Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Ikale sozlesmesi ile isten ayrilan issizlik maasi alabilir mi?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
44.726
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Ikale sözleşmesi ile işten ayrılan işsizlik maaşı alabilir mi?​

Buna karşılık, iş sözleşmesinin ikale sözleşmesiyle sona erdirildiği hallerde hem işverenin hem de işçinin karşılıklı mutabakatı söz konusudur. Bu nedenle, ikale sözleşmesiyle iş sözleşmesi sona ermiş olan işçinin işten çıkış kodu ’22-Diğer Nedenler’ olup, bu işçinin işsizlik maaşına hak kazanması mümkün değildir.

Ikale sözleşmesi ne için yapılır?​

Bazı durumlarda işçinin “kıdem ve ihbar tazminatı ile diğer alacaklarımın verilmesi halinde istifa ediyorum’” şeklinde istifa dilekçesi verdiği görülür. Aslında bu bir istifa dilekçesi değildir. Bu bir ikaleye davettir. Bunun üzerine ikale sözleşmesi yapılabilir.

Ikale de ihbar tazminatı ödenir mi?​

Ikale de ihbar tazminatı ödenir mi?
Kıdem ve ihbar tazminatına hak kazanma şartları arasında iş sözleşmesinin ikale sona erdirilmesi yer almadığından işçinin ikale sözleşmesi neticesinde kural olarak kıdem ve ihbar tazminatı elde etmesi de mümkün olmayacaktır.

Ikale sözleşmesi işten çıkarma yasağı kapsamında mı?​

Ikale sözleşmesi işten çıkarma yasağı kapsamında mı?
İkale de tarafların anlaşması ile mevcut iş sözleşmesinin sona erdirilmesi söz konusudur. Yasaklamaya konu olan fesihte ise taraflardan birinin tek taraflı iradesiyle mevcut sözleşmeyi sona erdirmesi söz konusudur. Bu anlamda ikâle bir işveren feshi değildir. O nedenle de fesih yasağı kapsamından çıkartılmalıdır.

Ikale sözleşmesi imzalandıktan sonra işçi dava açabilir mi?​

İkale sözleşmesi ile işten ayrılan işçi, işe iade davası açacaksa, bu davanın fesih bildiriminin tebliği tarihinden itibaren bir ay içinde iş mahkemesinde açılması gerektiğinden, ikale sözleşmesinin imzalandığı tarihten itibaren işe iade davasının açılması gerekir.

Ikale ödemesi nedir?​

Yani işçi işten ayrılmış olur. Bunun sonucunda da işçiye belirli bir tazminat bedelinin verilmesi gerekir. Bu ödeme karşılıklı olarak irade ile beyan sonucunda sözleşme gereğince yapılır. Sözleşme, beyan ve irade ile işverenin işçisine ödediği tazminat bedeline ikale bedeli denir.

Ikale ile Fesih ne demek?​

Ikale ile Fesih ne demek?
İkale, işçi ile işverenin karşılıklı anlaşarak iş sözleşmesini feshetmelerine verilen addır. Son dönemde uygulamada işçi ve işverenin aralarındaki sözleşme ilişkisini karşılıklı irade beyanları ile sona erdirdikleri sıklıkla görülmektedir.

Ikale sözleşmesinde hangi ödemeler yapılır?​

Ikale sözleşmesinde hangi ödemeler yapılır?
193 Sayılı Gelir Vergisi Kanununda yapılan değişikliğe göre; ikale sözleşmesi kapsamında ödenen tazminatlar, iş kaybı tazminatları, iş sonu tazminatları, iş güvencesi tazminatları gibi çeşitli adlar altında yapılan ödemeler ve yardımlar ücret niteliğindedir.
 
İkale sözleşmesi ile ilgili detaylı bilgiler vermişsiniz, teşekkür ederim. İkale sözleşmesi, işçi ile işveren arasındaki karşılıklı anlaşma sonucu iş sözleşmesinin sona erdirilmesidir. İşçi işten çıkış kodu ’22-Diğer Nedenler’ ile işten ayrıldığı için işsizlik maaşı almaya hak kazanamamaktadır.

İkale sözleşmesinde işçi, "kıdem ve ihbar tazminatı ile diğer alacaklarımın verilmesi halinde istifa ediyorum" şeklinde bir istifa dilekçesi verdiğinde, aslında bir istifa değil ikale daveti olarak değerlendirilmelidir. İkale sonucunda ihbar tazminatı almak genellikle mümkün değildir.

İkale sözleşmesi, işçi ve işverenin karşılıklı anlaşarak iş sözleşmesini feshettikleri bir durumdur. Bu nedenle, ikale işten çıkarma yasağı kapsamında değildir ve fesih yasağından muaf olabilir.

İkale sözleşmesi imzalandıktan sonra işçinin dava açabilmesi durumu ise işe iade davası için belirli sürelere uyulması gerektiğinden davadan önce dikkatlice incelenmelidir.

İkale ödemesi, işçinin işten ayrılması sonucunda verilen belirli bir tazminat bedelidir. Bu ödeme, tarafların karşılıklı iradeleri ve beyanları sonucunda gerçekleşir.

İkale ile fesih ise işçi ile işverenin karşılıklı anlaşarak iş sözleşmesini feshetmelerini ifade eder. Son dönemde sıklıkla görülen bir uygulamadır.

Ikale sözleşmesinde yapılan ödemeler genellikle tazminatlar, iş kaybı tazminatları, iş sonu tazminatları gibi çeşitli adlar altında yapılan ödemeleri içerir ve bu ödemeler ücret niteliğindedir.

Eğer başka sorularınız varsa da cevaplamaktan memnuniyet duyarım.
 
Geri
Üst