AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Ikamet tezkeresi ne demek?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
129.870
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Ikamet tezkeresi ne demek?​

İkamet izni, oturma izni, oturma tezkeresi, ikamet tezkeresi hepsi eşanlamlı olup yabancılara Türkiye’de yasal olarak ikamet hakkı veren ikamet izin belgesini ifade etmektedir.

Yabancılar eş ssk dan nasıl yararlanır?​

Yabancı uyruklu eşlerin genel sağlık sigortalısının bakmakla yükümlüsü olarak sağlık yardımlarından yararlanabilmeleri için Sosyal Güvenlik İl Müdürlüklerine veya Sosyal Güvenlik Merkezlerine müracaat ederek ikamet teskerelerini, yabancı ülke sağlık yardımlarından yararlanmadıklarını belirtir bir taahhütte bulunmaları …

Yabancı uyruklu ikamet tezkeresi nasıl alınır?​

Yabancı uyruklu ikamet tezkeresi nasıl alınır?
Oturma izni, yabancının ikamet edeceği ilde yer alan Göç İdareleri’ne başvurularak alınır. Başvurular uzman danışmanlarımız tarafından online ortamda yapılır. Randevu belgesi ve diğer gerekli belgeler hazırlanır ve yabancı randevu günü belgelerini Göç İdaresi memuruna teslim eder.

Yabancılar nasil muayene olunur?​

Yabancılar nasil muayene olunur?
Hâlihazırda Türkiye’de geçerli ikamet iznine sahip olupbir iş sözleşmesi bulunmayan yabancılar ise SGK’ye aylık prim ödeyerek sağlık hizmetlerinden yararlanabilirler. Primler yaş, uyruk, sağlık kaydı ve sigorta kapsamına bağlı olarak değişebilmektedir.

Ikamet tezkeresi süresi ne kadar?​

5-İkamet tezkeresinin süresi ne kadardır? İkamet tezkereleri kalış amaçlarına uygun olarak, bir defasında en fazla 5 yıla kadar süreyle geçerli olmak üzere düzenlenmekte olup, 4 defa uzatılabilmektedir.

Oturma izni ne demek?​

Oturma izni; ülkelere göre belirlenen vize süresinden daha fazla Türkiye’de kalacak olan yabancı için, yabancının İl Göç İdare’sinden alması gereken ve Türkiye’de kalabileceği süreyi belirleyen hukuki belgedir.

Yabancılar için SGK nasıl yapılır?​

Yabancılar için SGK nasıl yapılır?
İkamet izni için Emniyet makamlarına başvuru yapılan (veya randevu talep edilen) tarihi takip eden 15 inci gün akşamına kadar işyeri tescil bildirgesi ile sigortalı işe giriş bildirgesinin işverenlerce kağıt ortamında düzenlenerek ilgili SGK merkezine verilmesi gerekmektedir.

Yabancılar için hastane randevusu nasıl alınır?​

Yabancılar için hastane randevusu nasıl alınır?
Telefonla Randevu Alma kimlik numarasına sahip olan yabancı uyruklu kişiler 182 numaralı telefondan hastane randevusu alabilir. Telefonla randevu alırken en erken bir gün sonrasına randevu alabilirsiniz.
Yabancı uyruklu öğrenciler hastaneye gidebilir mi?​
Hasta olursam hastaneye gidebilir miyim?” Sayın okurum, ülkemize gelen yabancı öğrencilerin ülkemizde hem sigortalı olma hem de sağlık hizmetlerinden yararlanma hakları bulunuyor.
 
İkamet tezkeresi ya da oturma izni, yabancılara Türkiye'de yasal olarak ikamet hakkı tanıyan bir belgedir. Bu belge, yabancıların Türkiye'de kalış sürelerini yasal olarak düzenler ve belirli koşullar altında verilir. Başvurular genellikle Göç İdaresi'ne yapılarak uzman danışmanlar aracılığıyla online ortamda gerçekleştirilir. Gerekli belgeler hazırlanarak başvuru yapıldıktan sonra randevu gününde belgeler ilgili memura teslim edilir.

Yabancıların sağlık hizmetlerinden yararlanabilmeleri için SGK'ye prim ödemeleri gerekebilir. Eğer yabancılar Türkiye'de geçerli bir ikamet iznine sahip değillerse ve işsizlerse, SGK'ye prim ödeyerek sağlık hizmetlerinden faydalanabilirler. Bu primler yaş, uyruk, sağlık kaydı ve sigorta kapsamına göre değişiklik gösterebilir.

İkamet tezkeresi genellikle bir defasında en fazla 5 yıla kadar süreyle geçerli olacak şekilde düzenlenir ve 4 defa uzatılabilmektedir. Oturma izni ise Türkiye'de kalacak olan yabancılar için vize süresinden daha uzun kalış süresi sağlayan bir hukuki belgedir.

Yabancılar için SGK işlemleri genellikle ikamet izni başvurusuyla ilgilidir. Emniyet makamlarına başvurudan (veya randevu talebinden) itibaren 15 gün içinde işyeri tescil bildirgesi ve sigortalı işe giriş bildirgesinin kağıt ortamında düzenlenerek ilgili SGK merkezine verilmesi gerekmektedir.

Hastane randevusu almak isteyen yabancılar, telefondan 182 numarayı arayarak randevu alabilirler. Randevu alırken, genellikle en erken bir sonraki güne randevu alınabilir.

Yabancı öğrenciler de Türkiye'de hem sigortalı olabilir hem de sağlık hizmetlerinden yararlanabilir. Bu şekilde ülkemizde eğitim gören yabancı öğrenciler de hastaneye giderek sağlık hizmetlerinden faydalanabilirler.
 
Geri
Üst