AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Iki boyutta carpisma nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Iki boyutta çarpışma nedir?​

İki Boyutta Çarpışmalar Daha önce yalıtılmış iki parçacıklı sistemde momentumun korunduğunu gösterilmişti. Bu sonuç iki parçacığın herhangi bir çarpışması için x, y, z doğrultularının her birinde momentumun korunacağını ifade eder. Çarpışmaların büyük bir kısmı düzlemde gerçekleşir.

Esnek olmayan çarpışmada hız korunur mu?​

Esnek olmayan çarpışmada hız korunur mu?
Elastik olmayan bir çarpışma, kinetik enerji kaybının olduğu bir çarpışmadır. Elastik olmayan bir çarpışmada sistemin momentumu korunur, ancak kinetik enerji korunmaz.

Esnek olmayan çarpışmalarla kinetik enerji Korunumunun niçin sağlanmadığını açıklayınız?​

Lastik top çarpışma esnasında şekil değiştirerek kinetik enerjisinin bir kısmını potansiyel enerjiye dönüştürür. Bir diğer çarpışma ise, tam esnek olmayan çarpışmadır. Bu çarpışmada da esnek olmayan çarpışmada olduğu gibi momentum korunurken kinetik enerji korunmaz.

Iki kütle birbirine çarpıp yapıştığında ne olur?​

Iki kütle birbirine çarpıp yapıştığında ne olur?
1) Cisimlerin kütleleri eşitse cisimler çarpıştıktan sonra, çapışmadan önceki hızlarını değiştirirler. 2) Cisimleri momentumları eşit ve ters yönlü ise cisimler çarpıştıktan sonra aynı büyüklükteki hızlarını alarak geri dönerler.
Momentum nasıl hesaplanır?​
Klasik mekanikte momentum ya da devinirlik (çoğul momenta; SI birimi kg·m/s ya da eşdeğer olarak, N·s), bir nesnenin kütlesi ve hızının çarpımıdır; (p = mv).

Iki cismin esnek çarpışmasında kinetik enerji korunur mu?​

Iki cismin esnek çarpışmasında kinetik enerji korunur mu?
Esnek çarpışma ya da elastik çarpışma, iki cismin arasındaki esnek çarpışma, toplam momentum ve toplam kinetik enerjinin çarpışmadan önce ve sonra sabit kaldığı çarpışmadır.

Esnek olmayan maddelere ne ad verilir?​

Esnek olmayan sert ve sağlam maddelere ise berk madde (taş, çivi, kurşun kalem gibi) denir. Kırılgan maddeler yumuşak esnek olmaz, sert ve ince olur.

Kütle çarpı hız neyi verir?​

Kütle çarpı hız neyi verir?
Klasik mekanikte momentum ya da devinirlik (çoğul momenta; SI birimi kg·m/s ya da eşdeğer olarak, N·s), bir nesnenin kütlesi ve hızının çarpımıdır; (p = mv). Hız gibi, momentum da vektörel bir niceliktir, yani büyüklüğünün yanı sıra bir yöne de sahiptir.

Fizikte N nasıl bulunur?​

Standart kuvvet birimi olan Newton’un tanımı, N = kg * m/s2’dir.

Momentum neden P ile gösterilir?​

Momentum neden P ile gösterilir?
Hareket halinde olan cisimlerin hız büyüklüğü ile kütlesinin çarpımı sonucu çıkan büyüklüğe momentum denir. Momentum vektörel bir büyüklük olup, yönü hız vektörüyle aynı yönlüdür. Momentum “P” sembolü ile gösterilir, SI birim sisteminde birimi k.m/s2 dir. Momentumun büyüklüğünü veren bağıntı, P = m.v olur.
Çarpışmalarda momentum her zaman korunur mu?​
Momentum, yine kapalı bir sistemde, çarpışmalarda ve iç patlamaların sebep verdiği ayrılmalarda dahi korunur.

Sürtünme varsa momentum korunur mu?​

Sürtünme varsa momentum korunur mu?
Eğer sisteme etki eden herhangi bir dış kuvvet (örneğin sürtünme) yok ise sistemin momentumu korunur.
 
İki boyutta çarpışma, momentumun x ve y doğrultularında korunduğu çarpışmaları ifade eder. Yani, iki parçacığın herhangi bir çarpışması sonucunda x, y ve z doğrultularında momentumun korunduğu görülmüştür. Bu çarpışmalar genellikle düzlemde gerçekleşir.

Esnek olmayan çarpışmalarda hız korunmaz. Elastik olmayan çarpışmalar, kinetik enerji kaybının yaşandığı çarpışmalardır. Momentum korunur ancak kinetik enerji korunmaz.

Esnek olmayan çarpışmalar ve kinetik enerji korunumunun sağlanmamasının sebebi, cisimlerin çarpışma esnasında kinetik enerjinin potansiyel enerjiye dönüşmesi veya tam esnek olmayan çarpışmalarda kinetik enerjinin korunmamasıdır.

İki kütle birbirine çarpıp yapıştığında ise, cisimlerin kütlesi eşitse çarpışma sonrasında hızlarını değiştirirler. Momentumları eşit ve ters yönlü olan cisimler ise çarpışmadan sonra aynı büyüklükteki hızlarıyla geri dönerler.

Momentum hesaplanırken, cismin kütlesi ile hızının çarpımı alınarak hesaplanır; yani p = mv formülü kullanılır.

Esnek çarpışmalarda ise, iki cisim arasındaki çarpışmada toplam momentum ve toplam kinetik enerjinin çarpışmadan önce ve sonra sabit kaldığı çarpışmadır.

Esnek olmayan maddelere "berk madde" denirken, sürtünme olmadığı durumlarda sistemdeki momentum korunur. Sürtünme gibi dış kuvvetler sisteme etki ediyorsa, momentum korunumu etkilenebilir.
 
Geri
Üst