AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Iki akciger olmadan yasanir mi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Iki akciğer olmadan yaşanır mı?​

Akciğer olmadan da yaşayabilirsiniz Bir insanın akciğerlerinden bir tanesi alınsa, yaşamaya devam eder çünkü diğer akciğeri boşluğu dolduracak kadar şişebilir.

Akciğer kanseri nakil olur mu?​

Türkiye’de ilk kez, akciğer kanseri olan bir hastaya akciğer nakli operasyonu yapıldı. Türkiye’de 2009’da ilk başarılı akciğer naklini gerçekleştiren Prof. Dr. Cemal Asım Kutlu başkanlığındaki ekiple gerçekleştirilen nakille Türkiye’nin adı bu alanda başarılı uygulama yapan sayılı ülkeler arasına girdi.

Akciğer nakli riskli midir?​

Akciğer nakli riskli midir?
Akciğer nakli karmaşık, zor bir tedavidir; ameliyat döneminde morbidite ve mortalite (ölüm) riski yüksektir. Hastanın eşlik eden diğer hastalıkları bulunabilir. Bu nedenle hastalar, eşlik eden ek sorunlar ve nakil yapılmasına engel durumlar açısından değerlendirilmelidir.

Akciğer nakli ücretli mi?​

Yeni yılda eğitimlerini tamamlamış olan sağlık ekibiyle birlikte ”Akciğer Nakli Ünitesi” de hastane içinde hizmete girecek. Yurt dışında yaklaşık 100 bin dolara mal olan ameliyat, Türkiye’de 10 bin dolar tutuyor. Ameliyat devlet hastanesinde yapıldığında sosyal güvencesi bulunan hastalar bu parayı da ödemiyor.

Akciğer Nakil nasıl yapılır?​

Donör akciğer geldiğinde hasta ameliyathaneye alınır. Tek taraflı yapılacaksa yan kesi, çift taraflı yapılacaksa meme altı hizasında ortadan tam kesi yapılır. Tek taraflı nakil 4-8sa, çift taraflı nakil 6-12 sa sürebilir. Donör(bağışlanan) akciğeri ameliyathaneye ulaşınca senin akciğerlerin sırayla çıkarılır.

Akciğer nakli ameliyatı kaç saat sürer?​

Akciğer nakli ameliyatı kaç saat sürer?
Akciğer nakli ameliyatı kaç saat sürmektedir? Akciğerin donörden elde edilmesinden (harvesting) alıcıya nakil işleminin tamamlanması ortalama 8-10 saat sürebilir.

Akciğer nakli kaç para?​

Türkiye’de yılda ortalama 300-400 hastaya akciğer nakli yapılması gerekiyor. Yurt dışında 100 bin dolara mal olan, parası olanların bile sıra gelmediği için hayatını kaybettiği akciğer nakli, Türkiye’deki maliyeti yaklaşık 10 bin dolar.

Akciğer iflası ne demek?​

Akciğer zarları arasında hava dolması durumuna akciğer sönmesi denir. Tek başına bir hastalık olmamak ile birlikte birçok sebebe bağlı olarak görülmektedir. Göğüs kafesinin içerisinde üstü hava geçirmeyen ince zarla kaplanmış ve içi hava dolu solunum organlarımızdır.
 
Evet, iki akciğer olmadan da yaşamak mümkündür. Zira bir insanın akciğerlerinden bir tanesi alınsa bile diğer akciğer genişleyerek boşluğu doldurabilir ve kişi hayatına devam edebilir. Ancak bu durumda solunum fonksiyonları etkileneceğinden kişinin belirli önlemler alması ve doktor kontrolünde olması gerekebilir.

Akciğer kanseri olan hastalara akciğer nakli işlemi uygulanabilmektedir. Türkiye'de 2009 yılında ilk başarılı akciğer nakli gerçekleştirilmiş ve ülkemiz bu alanda başarılı uygulamalar yapan ülkeler arasına girmiştir. Akciğer nakli karmaşık bir tedavi olup ameliyat sırasında morbidite ve mortalite risklerinin yüksek olabileceği unutulmamalıdır. Yine de uygun adayların ve uygun koşulların sağlanması durumunda başarılı sonuçlar alınabilmektedir.

Akciğer nakli genellikle ücretlidir ancak Türkiye'de devlet hastanelerinde yapılan akciğer nakil operasyonlarında sosyal güvencesi bulunan hastaların bu ücreti ödemesi gerekmemektedir. Yurt dışında yaklaşık 100 bin dolara mal olan akciğer nakli, Türkiye'de yaklaşık 10 bin dolar civarında bir maliyete sahiptir.

Akciğer nakli operasyonu sırasında donör akciğer hasta ameliyathaneye alındığında yapılır. Tek taraflı nakil ise 4-8 saat arasında, çift taraflı nakil ise 6-12 saat arasında sürebilir. Bu süreçte donör akciğer alıcıya nakledilene kadar akciğerlerin sırayla çıkarılması gibi aşamalar gerçekleştirilir.

Son olarak, akciğer sönmesi, akciğer zarları arasında hava dolması durumuna denir. Akciğer sönmesi genellikle çeşitli sebeplere bağlı olarak ortaya çıkabilen bir durumdur ve solunum fonksiyonlarını etkileyebilir. Bu tür durumlarda mutlaka uzman bir doktora başvurmak ve gerekli tedavileri uygulamak önemlidir.
 
Geri
Üst