AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Iki kere evlenmek caiz midir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Iki kere evlenmek caiz midir?​

Çok eşlilik (poligami/teaddüd-i zevcât), yani erkeğin aynı anda birden fazla kadınla evlenmesi insanlık tarihinde bilinen ve uygulanan bir kurumdur. İslâm hukukunda çok eşlilik, mubah kılınmış olmakla birlikte her erkeğin keyfine göre kullanabileceği mutlak bir hak da değildir.

Ikinci evlilik için ne kadar süre geçmeli?​

Medeni kanunumuzun “evlenme engelleri” başlığı altında düzenlenen 132. maddesi, boşanan kadının tekrar evlenebilmesinin şartlarını düzenlemiştir. İlgili madde uyarınca, boşanma kararı kesinleştikten sonra kadının tekrar evlenebilmesi için 300 günlük “bekleme süresi” öngörülmüştür.

Evli biri yurt dışında başka biriyle evlenebilir mi?​

Evli biri yurt dışında başka biriyle evlenebilir mi?
Yurt dışında, Türk vatandaşı kadın ve erkek veya Türk vatandaşı ile yabancı, bulundukları ülkenin evlendirmeye yetkili makamları huzurunda evlenebilir. Böyle bir evlenme, Türk mevzuatına aykırı olmaması şartıyla Türkiye’de geçerlidir.

Resmi nikâhla boşanan tekrar evlenebilir mi?​

Resmi nikâhla boşanan tekrar evlenebilir mi?
Eski eş ile yeniden nikah masasına oturmak için izlenmesi gereken adımlar neler? Medeni Kanun Madde 132’de “Evlilik sona ermişse, kadın, evliliğin sona ermesinden başlayarak üç yüz gün geçmedikçe evlenemez” hükmünde yer alan bekleme müddeti eğer kadın boşandıktan sonra 300 gün içerisinde doğum yaparsa sona ermektedir.

2 eş günah mıdır?​

Erkeklerin birden fazla eş almalarına izin verilmiş; fakat Rabbimiz tek eş almayı tavsiye ediyor. Âyet-i kerîmedeki birden fazla evlenme emir değil, ruhsattır. Adalet konusunda Nisâ sûresi 129. âyet-i kerîmede açıklama getiriliyor: “Ne kadar arzu etseniz kadınlar arasında (sevgi bakımından tam) adalet sağlayamazsınız.

Bir erkek en fazla kaç kadınla evlenebilir?​

Nitekim Kur’an’da yer alan ilgili naslar (en-Nisa 4/3 129) ve Hz. Peygamber’in bizzat kendi uygulaması (el-Ahzab 33/50, 51, 59; et-Tahrim 66/3-5), İslâm hukukunda erkeğin aynı anda birden fazla (en fazla dörde kadar) kadınla evlenmesinin mubah/meşru olduğunu göstermektedir.

Boşanma iddeti kaç gün?​

Boşanma iddeti kaç gün?
4721 sayılı Türk Medeni Kanunu, 132. maddesinde boşanma sonrası bekleme süresi ile ilgili hükmü içermektedir. Söz konusu maddeye göre boşanma gerçekleştirildikten sonra kadının yeniden evlenebilmesi için üç yüz gün beklemesi gerekir. Kadının beklemesi gereken süre kanunda bekleme süresi olarak adlandırılmaktadır.

Turkiyede evli olan Almanya’da evlenebilir mi?​

Turkiyede evli olan Almanya’da evlenebilir mi?
Yurt dışı nüfus olaylarından sorumlu nüfus idaresi Almanya’da yaşamayan Almanların, Türkiye’de meydana gelen doğum, ölüm, evlenme ile ilgili işlemleri yapmaktadır. T.C. Türkiye Cumhuriyeti Medeni Kanunu’na göre yapılan evlilikler Almanya’da tanınmaktadır. Ancak aile/evlilik cüzdanları tanınmamaktadır.
Uzaktan evlilik olur mu?​
Eğer iki insan da “Uzaktayken de biz bu evliliği yürütebiliriz” görüşünü savunuyorsa evliliklerinin yürümemesi için bir neden yok. Birbirlerinden uzakta yaşayan evli çiftleri de yargılanmaya gerek yok. Bu durumu iki insan beraber karar alıp seçmiş olabilir. Uzakta kalınca evlilik yürümez diye bir kaide yok.
Resmi olarak bosanan Dinende Bosanmis olur mu?​
Resmi nikahtan sonra boşanma durumunda dini nikah düşer mi?” şeklinde gelen soruya “Esasen tek bir nikah vardır. İsster resmi olsun ister sadece dini nikah olsun bunların tümü nikahtır. Bu sebeple resmi nikah sona erdiğinde dini nikah da düşmüş olur.

Bir bain talak ne demek?​

Bir bain talak ne demek?
Bain talakla boşama şudur: Bir kimse, bir kadınla nikah-landıktan sonra, ister birleşme olsun, isterse olmasın kinayeli yani kapalı bir ifade ile karısını boşamışsa, bu boşama bain talakla yapılan bir boşama olur.
 
Çok eşlilik konusunda, İslam hukukunda çok eşliliğin mubah kılınmış olmasına rağmen her erkeğin keyfine göre kullanabileceği mutlak bir hak olmadığını belirtmek önemlidir. Ayrıca, ikinci evlilik için beklenmesi gereken sürenin medeni kanuna göre 300 günlük bir bekleme süresi olduğunu ifade ettiniz.

Evli birinin yurt dışında başka biriyle evlenmesi durumunda, Türk vatandaşı kadın ve erkek ya da Türk vatandaşı ile yabancı uyruklu bireylerin, bulundukları ülkenin evlendirme yetkili makamları huzurunda evlenebileceği ve bu evlenmenin Türkiye'de geçerli olabileceği konusunda detaylı bilgi vermişsiniz.

Resmi nikahla boşanan birinin tekrar evlenmesi durumunda izlenmesi gereken adımlar ve bekleme süresi hakkında da bilgi verdiğinizi görebiliyorum. Ayrıca, erkeğin kaç kadınla evlenebileceğine dair bilgilerin Kur'an'daki ilgili ayetler ve Peygamberimizin uygulamaları üzerinden açıklandığını aktardınız.

Boşanma iddeti ve bekleme süresi ile ilgili Türk Medeni Kanunu madde 132'yi açıkladığınızı ve uzaktan evliliğin mümkün olduğunu belirttiğinizi görüyorum. Ayrıca resmi nikahın sona ermesi durumunda dini nikahın da sona erdiğini ifade etmişsiniz.

Son olarak, "bain talak"ın bir kimse tarafından kapalı bir ifade ile boşama işlemi anlamına geldiğini açıkladığınızı belirtmek isterim. Verdiğiniz detaylı ve açıklayıcı cevaplar için teşekkürler!
 
Geri
Üst