Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Iki veya daha fazla maddenin homojen karisimlara ne denir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
42.528
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Iki veya daha fazla maddenin homojen karışımlara ne denir?​

Karışım, birden fazla maddenin kimyasal özellikleri değişmeyecek şekilde bir araya gelmesiyle oluşan madde topluluğudur.

Iki ya da daha fazla saf maddenin kendi özelliklerini kaybetmeden bir araya gelmesinde ne oluşur?​

Karışım: En az iki ya da daha fazla maddenin bir araya gelerek kendi özelliklerini (kimyasal) kaybetmeden bir araya gelmesine karışım denir. Bu sebepten dolayı katı ya da sıvı ve gaz maddeler üzerinden bir araya gelen karışımlar sadece fiziksel değişikliğe uğrar.
Karışımlar birden fazla maddenin bir araya gelmesiyle oluşur doğru mu yanlış mı?​
Doğru mu yanlış mı? Cevap: Doğru.

Iki veya daha çok maddenin özelliklerini kaybetmeden bir arada bulunması ile oluşan maddeye ne denir?​

Iki veya daha çok maddenin özelliklerini kaybetmeden bir arada bulunması ile oluşan maddeye ne denir?
Birden fazla maddenin özelliklerini kaybetmeden oluşturdukları topluluğa karışım denir. İçme suyu, gazoz, limonata, meyve suyu, yemekler, salata, süt, ayran, hava, sis, çamur vb. birer karışımdır.

Birden fazla maddenin birbirleri içerisinde homojen olarak dağılması olayına ne denir?​

Birden fazla maddenin birbirleri içerisinde homojen olarak dağılması olayına ne denir?
Çözelti ya da solüsyon, iki ya da daha fazla maddenin herhangi bir oranda bir araya gelerek oluşturdukları homojen karışımdır. Çözelti: Bir maddenin başka bir madde içinde gözle görülemeyecek kadar küçük tanecikler halinde dağılacak, homojen karışım oluşturması olayına çözünme, elde edilen karışıma da çözelti denir.

Birden fazla saf madde bir araya gelerek ne oluşturur?​

Karışım: Birden fazla maddenin bir araya gelmesi ile beraber oluşmuş olan yeni maddeye karışım denir. Bir maddenin karışım olabilmesi için en az iki maddenin bir bütün haline gelmesi gerekmektedir.

Iki ya da daha fazla saf maddenin bir araya gelmesiyle oluşan maddeye ne ad verilir?​

1. Birden çok saf maddenin bir araya gelmesiyle oluşan maddelere karışım denir.
Karışım Nedir örnekler yazalım?​
Karışım maddeleri etrafınızda bulunan her şeydir. Homojen karışımlara örnek olarak tuzlu su, şekerli su, çelik, çay ve benzeri şeyler verilebilmektedir. Tuz ve su birlikte gözükseler de ve suyun her yerinde eşit olsa da karışım birbirinden ayrılabilmektedir.

Şekerli su saf bir madde midir?​

Şekerli su saf bir madde midir?
Şekerli su karışım iken saf su saf bir maddedir. Şekerli su, homojen karışımdır yani dışarıdan bakıldığında tek bir madde gibi görünen bir karışımdır.

Homojen karışımı ne demek?​

Homojen karışımı ne demek?
Homojen karışım ya da türdeş karışım, her yerinde aynı özellik gösteren karışımlardır. Heterojen karışım ise bunun tam tersi özelliklere sahip karışımlardır. Aynı veya birbirine yakın değerleri/nitelikleri içeren bir bütünlüğü tanımlamak için kullanılmaktadır.

Bir maddenin bir çözücü içerisinde homojen olarak dağılmasına ne denir?​

Çözelti: Bir maddenin başka bir madde içinde gözle görülemeyecek kadar küçük tanecikler halinde dağılacak, homojen karışım oluşturması olayına çözünme, elde edilen karışıma da çözelti denir. Bir çözeltiyi oluşturan maddelerden genellikle çok olanına çözücü, az olanına da çözünen denir.
 
Homojen karışım, iki ya da daha fazla maddenin bir araya gelerek kendilerine özgü özellikleri değişmeden homojen bir yapı oluşturduğu karışımlardır. Bu tür karışımlarda maddelerin tanecikleri homojen bir şekilde dağılır ve gözle ayırt edilemez. Örnek olarak tuzlu su, şekerli su, çelik gibi maddeler verilebilir.

Karışım, maddelerin kendi özelliklerini (kimyasal) koruyarak bir araya gelmesiyle meydana gelir. Katı, sıvı veya gaz hâlindeki maddeler bir araya gelerek karışım oluştururlar ve bu karışımlar sadece fiziksel değişikliklere uğrarlar.

Birden fazla saf maddenin homojen olarak dağıldığı karışıma çözelti veya solüsyon denir. Bu durumda bir madde diğer bir madde içinde gözle ayırt edilemeyecek kadar küçük parçacıklar halinde homojen bir şekilde dağılır. Çözelti oluşumuna çözünme denir ve elde edilen homojen karışıma çözelti adı verilir.

Şekerli su bir karışım içinde saf su ve şeker bulundurduğundan homojen bir karışımdır. Saf su ise tek bir bileşen içeren saf bir maddedir. Dolayısıyla, şekerli su karışım yapıdaki bir maddedir.

Homojen karışım, her yerinde aynı özellikleri gösteren karışımları ifade ederken; heterojen karışım ise farklı özelliklerde olan karışımlar için kullanılan terimdir. Homojen karışımlarda maddelerin dağılımı homojen olduğundan aynı ve birbirine yakın özellikler gösterirler.

Çözelti, bir maddenin diğerine homojen olarak dağılması sonucu oluşan karışıma verilen isimdir. Çözelti içinde çözücü ve çözünen maddeler bulunur; genellikle çözücü miktarı çözünen miktardan daha fazla olur. Bu durumda çözücü madde çok olan ve çözünen madde az olan maddedir.
 
Geri
Üst