AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Iki dis arasi neden curur?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Iki diş arası neden çürür?​

Ağızda doğal olarak bulunan bakteriler yediğiniz şekerler ile birleştiğinde asit oluşur. Bu asit, diş minesini demineralize etmeye başlar ve dişin zayıfladığını gösteren beyaz lekelere neden olur. Demineralizasyon diş minesinde geri dönüşü olmayan hasarlara yol açabilir ve ardından diş çürüğü oluşabilir.

Diş çürükleri ne gibi sağlık sorunlarına yol açar?​

Tedavi edilmeyen çürükler zamanla ilerleyerek daha uzun süren kanal tedavilerine hatta diş kayıplarına yol açabiliyor. Bunun yanı sıra önemsenmeyen diş çürükleri; kalp-damar, mide, karaciğer ve böbrek gibi pek çok sistemik hastalığı tetikliyor.

Çürük temizlenmezse ne olur?
Ağzın içinde, bakteri, tükürük ve yemek artıkları diş yüzeyinin üzerinde bir araya gelerek plak oluşumuna sebep olurlar. Düzenli olarak plak temizlenmezse, diş yüzeyindeki mineye zarar verebilir. Ardından, eğer tedavi edilmezse, diş çürümesi ile dişin daha derinlerindeki dokularına zarar verebilir.

Diş çürüğü hangi hastalıklara neden olur?​

Bunun yanı sıra önemsenmeyen diş çürükleri; kalp-damar, mide, karaciğer ve böbrek gibi pek çok sistemik hastalığı tetikliyor. Ciddi hastalıklara bakteriyel zemin hazırlayan diş çürükleri yaşam kalitesini de ciddi oranda düşürüyor.

Diş arası neden çürür?​

Ağızda bulunan bakterilerden oluşan bakteri plağı, şekerli ve unlu yiyeceklerin ağızda kalan artıklarından asit oluşturabilmektedir. Bu asitler, dişlerin mineral dokusunu çözerek dişin minesinin bozulmasına ve sonuçta da diş çürüğünün başlamasına ve diş hekimlerinin kavite dedikleri oyuklara neden olmaktadırlar.
Diş aralarındaki çürükler nasıl temizlenir?
Diş Çürükleri Nasıl Temizlenir?
- Diş hekimi, çürüğü önce gözle muayene eder ve hasta ağrı hissediyorsa diş etlerine iğne yaparak lokal anestezi uygular.
- Anestezi sonrasında diş üzerindeki çürük tabaka, diş hekimi tarafından özel aletlerle kazınarak kaldırılır ve gerekli medikal ürünler sıkılır.

Bütün dişlerim çürük ne yapmalıyım?​

Tamamen çürümüş dişler için ise tek çözüm yolu dişin çekilmesi ve yerine protez yerleştirilmesidir. Tedavi sürecinde hissedilen diş ağrılarının hafifletilmesi için hekim tarafından önerilecek olan ağrı kesicilerden yararlanılabilir.

Çürük diş düzelir mi?​

Diş çürüğü kendi kendine iyileşmez ve tedavi edilmezse ilerler. Bu yüzden çürükten ilk şüphelenmeye başladığınız anda mutlaka diş hekiminizi ziyaret etmeniz gerekmektedir. Hekiminiz çürüğün durumuna göre dolgu, florür veya kanal tedavilerinden bir tanesini önerecektir.
Dentin çürüğü ağrı yapar mı?
Dentin çürükleri her zaman hassasiyet ve ağrı yapmayabilir. Eğer ağrı ve hassasiyet yapmıyorsa çürük hem ilerleyecek, hem de iki dişin arasındaki bir çürük oluşumu ise yanındaki komşu dişi de çürütmeye başlayacaktır. Bu durum biz diş hekimlerinin en sık karşılaştıkları bir sorundur.

Pulpa Kapaklaması nedir?​

İndirek pulpa kapaklaması, çürüğün tamamıyla kaldırılması halinde endodontik tedavi yapılması gereken, reversibl pulpitis teşhisi konmuş ve derin çürüğü olan dişlerde uygulanan bir tedavi yöntemidir.

Dişimin üstüne basınca acıyor ne yapmalıyım?​

Dişin üzerine basıldığında ağrı olması veya en küçük bir temasın bile ağrı nedeni olması dişin sinirinde bulunan iltihabın, kök ucundan dışarı yayıldığı anlamına gelir. Bu durumda yapılması gereken tedavi; “Kanal Tedavisi”dir. Hemen bir diş hekimine veya Endodontiste gitmelisiniz aksi halde her an bir apse gelişebilir.
 
Geri
Üst