AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Ihtiyati haczin nedir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
135.450
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Ihtiyati haczin nedir?​

İhtiyati haciz, para ve parayla ölçülebilen teminat alacaklarına özgü takiplerde alacaklının korunması ve takibin semeresiz kalmaması için getirilmiş geçici bir hukukî korumadır.

Ihtiyati haciz süresi ne kadar?​

Alacaklının icra dairesine başvurması için 10 günlük bir süre belirlenmiştir. Şayet alacaklı 10 gün içerisinde icra dairesine başvurarak kararın yerine getirilmesini istemezse ihtiyati haciz kararı kendiliğinden kalkacaktır.

Ihtiyati haciz kararı icraya nasıl konur?​

Ihtiyati haciz kararı icraya nasıl konur?
İhtiyati Haciz Kararının İcrası: İhtiyati haciz kararı borçlu tarafından istinaf edilemeyeceğinden ihtiyati haciz kararını alan alacaklı, on gün içinde, hemen bu kararın icrasını icra dairesinden istemeye mecburdur. On gün içinde kararın icrası istenmezse ihtiyati haciz kararı kendiliğinden kalkar (m.261/1).

Ihtiyati haciz şartları nelerdir?​

Ihtiyati haciz şartları nelerdir?
İhtiyati haciz talebinde bulunabilmek için alacak açısından aranan şartlar ise, hakkında ihtiyati haciz istenen alacak (borç) para alacağı (borcu) olması, alacağın rehinle temin edilmemiş (güvence altına alınma- mış) olması ve alacağın vadesinin gelmiş olması gerekir.

Ihtiyati haciz kimlere yapılır?​

İhtiyati haciz isteminde borcu zamanında ödenmeyen veya borcun zamanında ödenmesinde tehlike bulunan alacaklı hak sahibidir. İhtiyati haciz kararlarının verilmesinde yetkili mahkeme sözleşmenin yapıldığı yer mahkemesi ya da davalının ikamet adresinin bulunduğu yerdeki mahkemelerdir.

Tapuda ihtiyati haciz nedir?​

İhtiyati haciz, alacaklı kişinin para alacağını süresi içinde ve zamanında ödenmesini güvence altına almak amacıyla ve mahkemenin kararıyla borçlunun mallarına geçici olarak el konulmasını ifade etmektedir.

Ihtiyati haciz yenilenir mi?​

Ihtiyati haciz yenilenir mi?
İcra ve İflas Kanununda haczin yenilenmesi diye bir müessese mevcut olmayıp, aynı takip dosyasından olsa da konulan her haciz yeni bir hacizdir. Buna göre aynı taşınmaz üzerine birden fazla haciz konulmasını engelleyen bir yasa hükmü de yoktur.

Ihtiyati haciz kararı nerede icraya konulur?​

Ihtiyati haciz kararı nerede icraya konulur?
I- Yetkili icra dairesi: İhtiyati haciz kararı, bu kararı veren mahkemenin yargı çevresindeki icra dairesi tarafından yerine getirilir (infaz edilir) (İİK. mad. 261/I, C:1, İİK. mad. 50; HUMK. mad. 12). Yani, bu mahkemenin yargı çevresindeki icra müdürü verilen ihtiyati haciz kararını uygular.

Ihtiyati haciz hangi mahkeme karar verir?​

İhtiyati Haciz Yetkili Mahkeme, Hangi Mahkeme Karar Verir? Yer yönünden yetkili mahkeme, takibe konu olan borcun kaynağına göre yetkili icra dairesinin bulunduğu yerdir. Görevli mahkeme ise para alacağına ilişkin olduğundan asliye hukuk mahkemesi veya asliye ticaret mahkemesidir.

Taşınmaz üzerindeki ihtiyati haciz ne zaman düşer?​

İİK. nun 106 ve 110. maddeleri uyarınca haczedilen taşınmazın iki yıl içinde satışının istenmemesi halinde haciz düşer.

Ihtiyati haciz teminatı ne zaman geri alınır?​

Ihtiyati haciz teminatı ne zaman geri alınır?
Hakim, derkenarın uygun olup olmadığını inceleyecek ve uygunsa, “Teminat iadesi uygundur” yazarak tarih atıp paraflayacaktır. Bu işlemler, uygulamada genelde bir gün sürmektedir. Derkenarı verdikten sonra ertesi gün, dosyada vekaleti olan avukat veya asil, dosyadan teminatı iade alabilir.
 
İhtiyati haciz, alacaklının özellikle para veya para ile ölçülebilen teminat alacaklarına yönelik olarak, takip işlemlerinde alacaklıyı korumak ve alacağın tahsiline zarar gelmemesi amacıyla getirilen geçici bir hukuki koruma tedbiridir. Alacaklı, ihtiyati haciz kararını aldıktan sonra icra dairesine başvurarak kararın yerine getirilmesini talep etmelidir. Bu başvuru için alacaklının 10 günlük bir süresi bulunmaktadır. 10 günlük süre içinde icra dairesine başvuru yapılmazsa ihtiyati haciz kararı kendiliğinden kalkar.

İhtiyati haciz talebinde bulunabilmek için alacaklının belirli şartları yerine getirmesi gerekir. Bu şartlardan bazıları şunlardır: İhtiyati haciz istenen alacak borç parası olmalı, alacak rehinle temin edilmemiş olmalı, alacağın vadesi gelmiş olmalıdır.

İhtiyati haciz talebinde bulunan kişi genellikle zamanında ödenmeyen veya ödenmesinde tehlike bulunan alacaklı olmaktadır. İhtiyati haciz kararları, sözleşmenin yapıldığı yer mahkemesi ya da davalının ikamet adresinin bulunduğu yerdeki mahkemeler tarafından verilmektedir.

İhtiyati haciz kararı mahkeme kararı ile borçlunun mallarına geçici olarak el konulmasını ifade eder. Haciz uygulanan taşınmaz mallar için iki yıl içinde satış işlemi gerçekleştirilmemesi halinde haciz düşmektedir.

İhtiyati haciz teminatı, hakim tarafından incelendikten sonra uygun bulunması halinde iade edilir. Bu süreç genellikle bir gün sürmektedir ve dosyada vekil avukat veya asil tarafından teminat geri alınabilir.
 
Geri
Üst