle ilişkili plazma proteini A” şeklinde yapılmaktadır. İsminden de anlaşıldığı gibi PAPP-A, sadece hamilelikte olan, tamamen hamileliğe özgü olan bir protein demektir.
 
İkili test sonucu güvenilir mi konusuna odaklandığınız için önemli bulduğunuz bilgileri paylaşmaya çalışacağım.

İkili test, gebelik döneminde Down Sendromu gibi genetik hastalıkların riskini belirlemek amacıyla yapılan bir tarama testidir. Ancak unutulmamalıdır ki bu test tanı koydurucu değildir. Yani, test sonucunda yüksek risk çıkması durumunda kesin bir hastalık teşhisi koymak için ayrı tanısal testler yapılması gereklidir.

Gebelikte 2 li tarama testi, bebeğin baş-popo mesafesi (CRL) ölçümü ve ense saydamlığı kalınlığı (NT) ölçümü gibi ultrasonografik bilgiler ile anne adayından alınan kan örneğinin birleştirilerek risk hesaplaması yapılan bir testtir. Bu test genellikle gebeliğin 11 ile 14. haftaları arasında uygulanmaktadır.

PAPP-A ve Serbest Beta HCG gibi değerlerin test sonuçlarında önemli bir rolü vardır. Örneğin, PAPP-A değerinin Down sendromu için normal değeri 0.40 civarındadır. Eğer bu değer yüksekse, bebeğin Down sendromu riski düşük olabilir. Benzer şekilde Serbest Beta HCG değerleri de normal aralıklar içinde olmalıdır.

Son olarak, ikili test sonucu yanlış çıkabilir mi sorusuna da cevap vermek gerekirse, testlerin doğruluk oranları bulunmaktadır ancak kesinlikle yanıltıcı olabileceği unutulmamalıdır. Bu nedenle, test sonuçlarına güvenmek yerine, olumlu sonuç alınsa bile doktorunuzun yönlendirmesi doğrultusunda gereken diğer testleri yaptırmanız önemlidir.
 
Geri
Üst