Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Iki tasiyici evlenirse ne olur?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.238
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Iki taşıyıcı evlenirse ne olur?​

Taşıyıcı olanların ileride sağlıklı çocukları olması için gerekli bilgi verilir, taşıyıcı biri ile evlenirse çocuklarında hastalık olabileceği anlatılır. Bir toplumda taşıyıcılık oranı ne kadar yüksekse rastlantısal olarak iki taşıyıcının evlenme ve hasta çocuk sahibi olma olasılığı o kadar yüksektir.

Kan tahlilinde taşıyıcı ne demek?​

Hasta veya taşıyıcı olduğu bilinen ailelerde tarama sonucu veya kansızlık nedeniyle getirilen çocuklarda tanı konur. Taşıyıcı kişiler hafif kansızdır, demir tedavisinden yarar görmezler. Tam kan sayımının iyi değerlendirilmesi ve hemoglobin elektroforezi yapılmasıyla tanı kolayca konur.
HbA2 yüksekliği ne demek?​
HbA2 yüksekliği thalassemia minor için kesin bir kanıttır. Türkiye’de Thalassemia Taşıyıcılık Sıklığı Nedir? Genel toplamda her 100 sağlıklı bireyden 2 veya 3’ü thalassemia taşıyıcısıdır. Bu oran risk bölgelerine göre değişim göstermektedir.

Talasemi taşıyıcılığı nedir?​

Talasemi taşıyıcılığı nedir?
Talasemi Minör (Talasemi Taşıyıcılığı) Kişilerde talasemi geni vardır ancak diğer sağlam gen nedeniyle sağlıklıdır. Ancak kişi başka bir taşıyıcı ile çocuk yaparsa, çocuğun talasemi hastası olma ihtimali vardır. Talasemi taşıyıcılığı hastalık değildir ancak hafif kansızlık ve halsizlik görülebilir.

Talasemi hastasının çocuğu olur mu?​

Talasemi hastasının çocuğu olur mu?
Beta talasemi için anne ve babadan geçen globin geni normalse çocuk normal, biri değişikliğe uğramışsa çocuk taşıyıcı, ikisi de değişikliğe uğramışsa çocuk hasta olur. Bir beta talasemi taşıyıcısı, taşıyıcı olmayan normal bir kişi ile evlenirse doğacak her bir çocuk için %50 taşıyıcı, %50 normal olma olasılığı vardır.

Anemisi olan bir insan evlenebilir mi?​

Dr. Şeker, Akdeniz anemisi olan anne ve babaların doğan çocuklarının doğumdan itibaren takip edilmesi gerektiğini kaydederek, “Akdeniz anemisi hastaları evlenebilir ama çocuğun doğumdan sonra iyi takip edilmesi, taşıyıcı olup olmamasına bakılması, hastalık olup olmadığının kesinlikle saptanması gerekir.

Taşıyıcılık ne demek?​

DNA’mızın tek ipliğindeki SMN1 geninde meydana gelen bozukluk taşıyıcılık olarak adlandırılmaktadır. Bu taşıyıcılık duruma toplumda 40-60 kişiden 1 tanesinde görülebilmektedir ve taşıyıcı olan ebeveynlerin çocuk sahibi olması durumunda da hastalığın ortaya çıkma ihtimali her gebelik için %25’tir.
Talasemi taşıyıcılığı tehlikeli mi?​
Hemoglobin elektroforezinde hemoglobin A2 ve hemoglobin F hafif yüksektir. Akdeniz anemisi(talasemi) taşıyıcılığı bir hastalık değildir ve tedavi gerektirmez. Talasemi taşıyıcılarında da bebeklik döneminde iyi beslenememe nedeniyle demir eksikliği gelişebilir.

HbA2 kaç olmali?​

HbA2 kaç olmali?
Hemoglobin elektroforezi testi normal değerleri; hemoglobin A1 (HbA1); %95-98. hemoglobin A2 (HbA2); %2-3. hemoglobin F (HbF; fetal hemoglobin); % 0.8-2.

HbA değeri kaç olmalı?​

HbA değeri kaç olmalı?
Diyabet hastalığı bulunmayan sağlıklı bireylerde kan HbA1C düzeyinin %4,7 ile %5,6 arasında olması beklenir. Hemoglobin A1C düzeyinin %5,7 ile %6,4 aralığında bir değerde tespit edilmesi durumunda genellikle prediyabet olarak da adlandırılan gizli şeker durumu söz konusudur.

Talasemi taşıyıcılığı evliliğe engel mi?​

** Talasemi evliliğe engel değildir. ** Talasemi taşıyıcılığı, bir hastalık değildir ve hastalığa dönüşmez. ** Talasemi bulaşıcı bir hastalık değildir. ** Talasemi taşıyıcılığı kalıtsal bir özelliktir.

Talasemi hastaları ne kadar yaşar?​

Talasemi hastalarının geçmişteki ortalama yaşam süresi 18-20 yıl iken günümüzde 45 yaş civarına ulaşmış durumda. Talasemi taşıyıcılığı kuşaktan kuşağa geçebiliyor, talasemi taşıyıcısı oldukları önceden bilinmeyen ailelerde talasemili çocuk olduğunda ailede talasemi taşıyıcılığı olduğu ortaya çıkıyor.
Akdeniz anemisi olanın çocuğu olur mu?​
Eğer Akdeniz anemisi hastası bir kişi ile sağlıklı bir kişi çocuk yaparsa doğacak olan bebek taşıyıcı olarak dünyaya gelir. Hasta bir kişinin taşıyıcı olan bir diğer kişiyle evlendiği durumlarda ise bebeğin hasta doğma ihtimali %50’ye kadar çıkmaktadır.

Talasemi kısırlık yapar mı?​

Talasemi kısırlık yapar mı?
Thalassemia minor çocuk sahibi olmayı engellemez. Gebelikten önce kan tablosunun düzeltilmesi faydalı olacaktır. Anne karnında bebek ölümleri genelde 2.5 aylık gebeliklerde rastlanıyor.

Anemi evliliğe engel mi?​

Anemi evliliğe engel mi?
Hemoglobinopati taşıyıcılığı ya da hastalığı evlenmeye engel bir durum değildir. Düzenli kan transfüzyonu ve demir birikimi için tedavi uygulanan hastalar evlenip çocuk sahibi olabilirler.

Hemoglobin F kaç olmalı?​

Hemoglobin elektroforezi testi normal değerleri; hemoglobin A1 (HbA1); -98. hemoglobin A2 (HbA2); %2-3. hemoglobin F (HbF; fetal hemoglobin); % 0.8-2.

Talasemi taşıyıcısı olmak ne demek?​

Kan tahlilinde HbF ne demek?​
Hemoglobin F (HbF), oksijen bağlama yeteneği hemoglobin A (HbA)´dan daha yüksek olması ve bu nedenle anneden fetüse oksijen taşınmasını kolaylaştırması nedeniyle intrauterin dönemin en önemli hemoglobinidir.

Talasemi taşıyıcısı engelli raporu alabilir mi?​

Talasemi taşıyıcısı engelli raporu alabilir mi?
Akdeniz anemisi ağır bir hastalıkdır. kesinlikle engelli raporu alırsın.

Akdeniz anemisi taşıyıcısının çocuğu olur mu?​

Akdeniz anemisi taşıyıcısının çocuğu olur mu?
Kişilerde talasemi geni vardır ancak diğer sağlam gen nedeniyle sağlıklıdır. Ancak kişi başka bir taşıyıcı ile çocuk yaparsa, çocuğun talasemi hastası olma ihtimali vardır. Talasemi taşıyıcılığı hastalık değildir ancak hafif kansızlık ve halsizlik görülebilir.
 
İki taşıyıcı evlendiğinde ortaya çıkabilecek durumlar ve tehlikeler hakkında çok önemli bilgiler verilmiş. Taşıyıcı olmanın anlamı, genetik bir bozukluğun taşınması ve potansiyel olarak hastalık riski taşınması anlamına gelmektedir. Özellikle talasemi taşıyıcılığı durumunda, iki taşıyıcının evlenmesi durumunda çocuklarında hastalığın ortaya çıkma olasılığı yüksektir.

Talasemi taşıyıcılığı, hafif kansızlık ve halsizlik gibi belirtilere yol açabilir ancak hastalık değildir. Taşıyıcı olmanın önemi, eş seçiminde ve aile planlamasında dikkate alınmalıdır. Eğer bir taşıyıcı ile evlenme durumu söz konusu ise genetik danışmanlık ve testler ile riskler değerlendirilmeli ve gerekli önlemler alınmalıdır.

Talasemi hastası olan bir kişinin çocuk sahibi olma durumu da genetik danışmanlık ve öneriler doğrultusunda yapılmalıdır. Talasemi taşıyıcılığı, evliliğe engel teşkil etmez ancak olası riskler göz önünde bulundurularak hareket edilmelidir. Dünya genelinde talasemi hastalığı ve taşıyıcılığıyla ilgili farkındalığın artması, daha sağlıklı nesillerin yetişmesine katkı sağlayabilir.
 
Geri
Üst