AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Ihtiyati tedbir karari kac gunde cikar?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Ihtiyati tedbir kararı kaç günde çıkar?​

İHTİYATİ TEDBİR KARARININ UYGULANMASI HMK’nın 393. Maddesine göre: 1- İhtiyati tedbir kararının uygulanması, “bu kararın, tedbir isteyen tarafa tefhim veya tebliğinden” itibaren bir hafta içinde talep edilmek zorundadır. Aksi hâlde, kanuni süre içinde dava açılmış olsa dahi, tedbir kararı kendiliğinden kalkar.

Ihtiyati tedbiri kim kaldırır?​

Ihtiyati tedbiri kim kaldırır?
Aleyhine ihtiyati tedbir kararı verilen veya hakkında bu tedbir kararı uygulanan kişi, şayet mahkemece kabul edilecek bir teminatı gösterirse, mahkeme, duruma göre tedbirin değiştirilmesine veya kaldırılmasına karar verebilir.

Durdurulmuş ihtiyati tedbir ne demek?​

Durdurulmuş ihtiyati tedbir ne demek?
Uzun süren yargılama faaliyetleri sebebiyle hakkın elde edilmesinin zorlaşması, gecikme nedeniyle zarara uğrama, hakkın elde edilmesinin imkansız hale gelmesi gibi durumların önüne geçebilmek amacıyla kesin hükme kadar olan süreç için verilen karara ihtiyati tedbir denir.

Dava ihtiyati tedbir nasıl kaldırılır?​

İhtiyati tedbir kararına karşı taraf bir dilekçe ile itiraz edebiliyor. Aleyhine ihtiyati tedbir kararı verilen veya hakkında bu tedbir kararı uygulanan kişi, mahkemece kabul edilecek teminatı gösterirse, mahkeme, duruma göre tedbirin değiştirilmesine veya kaldırılmasına karar verebilir.

Ihtiyati tedbir hangi durumlarda kalkar?​

Ihtiyati tedbir hangi durumlarda kalkar?
İhtiyati tedbir kararı, kararın verildiği tarihten itibaren bir hafta içerisinde uygulamaya konmazsa kendiliğinden kalkar. Dava öncesinde verilmiş olan ihtiyati karara istinaden iki hafta içerisinde esasa ilişkin dava açılmaması halinde de ihtiyati tedbir kararı kendiliğinden kalkacaktır.

Ihtiyati tedbir konulan ev satılabilir mi?​

Ihtiyati tedbir konulan ev satılabilir mi?
Peki, ihtiyati tedbir satışa engel mi? Tedbir, taşınmaz mal satışına engel değil olmuyor. Tedbir “Mülkiyet ihtilafı” sebebiyle konulmuşsa aynı ihtilaflı olduğundan icra daireleri açısından engel kabul edilmiyor. Ancak mahkemeler itiraz üzerine satışa izin vermektedirler.

IH tedbir konulan arac satilir mi?​

Satışa konu araç üzerinde ihtiyati tedbir olması, aracın satışına engel olmamaktadır. Bu hususa ilişkin Yargıtay kararları da mevcuttur. Ancak dolandırıcılık sebebi ile araç hakkında müsadere kararı verilirse ve bu karar da kesinleşirse müsadere kararı ile mülkiyet kamuya geçeceğinden aracın satışı istenemeyecektir.

Ihtiyati tedbir satışı durdurur mu?​

Ihtiyati tedbir satışı durdurur mu?
Taşınmazın rızai devrini engellemek amacıyla konulan ve icra dosyasından söz edilmeyen tedbir kararları, cebri icra sonunda yapılacak satışı durdurmayacağı gibi paranın alacaklıya ödenmesine de engel teşkil etmez.

Ihtiyati haciz ihtiyati tedbirin önüne geçer mi?​

Ihtiyati haciz ihtiyati tedbirin önüne geçer mi?
Buna göre, tamamlayıcı işlemler bakımından ihtiyati hacizde sürenin başlaması için haczin gerçek- leştirilmiş olması gerekirken, ihtiyati tedbirde talebin yapılmış olması yeter- lidir. Her iki yolda da söz konusu zorunluluğa uyulmaması halinde tedbir veya haczin kalkması söz konusu olur.
 
İhtiyati tedbir kararının çıkması genellikle talep eden tarafa tefhim veya tebliğinden itibaren bir hafta içinde olmak zorundadır. Aksi hâlde, kanuni süre içinde dava açılmış olsa dahi, tedbir kararı kendiliğinden kalkabilir. İhtiyati tedbir, hakkın elde edilmesinin zorlaşması durumunda, kesin hükme kadar olan süreç için verilen bir karardır.

İhtiyati tedbir kararına karşı taraf, bir dilekçe ile itiraz edebilir. Aleyhine ihtiyati tedbir kararı verilen veya hakkında bu tedbir kararı uygulanan kişi, mahkemece kabul edilecek teminatı gösterirse, mahkeme duruma göre tedbirin değiştirilmesine ya da kaldırılmasına karar verebilir.

İhtiyati tedbir kararı, kararın verildiği tarihten itibaren belirli süre içerisinde uygulanmazsa kendiliğinden kalkabilir. Aynı şekilde, ihtiyati tedbir kararına istinaden belirli bir süre içinde esasa ilişkin dava açılmaması halinde de tedbir kararı kendiliğinden kalkabilir.

İhtiyati tedbirin uygulanması genellikle satışı engellemez. Örneğin, taşınmaz mal satışına ihtilaf sebebiyle konulmuş bir ihtiyati tedbir varsa, genellikle icra daireleri bu tedbir nedeniyle satışı durdurmayabilir. Ancak mahkemeler itiraz üzerine satışa izin verebilirler. Benzer şekilde, araç üzerinde ihtiyati tedbir bulunması, genellikle satışına engel olmaz.

Ihtiyati haciz ve ihtiyati tedbir arasında farklar bulunmaktadır. Örneğin, ihtiyati hacizde sürenin başlaması için haczin gerçekleştirilmiş olması gerekirken, ihtiyati tedbirde sadece talebin yapılmış olması yeterli olabilir. Bu nedenle, her iki yolun gereksinimlerine uyulmaması halinde, tedbir ya da hacizin kalkması söz konusu olabilir.

Konuyla ilgili daha fazla detaylı bilgi için ilgili hukuk danışmanınıza başvurmanızı öneririm.
 
Geri
Üst